Výmena veľkých talentov. V NHL sa sťahujú štrnástky draftov 2022 a 2023

Rutger McGroarty.
Rutger McGroarty. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|23. aug 2024 o 06:50

Kapitán Američanov nechcel hrať vo Winnipegu.

PITTSBURGH, WINNIPEG. V Národnej hokejovej lige sa uskutočnila výmena dvoch veľkých talentov, ktorá sa udeje len zriedka.

Dohodli sa na nej Pittsburgh Penguins a Winnipeg Jets. K "tučniakom" smeruje Rutger McGroarty a opačným smerom putuje Brayden Yager.

McGroarty zároveň podpísal nováčikovský kontrakt na tri roky. Znamená to, že ukončí svoju univerzitnú kariéru a presunie sa k mužom.

Dvadsaťročný Američan bol 14. voľbou v drafte 2022. Obojsmerný center bol kapitánom USA na posledných víťazných MS do 20 rokov.

„Pri tejto výmene sme mali ťažké rozhodnutie, pretože Braydena Yagera si veľmi vážime ako človeka a perspektívneho hráča,“ povedal generálny manažér Penguins Kyle Dubas.

„Po dlhom zvažovaní sme sa rozhodli, že možnosť získať Rutgera McGroartyho bola nakoniec v najlepšom záujme Penguins. Disponuje kombináciou schopností, vodcovstva a súťaživosti, ktorú Penguins potrebujú na dosiahnutie krátkodobých i dlhodobých cieľov.“

McGroarty zas nechcel hrať za Winnipeg. Tak zdôvodnil jeho agent, prečo s manažmentom nepodpísal kontrakt, hoci bol zo strany klubu záujem.

„O niekoľko dní neskôr som sa s Rutgerom stretol tvárou v tvár a odpoveď bola rovnaká. Povedal, že keď prišiel do rozvojového kempu a obliekol si náš dres, skrátka sa necítil, že je to to pravé," povedal generálny manažér Kevin Cheveldayoff pre The Athletic.

Napokon však získal solídnu protihodnotu. Devätnásťročný center Yager bol 14. výberom v drafte 2023 a už má podpísaný kontrakt.

V juniorskej WHL viditeľne napreduje. V minulej sezóne si utvoril nové maximá s 35 gólmi, 60 asistenciami a 95 bodmi.

Hrať vo Winnipegu preňho podľa prvých reakcií nebude problém. Pochádza z chladného kanadského Saskatoonu.

"Prvá reakcia je trochu šok. Samozrejme, neočakávate, že vás vymenia, ale keď sa to dozviete - porozprávate sa so svojimi agentmi, so zamestnancami Winnipegu - začnete sa tešiť a pozeráte sa do budúcnosti. Začnete sa tešiť na začiatok. Kemp sa blíži veľmi rýchlo, takže sa veľmi teším, až tam dorazím, stretnem sa so všetkými a dostanem sa na ľad,“ vyhlásil pre klubový web.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Výmena veľkých talentov. V NHL sa sťahujú štrnástky draftov 2022 a 2023