Francúzsko
Francúzsko
Majstrovstvá Európy
15.06.2021, Skupina F
1 - 0
1:0
Nemecko
Nemecko

V Mníchove pristál pred zápasom na ihrisku parašutista, zranil dvoch ľudí

Nemeckí futbalisti sledujú parašutistu.
Nemeckí futbalisti sledujú parašutistu. (Autor: SITA/AP)
Boris Vanya|15. jún 2021 o 23:42 (aktualizované 16. jún 2021 o 10:10)

Aktivistu po incidente zatkli.

MNÍCHOV. Krátko pred začiatkom zápasu Nemecko - Francúzsko na EURO 2020 sa na ihrisko Allianz Arény v Mníchove vzniesol parašutista.

Pristávací manéver však nezvládol, keď sa dostal do kolízie s káblami televíznej techniky natiahnutými nad ihriskom. Preletel nebezpečne v tesnej blízkosti tribúny, kde pri nekontrolovateľnom lete zasiahol techniku a podľa Bildu zranil dvoch ľudí.

Aktivista mal na padáku slogan spoločnosti Greenpeace. Podľa Bildu to bol 38-ročný Nemec. Po incidente ho zatkli.

Policajný hovorca Andreas Franken pre Bild uviedol, že pilot počas pristávacieho manévru zranil dvoch mužov. Oboch previezli do mníchovských nemocníc, kde ich ošetrili. Obaja utrpeli poranenie hlavy. 

 „V súčasnosti vyšetrujeme niekoľko priestupkov. V každom prípade môže dôjsť pri takomto konaní k nebezpečnému zraneniu. Mníchovské policajné riaditeľstvo nemá pochopenie pre politické kroky, ktoré ohrozujú ľudský život,“ citoval Bild policajného hovorcu.

Na žltom padáku bol nápis environmentálnej organizácie Greenpeace - „Kick out Oil - Greenpeace“ (Vyhoďte ropu - Greenpeace). Presné pozadie akcie bolo pôvodne nejasné.

Počas prvého polčasu však organizácia Greenpeace na twitteri uviedla, že chce upriamiť pozornosť na rýchlejšie vyradenie spaľovacích motorov poškodzujúcich klímu, narážajúc na hlavného sponzora EURO 2020, ktorým je automobilka Volkswagen.

"Cieľom tohto protestu nikdy nebolo narušiť hru alebo zraniť ľudí,“ uviedol Greenpeace.

"Dúfame, že sú všetci v poriadku a nikto nebol vážne zranený. Akcie Greenpeace sú vždy pokojné a nenásilné. Bohužiaľ, s touto akciou nešlo všetko podľa plánu."

Nemecká polícia začala vyšetrovanie pre porušenie nielen trestného, ale aj leteckého zákona. "Policajné riaditeľstvo v Mníchove zdôrazňuje, že nerozumie takýmto nezodpovedným činom, ktoré sú veľkým rizikom pre ľudské životy," uviedla polícia.

Bavorský premiér Markus Söder oznámil, že zodpovední za incident ponesú následky: "Nie je to žiadny banálny priestupok, sú to zjavné porušenia."

Viac o EURO 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»V Mníchove pristál pred zápasom na ihrisku parašutista, zranil dvoch ľudí