Nový tréner Holandska Van Gaal: Na túto výzvu som vždy čakal

TASR|6. júl 2012 o 21:53

Nový trénerom holandskej futbalovej reprezentácie sa stal Louis van Gaal.

Nový trénerom holandskej futbalovej reprezentácie sa stal Louis van Gaal, asistovať mu bude Danny Blind, bývalý kapitán Ajaxu.

AMSTERDAM. Jeho predchodca Bert van Marwijk rezignoval na tento post po nevydarenom vystúpení "oranjes" na EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine, kde prehrali všetky tri zápasy v základnej skupine.

Holandský kráľovský futbalový zväz (KNVB) uviedol, že kontrakt s novým koučom uzavreli na dva roky. "Som rád, že zväz oslovil práve mňa. Je to výzva, na ktorú som vždy čakal," nechal sa počuť amsterdamský rodák. Na lavičke mu bude asistovať Danny Blind, bývalý kapitán Ajaxu.

"Hľadali sme skúseného trénera, v ktorom sa spája veľká osobnosť a profesionalita. Van Gaal si svoju povesť získal pôsobením na národnej aj medzinárodnej úrovni a poznáme ho ako horlivého trénera," povedal riaditeľ KNVB Bert van Oostveen. Šesťdesiatnik van Gaal, ktorého predčasne prepustili z lavičky Bayernu Mníchov v roku 2011, povedie holandský národný tím po druhý raz v kariére.

Predtým dirigoval "oranžové tulipány" v rokoch 2000 až 2002. Van Gaal začal profesionálne trénovať v roku 1991 v Ajaxe, kde získal tri holandské tituly a jeden národný pohár. Taktiež triumfoval so svojimi zverencami v pohári UEFA v roku 1992 a v Lige majstrov v roku 1995. O rok neskôr opäť koučoval tím vo finále najprestížnejšej európskej futbalovej súťaže.

Po pôsobení v Ajaxe Van Gaal trénoval katalánsky veľkoklub FC Barcelona až do pôsobenia pri národnom tíme. V roku 2009 opäť triumfoval v Holandskej lige, tentoraz s AZ Alkmaar. V nasledujúcej sezóne sa presunul do Mníchova. Tam s miestnym Bayernom získal "double" a prebojoval sa do finále Ligy majstrov.

Prvý zápas staronového kouča "oranjes" sa odohrá 15. augusta proti Belgicku. Kvalifikáciu na majstrovstvá sveta začínajú Holanďania 7. septembra proti Turecku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Nový tréner Holandska Van Gaal: Na túto výzvu som vždy čakal