NHL začína s expanziou do Európy

SITA|3. okt 2008 o 10:48

Aktuality z kanadsko-americkej profiligy.

BRATISLAVA. Klub zámorskej hokejovej NHL New York Islanders podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu s Joshom Baileym. Osemnásťročný kanadský center odohral uplynulú sezónu v juniorskej súťaži OHL v tíme Windsor Spitfires, kde v 67 zápasoch zaznamenal 29 gólov a 67 asistencii. Bailey bol prvou voľbou (celkovo deviatou) "ostrovanov" v tohtoročnom drafte.

Dallas Stars získal z waiver listiny Chicaga dvadsaťosemročného obrancu Douga Janika. Kanaďan odohral v NHL v dresoch Buffala Sabres a Tampa Bay Lightning 146 zápasov s bilanciou 3 góly a 12 asistencií. V júli 2008 s ním Chicago Black Hawks podpísalo zmluvu ako s voľným hráčom, následne ho však zaradilo na waiver listinu.

Los Angeles Kings podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s 18-ročným brankárom Martinom Jonesom. Kanaďan, ktorého v uplynulom roku nik nedraftoval, hráva v juniorskej Western Hockey League v klube Calgary Hitman. V uplynulej sezóne nastúpil na 27 stretnutí, v ktorých mal 91,1% úspešnosť zákrokov a inkasoval priemerne 2,12 gólu na zápas. Po prípravnom kempe a podpise zmluvy ho "králi" opäť poslali do tímu Calgary Hitman.

Tridsaťročný hokejový útočník Marcus Nilson bude pôsobiť v ruskom tíme Lokomotiv Jaroslavľ, doteraz bol hráčom Calgary Flames. Švéd, ktorý odohral v NHL v kluboch Florida Panthers a Calgary Flames počas deviatich sezón 521 zápasov a zaznamenal v nich 168 bodov za 67 gólov a 101 asistencií, bol prvou voľbou Floridy (celkovo 20.) v drafte v roku 2006.

Pôvodne mal zamieriť do CSKA Moskva, kde sa však nedohodol na podmienkach kontraktu. Následne uprednostnil ponuku z Jaroslavľa. Nilson má s Calgary platný kontrakt aj na nasledujúcu sezónu. "Plamene" ho dali 26. júna na waiver listinu, kde o neho nikto neprejavil záujem. Preto sa rozhodli podržať ho na svojej súpiske minimálne do začiatku predsezónneho kempu, po jeho začiatku ho definitívne uvoľnili.

Hokejový útočník Matt Ellis zmenil tesne pred začiatkom novej sezóny dres. Vo štvrtok si ho vybral z waiver listiny klubu Los Angeles Kings jeho nový zamestnávateľ Buffalo Sabres. Dvadsaťosemročné ľavé krídlo, ktoré neprešlo draftom, debutovalo v NHL pred dvoma rokmi v Detroite, odkiaľ ho v minulej sezóne vymenili do Los Angeles. Kanadský útočník absolvoval zatiaľ v NHL 70 zápasov, v ktorých vsietil 3 góly a na ďalších 5 prihral.

NHL začína pomaly s expanziou na európsky kontinent a podľa komisára súťaže Garyho Bettmana sú nadchádzajúce víkendové zápasy v Prahe a Štokholme začiatkom novej éry permanentnej prítomnosti ligy v Európe. Súboje Tampy Bay s New York Rangers a Ottawy s Pittsburghom nadviažu na vlaňajšie otvorenie sezóny medzi Anaheimom a Los Angeles v Londýne.

"V Európe je sofistikovaný hokejový trh a fanúšikovia hru poznajú. Aj preto im chceme ukázať najlepších hráčov. Naša vízia je hrať zápasy aj v Európe. Vlani v Londýne bolo toto podujatie úspešné. Nie je veľa dôvodov, aby sme nepokračovali v začatej ceste," povedal Bettman na tlačovej konferencii v Prahe.

Podľa slov komisára nie je vylúčené, že česká metropola bude hostiť zápasy NHL pravidelne. O zápasy zámorskej profiligy majú záujem v Rusku, Bielorusku i v iných krajinách. V budúcnosti by sa mohla vytvoriť aj európska vetva NHL, najmä v Nemecku je na to vhodný trh. Zatiaľ však neexistuje nijaký konkrétny plán. "Existujú iba špekulácie. Našou prioritou je stále Severná Amerika. Chceme však, aby naša prítomnosť v Európe bola dlhodobá. Zatiaľ neexpandujeme, ale v budúcnosti to nie je vylúčené," dodal Bettman.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL začína s expanziou do Európy