Nehrajú o titul, i tak lákajú. V Poľsku prišlo na derby takmer tridsaťtisíc divákov

TASR|12. dec 2016 o 11:31

V minulosti mali strety fanúšikov za dôsledok i smrť niektorých priaznivcov.

KRAKOV. Na víkendové stretnutie ôsmeho a trinásteho mužstva najvyššej poľskej futbalovej súťaže prišlo 28 907 divákov.

Hralo sa totiž 195. derby Krakova, tzv. "Svätá vojna" medzi Wislou oslavujúcou 110 rokov existencie a Cracoviou.

Celý zápas stáli a povzbudzovali

Napriek tomu, že kluby momentálne nepatria k ligovej špičke, zápas je stále veľké lákadlo pre fanúšikov i tábory ultras.

Pre porovnanie, na predchádzajúci domáci duel Wisly, v ktorom zdolala aktuálneho lídra Lechiu Gdansk 3:0, zavítala ani nie desaťtisícová návšteva.

Derby otvoril už v 3. minúte výstavný gól domácich, radosť z víťazstva im v druhom polčase prekazil vyrovnávajúcim zásahom Krzysztof Piatek.

Ten sa len krátko predtým zaplietol do roztržky medzi hráčmi, ktorá bola najvyhrotenejším okamihom súboja.

Fanúšikovia Cracovie cez polčasovú prestávku vzdali pokusy o prerazenie zátarás, za ktorými čakali poriadkové jednotky.

Oba tábory ožarovali štadión pyrotechnikou, hostia aj ohňom. S výnimkou najmenej obsadenej tribúny sa celých 90 minút stálo a povzbudzovalo.

V minulosti zomierali ľudia

Cestu zo štadióna lemovali konvoje policajných dodávok, priaznivci Cracovie museli na svoj odchod čakať hodnú chvíľu, aby sa predišlo konfliktom v uliciach.

Práve tie boli strašiakom z minulosti.

"V minulých rokoch zachvátili Krakov boje medzi podporovateľmi Wisly a Cracovie. Vyústili do niekoľkých úmrtí a mnoho ľudí skončilo v nemocniciach s bodnými poraneniami, často v kritickom stave. V uplynulých mesiacoch klesol počet útokov," informoval miestny portál.

Tento rok došlo k zmenám na scéne ultras, keď sa skončilo dlhodobé spojenectvo fanúšikov Lechie Gdansk, Slasku Vroclav a Wisly.

Niektoré frakcie vyzvali na bojkot tohto rozhodnutia i skupiny Wisla Sharks, ktorá dominuje na tribúne, hrozilo tak vnútorné rozdelenie.

"Vieme o týchto pohyboch, ale prekvapila nás miera odporu v radoch Wisly. Môže to znamenať mocenské boje, ktoré siahajú ďaleko za tribúnu," uviedla polícia.

"Raz za čas sa to stáva, no toto môže byť krvavé, keďže nikto sa nechce vzdať vplyvu v sektore ani v meste," dodal pre Krk News dlhoročný fanúšik Wisly.

Skúsenosti s nimi majú i za hranicami

S poľskými podporovateľmi majú skúsenosti aj za hranicami.

Pred stretnutím majstrovstiev Európy s Ukrajinou v Marseille hlásili napadnutie priaznivcov Slasku a Motoru Lublin zo strany fanúšikov Wisly, Ruchu Chorzow a Widzewu Lodž.

Môj kolega použil voľakedy nepeknú vetu, že aj Česko potrebuje na štadiónoch svojich mŕtvych.


Rostislav Chobola, ostravský kriminalista

To podľa svedkov znamenalo definitívny koniec triumvirátu Lechia, Slask, Wisla.

V Česku chodia Poliaci na futbal predovšetkým do Ostravy a Moravsko-sliezskeho kraja, kde zriadili Špeciálnu poriadkovú jednotku.

Zásah na štadióne má byť podľa jej šéfa Roberta Kuhna vo všeobecnosti až poslednou možnosťou, čo potvrdil aj postup počas víkendovej "Svätej vojny".

Médiá sa majú podieľať na osvete

Ostravský kriminalista Rostislav Chobola upozornil, že v Česku, no aj v ďalších krajinách vrátane Slovenska, sa 30 rokov neriešila príčina, ale až následok diváckeho násilia:

"Môj kolega použil voľakedy nepeknú vetu, že aj Česko potrebuje na štadiónoch svojich mŕtvych."

Poriadkové jednotky sú nevyhnutná zložka boja proti diváckemu násiliu aj podľa docenta Akadémie Policajného zboru v Bratislave Ľubomíra Cigánika. Ten rovnako ako Chobola zdôraznil potrebu prevencie popri represii.

"Novinári by mali dostať videozáznam zo štadióna, aby sa médiá mohli objektívne podieľať na osvete," povedal Cigánik na nedávnej konferencii.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Nehrajú o titul, i tak lákajú. V Poľsku prišlo na derby takmer tridsaťtisíc divákov