Bol to jeho veľký zápas, bol náš najlepší hráč, chválil tréner Haláka

Jaroslav Halák predviedol skvelý výkon.
Jaroslav Halák predviedol skvelý výkon. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. nov 2017 o 06:37

Slovenský brankár vychytal víťazstvo New Yorku Islanders 2:1 na ľade Ottawy. Kryl 31 z 32 striel súpera.

BRATISLAVA. Naposledy sa z víťazstva tešil pred takmer mesiacom - ešte 30. októbra. Keď potom Jaroslav Halák v novembri nastúpil na ďalšie tri zápasy, New York Islanders ich všetky prehral prehral.

V noci zo soboty na nedeľu dostal 32-ročný slovenský gólman šancu v bránke Islanders opäť. A tentoraz zažiaril a patril medzi najväčšie opory tímu.

V stretnutí na ľade Ottawy pustil za svoj chrbát z 32 striel súpera iba jediný puk. Dosiahol skvelú úspešnosť zákrokov 96,9-percenta.

Newyorčania sa tešili z tesného triumfu 2:1.

"Bolo to dôležité víťazstvo, po ktorom sme túžili," vravel podľa nhl.com tréner Islanders Doug Weight.

"Jaro Halák podal dobrý výkon, predviedol niekoľko veľkých zákrokov. Pôsobil sebaistým dojmom a niekoľkokrát nás zachránil," chválil Weight.

Halák: Iba som sa snažil zastavovať puky

Halák sa v bránke Islanders objavil len tretíkrát z ostatných desiatich zápasov. Preferovanie Nemca Thomasa Greissa na úkor Haláka tréner Doug Weight vysvetlil pre web newsday.com takto:

"Naši brankári sú možno obeťami čísel, ktoré si ani nezaslúžia. Jaro doposiaľ nemal toľko šťastia ako Thomas, ktorý vybojoval víťazstvá. Dnes to však bol veľký Jarov zápas, bol náš najlepší hráč," hovoril Weight.

Islanders potvrdili skvelú formu. Vyhrali už tretí zápas za sebou a šiesty z posledných siedmich duelov. Ich aktuálna celková bilancia je 14-7-2.

"Je to ťažké hodnotiť takéto stretnutie. Zaslúžili sme si viac. Všetci hráči do jedného bojovali od začiatku až do konca," tvrdil kouč Ottawy Guy Boucher.

Halák vylepšil svoje štatistiky na dvanásť odchytaných stretnutí, v ktorých priemerne inkasoval 2,96 gólu a dosiahol úspešnosť 90,3 percenta.

"Iba som sa snažil zastavovať puky. A keď aj došlo k nejakej skrumáži, chlapci tam vždy pre mňa boli a puky získavali," zhodnotil tradične skromne Halák.

Jaroslav Halák vychytal víťazstvo New Yorku Islanders na ľade Ottawy.
Jaroslav Halák vychytal víťazstvo New Yorku Islanders na ľade Ottawy. (Autor: TASR/AP)

Budaj dostal päť gólov

Šancu v noci na nedeľu dostal aj druhý slovenský brankár v NHL Peter Budaj. A bola to poriadna skúška. Tréner Tampy Bay ho totiž postavil do brány v zápase na ľade úradujúceho šampióna Pittsburghu Penguins.

Penguins sa pustili do súpera bez rešpektu a prakticky už v prvej tretine rozhodli o svojom triumfe. A Budaj tomu nezabránil. V úvodnej dvadsaťminútovke inkasoval tri góly, neskôr domáci pridali ešte ďalšie dva.

Podal dobrý výkon, predviedol niekoľko veľkých zákrokov. Pôsobil sebaistým dojmom a niekoľkokrát nás zachránil.


Doug Weight, tréner New Yorku Islanders o výkone Jaroslava Haláka

Celkovo kryl 29 z 34 striel súpera a zaznamenal 85,3-percentnú úspešnosť.

"Bola to dobrá noc. Potrebovali sme toto víťazstvo," hodnotil podľa nhl.com útočník Pittsburghu Phil Kessel, ktorý si v stretnutí pripísal štyri body (2+2).

Kým Penguins ukončili trojzápasovú sériu bez víťazstva, Lightning majú nelichotivú bilanciu z posledných štyroch duelov 1-3-0. Celkovo sú však stále lídrom Východnej konferencie (16-5-2).

"Musíme sa vrátiť k základom, ktoré sme nadobudli počas tréningového kempu," priznal kouč Tampy Bay Jon Cooper.

"Je ťažké to zastaviť, keď sa dostanete na takúto negatívnu vlnu. Teraz si doprajeme deň zaslúženého voľna, dobijeme batérie a vrátime sa späť."

Sidney Crosby (vľavo) strieľa gól do siete Petra Budaja.
Sidney Crosby (vľavo) strieľa gól do siete Petra Budaja. (Autor: SITA/AP)

Ovečkin predstihol legendu

Do hry v noci zasiahli aj ďalší traja slovenskí hokejisti. Tomáš Tatar, Richard Pánik a ani Marián Gáborík sa však do bodových štatistík nezapísali.

Ďalší skvelý zápis sa však podaril hviezde Washingtonu Capitals Alexandrovi Ovečkinovi. Pri víťazstve 4:2 na ľade Toronta strelil hetrik.

Bol to jeho tretí zápas s minimálne troma gólmi v tejto sezóne. Celkovo ich má na konte už osemnásť a v tejto štatistike je lídrom ligy.

576

  • gólov už strelil v NHL Alexander Ovečkin.
  • V historických tabuľkách strelcov mu patrí 21. miesto.

A svojim prvým zásahom sa vyrovnal a druhým predbehol legendárneho Mikea Bossyho v historických tabuľkách strelcov.

V nich sa posunul na 21. miesto. Dokopy zaznamenal v NHL už 576 gólov.

"Je to história," reagoval Ovečkin. "Ale predstihnúť Mikea Bossyho je skutočne niečo výnimočné. Bola to však veľmi dlhá cesta, kým som sa dostal až sem."

Perfektný návrat na ľad zažil brankár Montrealu Carey Price, ktorý pre zranenie absentoval v ostatných desiatich zápasoch svojho tímu.

V dueli proti Buffalu kryl všetkých 36 striel súpera, zaznamenal svoj prvý shutout od 26. februára a stal sa prvou hviezdou stretnutia.

"Cítil som sa pripravený viac než inokedy," povedal Price. "Veľa som o tomto dni premýšľal a som veľmi rád, že sa všetko podarilo.

NHL 2017/2018 - sobota:

Toronto - Washington 2:4 (0:2, 0:1, 2:1)

Góly: 42. Gardiner (Matthews), 47. Zajcev (Nylander, Moore) - 13. Alexander Ovečkin (Bäckström), 20. Alexander Ovečkin (Oshie), 32. Vrána (Oshie, Niskanen), 60. Alexander Ovečkin (Oshie, Bäckström)

Montreal - Buffalo 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Góly: 13. Petry (Drouin, Galchenyuk), 34. Galchenyuk (Byron, Drouin), 49. Byron

Ottawa - NY Islanders 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Góly: 56. Duchene (Mark Stone, Hoffman) - 29. Lee (Bailey, Leddy), 55. Eberle (Leddy, Barzal)

/Jaroslav Halák (Islanders) odchytal celý zápas, kryl 31 z 32 streleckých pokusov súpera a do svojich štatistík si pripísal 96,9-percentnú úspešnosť zákrokov/

Detroit - New Jersey 3:4 pp (1:2, 0:0, 2:1 - 0:1)

Góly: 1. Booth (Glendening, Ouellet), 47. Mantha (Dylan Larkin), 49. Booth (Zetterberg, Abdelkader) - 10. Boyle (Santini, Wood), 14. Hall (Butcher), 47. Hischier (Hall, Henrique), 63. Gibbons

/Tomáš Tatar (Detroit) odohral 17:29 minúty, štyrikrát vystrelil na bránu súpera, ale do bodových štatistík sa nezapísal, zaznamenal len jeden hit/

Florida - Chicago 1:4 (0:2, 1:2, 0:0)

Góly: 22. McCann (Dadonov, Huberdeau) - 10. Hayden (Wingels), 15. Saad (Toews, Keith), 28. P. Kane (Toews, Saad), 38. Toews

/Richard Pánik (Chicago) odohral 16:38 minúty, vyslal jednu strelu na bránu súpera, bodovo sa nepresadil, pripísal si len dva plusové body/

Richard Pánik (vľavo) získava puk v súboji s Nickom Bjugstadom.
Richard Pánik (vľavo) získava puk v súboji s Nickom Bjugstadom. (Autor: TASR/AP)

Pittsburgh - Tampa Bay 5:2 (3:0, 1:1, 1:1)

Góly: 15. Rust (Jarry), 19. P. Kessel (Crosby, Hörnqvist), 20. Crosby (P. Kessel, Schultz), 23. P. Kessel (Sheahan), 45. Crosby (P. Kessel, Schultz) - 27. Palát (Sergačov, Gourdie), 54. Conacher (Killorn, T. Johnson)

/Peter Budaj (Tampa Bay) odchytal celý zápas, kryl 29 z 34 streleckých pokusov súpera a zaznamenal 85,3-percentnú úspešnosť zákrokov/

Arizona - Las Vegas 2:4 (0:0, 0:3, 2:1)

Góly: 41. Ekman-Larsson (Stepan), 51. Perlini (Stepan, Domi) - 28. Nosek, 28. W. Karlsson (Marchessault), 30. Haula (Marchessault, Theodore), 60. Marchessault (W. Karlsson, R. Smith)

St. Louis - Minnesota 6:3 (3:0, 0:1, 3:2)

Góly: 7. Paul Stastny (Vladimír Sobotka, Steen), 12. Jaškin (Thorburn), 17. Schwartz (Vladimir Tarasenko), 43. Brodziak, 52. Schwartz (Parayko, Vladimir Tarasenko), 55. Blais (Steen, Parayko) - 36. Charlie Coyle, 44. Mitchell (Winnik, Ennis), 49. Eric Staal (Dumba, Jason Zucker)

San Jose - Winnipeg 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Góly: 12. Heed (Labanc, Thornton), 20. Couture (Braun, Vlasic), 34. Couture (Hertl, Vlasic), 57. Hertl (Pavelski, Burns)

/Marko Daňo (Winnipeg) nehral/

Colorado - Calgary 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)

Góly: 35. Rantanen (MacKinnon), 58. Zadorov (Barberio) - 18. Hamilton (Tkachuk, Backlund), 40. Ferland (Monahan), 40. Backlund (Hamonic, Frolík)

LA Kings - Anaheim 2:1 sn (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 59. Brown (Lewis, Doughty), roz. náj. Lewis - 11. Ritchie (Perry, Fowler)

/Marián Gáborík (Los Angeles) odohral 20:00 minúty, vyslal tri strelecké pokusy na bránu súpera, zaznamenal jeden plusový bod/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bol to jeho veľký zápas, bol náš najlepší hráč, chválil tréner Haláka