Nemec trénoval Rusky počas ZOH v Soči: Ruky nemám od krvi

Nemecký tréner ruských biatlonistiek Wolfgang Pichler (vľavo) odmieta akékoľvek previnenie.
Nemecký tréner ruských biatlonistiek Wolfgang Pichler (vľavo) odmieta akékoľvek previnenie. (Autor: SITA/AP)
SITA|7. dec 2017 o 19:29

Pichler momentálne pracuje pre švédsku reprezentáciu.

MOSKVA. Nemec Wolfgang Pichler bol trénerom ruských biatlonistiek počas zimných olympijských hier v Soči 2014, ale podiel na ich dopingových prehreškoch podľa vlastných slov nemá.

"Nikdy som svojím zverencom nepodal zakázané prostriedky. Nemám ruky od krvi," uviedol 62-ročný Pichler v rozhovore na ruskom športovom webe championat.com.

Dobré rozhodnutie pre Rusko

Pichler utorkové rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru v súvislosti so štartom ruských športovcov na Z0H 2018 v Pjongčangu označil za správne.

Na ZOH 2018 môžu iba "očistení" ruskí športovci a budú tam vystupovať pod olympijskou vlajkou s neutralizujúcim označením Olympionici z Ruska (OAR). Tento verdikt MOV sa udial na základe dopingových prehreškov plošného typu najmä na zimných olympijských hrách 2014 v Soči.

"V zásade to bolo pre Rusko dobré rozhodnutie. Mohlo to s nimi dopadnúť oveľa horšie, ale myslím si, že takto je to spravodlivé. Čistí športovci by nemali byť zodpovední za konanie svojich nadriadených," uviedol Pichler.

Príliš malý na to, aby hovoril o Putinovi

Čo sa týka doživotného suspendovania ruských športových funkcionárov z olympijských hier, Pichler zareagoval takto: "Podľa môjho názoru pán Mutko by už nemal pracovať v športe, ale v konečnom dôsledku nie je hlavným porazeným on, ale športovci."

Na otázku, či za dopingovým sprisahaním ruských športovcov na ZOH 2014 v Soči mohol byť aj prezident krajiny Vladimir Putin, Pichler odpovedal, že to nechce komentovať.

"Nevstupujem do veľkej politiky. Som príliš malý na to, aby som hovoril o Putinovi a jeho možných rozhodnutiach a motívoch konania."

Svoje meno chce brániť

Podľa rozhodnutia MOV by na ZOH 2018 mali chýbať aj tréneri, ktorí boli pred štyrmi rokmi v Soči v spojení s ruskými olympionikmi neskôr suspendovanými pre doping.

A to je aj prípad Pichlera, ktorý momentálne pracuje pre švédsku reprezentáciu.

"Neviem, či sa to rozhodnutie vzťahuje aj na trénerov, ktorí už sú mimo ruského tímu. Ak však bude treba, budem brániť svoje meno až do konca a nedovolím špekulácie o tom, že som sa podieľal na nekalých praktikách," dodal Pichler v rozhovore pre championat.com.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Nemec trénoval Rusky počas ZOH v Soči: Ruky nemám od krvi