NHL: Peter Budaj začal na výbornú

Peter Budaj vychytal pre "lavínu" v domácom prostredí výhru nad Dallasom.
Peter Budaj vychytal pre "lavínu" v domácom prostredí výhru nad Dallasom. (Autor: AP)
SITA|4. okt 2007 o 12:02

COLORADO 4. októbra (SITA) - Slovenský hokejový gólman v službách zámorského tímu NHL Colorado Avalanche Peter Budaj začal sezónu v úlohe brankárskej jednotky a zhostil sa jej na výbornú. V otváracom ...

COLORADO 4. októbra (SITA) - Slovenský hokejový gólman v službách zámorského tímu NHL Colorado Avalanche Peter Budaj začal sezónu v úlohe brankárskej jednotky a zhostil sa jej na výbornú. V otváracom zápase ročníka vychytal pre "lavínu" v domácom prostredí výhru nad Dallas Stars (4:3). Na Slováka v klietke Avalanche smerovalo z hokejok súpera dovedna 34 striel a iba tri si našli cestu za jeho chrbát. Jeho náprotivok Marty Turco až taký úspešný nebol, keď zneškodnil 19 z 23 striel hráčov Colorada. Po závere druhého dejstva to vyzeralo s "Avs" veľmi dobre, keď po hetriku Paula Šťastného a jednej presnej strele Wojteka Wolského viedli už 4:1. V tretej tretine inkasoval 25-ročný Budaj dvakrát, šťastnými strelcami boli Jussi Jokinen a Niklas Hagman. Aj napriek dvom pukom v sieti bol s jeho výkonom tréner Joel Quenneville nadmieru spokojný: "Myslím si, že najmä v závere nás Peter podržal. Súper sa nasťahoval do nášho pásma a často strieľal." Budaj na túto pochvalu reagoval s typickou skromnosťou: "Takmer sme prišli o víťazstvo. Vďaka Bohu, že sa tak nestalo. Musíme sa z toho poučiť."

Slovenský reprezentant nebol spokojný najmä so svojou reakciou pri góle Jokinena, situáciu však už späť vrátiť nemožno a chce si z nej zobrať príklad do budúcnosti: "Prvý pokus sa mi podarilo zneškodniť, no Jokinen následne puk zasunul za môj chrbát. Pri žŕdke by som mal byť lepší, musím na tom zapracovať." Budaj sa prepracoval na pozíciu prvého brankára počas minulej sezóny, keď už na prelome decembra a januára Colorado takmer stratilo šancu na postup do bojov o Stanleyho pohár. Potom však prišli chvíle rodáka z Banskej Bystrice a takmer tím dotiahol až do play off. Vo svojich posledných sedemnástich štartoch zaznamenal bilanciu 13 výhier, 1 prehra a 2 prehry po predĺžení. "Avs" sa medzi sezónami posilnili, keď do tímu prišli hráči ako Ryan Smyth či Scott Hannan. "Chceme, aby Peter v bránke cítil našu podporu a aby chytal čo najlepšie. Každým rokom by sa mal ešte zlepšovať," povedal kormidelník Joel Quenneville na adresu budúcnosti slovenského gólmana, ktorý pred ôsmimi rokmi odišiel zo Slovenska do Toronta, aby si vyskúšal, ako chutí hokejový chlebík v kolíske hokeja. Budaj bude podľa najnovších informácií z kuchyne Colorada chytať aj v štvrtkovom zápase proti tímu Nashville Predators, na striedačke bude pripravený od Budaja o dva roky mladší Tyler Weiman. Zámorské médiá predpovedajú Slovákovi výnimočnú sezónu, počas ktorej by mal odchytať viac ako 65 stretnutí. Výkon Budaja však zatienil syn slovenskej hokejovej legendy Petra Šťastného Paul. V úvodnom zápase Colorada v 90. ročníku profiligy totiž 21-ročný center strelil hetrik.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL: Peter Budaj začal na výbornú