Najlegendárnejší trejd stále žije! Gretzkého výmena má dosah do dnešného dňa

Oh My Hockey|17. máj 2021 o 19:00

Obchod, ktorý poznačil hokejový svet ako žiaden iný. Hovorilo sa o ňom všade, mal celospoločenský presah. Nie nadarmo sa mu do dnešného dňa hovorí The Trade. Dovtedy nedotknuteľný a nevymeniteľný Wayne Gretzky sa sťahoval z Edmontonu. To, čo niektorí považovali za sci-fi, sa stalo.

"Ak bol vymenený Wayne, môže byť vymenený ktokoľvek." To bolo mottom najbližších dní. Gretzky v roku 1988 odišiel z chladného Edmontonu do slnečnej Kalifornie. Nalákať ľudí, propagovať hokej. Žiaden lepší spôsob na hokejovú reklamu v tej dobe neexistoval, Kaliforniu skrátka bolo treba dostať na hokejovú mapu.

Gretzkého to zobralo. Odchádzal z klubu, pre ktorý vyhral štyri Stanley Cupy, v drese ktorého sa stal hrajúcou legendou. Hral pred fanúšikmi, ktorí ho milovali, a aj im adresoval pri odchode slová plné smútku i vďaky. 9. august 1988 bol dňom, ktorý zmenil hokej.

Hovorili o ňom všetci, dokonca sa tvrdilo, že sám Wayne si vybral Los Angeles ako svoj nový domov a chcel byť vytrejdovaný. "Myslím si, že mal zostať v Edmontone a ukončiť tu kariéru tak, ako ju ukončil Jean Beliveau v Montreale Canadiens," vyjadril sa Don Cherry, populárny a zároveň kontroverzný komentátor.

Nehľadiac na názory, vôľu či pohľady hráčov, trénerov a fanúšikov, sa neuveriteľné naozaj stalo.

Edmonton Oilers vymenili Wayna Gretzkého do Los Angeles Kings spolu s Mikom Krushelynským a Martym McSorleym. Ako protihodnotu dostali od "kráľov" Jimmyho Carsona, Martina Gelinasa, voľby v prvom kole draftu 1989, 1991 a 1993, a 15 miliónov dolárov.

Veľa hráčov, veľa osudov. Ideálne podhubie pre to, aby táto výmena mohla žiť svojim životom ešte dekády potom, čo sa udiala. A veru žije.

Gretzkého trejd má svoje "potomstvo" do dnešného dňa. Lenže kľúčovým artiklom výmeny pre tento dlhý proces nebol Gretzky. Bol ním Marty McSorley.

Bludisko výmen vďaka bitkárovi trvá dodnes

Je pravdou, že aj za Gretzkého Kings niečo zinkasovali. Potom, čo v ich drese odohral bezmála osem sezón, sa porúčal do St. Louis. Od Blues prišla protihodnota, ktorú okrem draftových volieb tvorili Craig Johnson, Patrice Tardif a Čech Roman Vopat. Toho neskôr vymenili do Colorada za Erica Lacroixa a Lacroixa zas za Seana Prongera. A u Prongera sa sieť končí.

Trvala "len" jedenásť rokov.

Už takmer 33 však rastie najhrubší a najrozmanitejší konár stromu legendárnej výmeny. A za všetkým je bitkár Marty McSorley.

Obranca odohral v Kalifornii do ďalšieho trejdu 354 stretnutí so ziskom 172 bodov a 1560 trestných minút. Známy bitkár patril pod organizáciu Los Angeles Kings päť rokov. 27. augusta 1993 sa dozvedel, že ho vymenili na východ, do Pittsburghu, za Shawna McEacherna, relatívne neskúseného krídelníka.

McEachern však dlho v klube nepobudol. Spomienky na cestu z Pittsburghu do LA si obnovil, keď ho Kings poslali nazad do Penguins, a to spoločne s útočníkom Tomasom Sandströmom. Ozaj, a hádajte, koho získali späť... Správne, McSorleyho! A s ním aj Jima Paeka.

McSorley a Gretzky, to proste šlo vždycky dokopy. Preto sa Marty v drese Los Angeles objavoval až do sezóny 1995/96, ktorá bola posledná ako preňho, tak pre Gretzkého. Duo v tom roku vymenili, no každého inam. McSorley sa v tomto bludisku objavil už druhýkrát a opäť hrá dôležitú rolu.

14. marca 1996 si balil kufre a čakal ho angažmán v New Yorku. Do Rangers ho Kings vymenili spoločne s Jarim Kurrim a Shanom Churlom. Získali za nich poriadny balík - Raya Ferrara, Nathana Lafayetta, Iana Laperrierea, Mattiasa Norströma a štvrté kolo draftu 1997.

Kým sa udial ďalší zo série trejdov, pretieklo veľa vody. Môžete si tipnúť, kto z menovanej štvorice pokračoval v tradícii Gretzkého výmeny. Bol ním švédsky urastený bek, Mattias Norström. V Los Angeles sa vypracoval do vodcovskej roly a "králi" nemuseli ľutovať. Z Norströma neskôr urobili kapitána. Po temer šiestich sezónach vo funkcii bol na sklonku kariéry vytrejdovaný do Dallasu.

Stars okrem veterána angažovali aj Konstantina Puškareva a dve voľby v drafte, ktoré neskôr použili na zisk Rusov. Kings si za tento balík vyžiadali Johana Franssona, Jaroslava Modrého a tri draftové voľby. To už sa písal rok 2007.

Ak chceme vo výklade pokračovať, musíme sa zamerať na jednu z týchto draftových volieb. Prvé kolo, 2008. A ďalšie prvé kolo. Pozície číslo 17 a 28 v prvom kole onoho draftu poslali Kings do Anaheimu za voľbu číslo 12. Mimochodom, Ducks volili Jake Gardinera (17.). Ďalšiu voľbu neskôr vymenili, premenila sa na Viktora Tichonova (28.).

Nás ale zaujíma pick, ktorý získali Kings. Na drafte si z 12. pozície vybrali...

Nikoho.

Dvanástu priečku poslali do Buffala, ktoré si za ňu poistilo služby Tylera Myersa. Kings získali voľbu číslo 13 a využili ju na obrancu Coltena Teuberta. Zároveň od Sabres dostali voľbu v treťom kole draftu 2009.

Teubert, 1. kolo 2011 (Oskar Klefbom) a podmienečné tretie kolo draftu 2012 sa dostali do rúk Edmontonu Oilers. "Králi" priviedli Dustina Pennera, ktorému tento obchod vyniesol Stanley Cup dvadsaťštyri rokov po pôvodnom trejde Wayna Gretzkého.

Lenže u Pennera sa postupka končí. Tak ako môže trvať dodnes?

Vyššie sme písali, že "Kings získali voľbu číslo 13 a využili ju na obrancu Coltena Teuberta. Zároveň od Sabres dostali voľbu v treťom kole draftu 2009".

A presne tá voľba v treťom kole je kľúčová.

Putovala do Calgary za ďalšie voľby v tom drafte - 84. pick a 107. pick. 84. pick poslali s krídelníkom Hudsonom Faschingom do Buffala za dva výbery v drafte plus Braydena McNabba a Jonathana Parkera. Jednou z oných dvoch volieb v drafte bol pick v druhom kole draftu 2015. Kings si vtedy vybrali zo 43. priečky Erika Černáka.

Erik Černák, mladý prospekt, bol 26. februára 2017 spoločne s brankárskym krajanom Petrom Budajom a nízkymi voľbami v drafte 2017 vymenený v jednej z najhorších výmen, aké kedy "králi" zosnovali. Opačným smerom totiž putoval Ben Bishop a piate kolo draftu 2017.

A teraz prichádza (konečne) posledná výmena košatého stromu.

Ben Bishop bol 9. mája 2017 vytrejdovaný do Dallasu za štvrté kolo draftu.

Najpodstatnejší však nebol on. Dôležité pre tento strom je piate kolo draftu 2017, ktoré prišlo z Tampy Bay. Kings na 103. priečke draftovali Drake Rymshu. A ten pred tromi dňami debutoval v NHL, čím oficiálne prebral žezlo kedysi ukované pri legendárnom trejde.

Aj Černák s Budajom

Nie, nezamotalo to hlavu len vám. Všetko čo píšeme, je skutočnosť, prepletená krížom-krážom. Od výmeny Wayna Gretzkého uplynulo takmer 33 rokov. Drake Rymsha, zatiaľ posledný pokračovateľ tradície, sa narodil o desať rokov neskôr. Medzi ním a Mikom Krushelnyským, najstarším hráčom stromu, je 38-ročný rozdiel a keď sa Rymsha narodil, Krushelynski si už užíval hokejový dôchodok.

Stopu tu majú i Erik Černák a Peter Budaj, veď nebyť trejdu dvoch Slovákov do Tampy, márne by sme dnes hľadali pokračovanie stromu. Keďže Oilers získali vysokú protihodnotu, aj ich časť si vyžiadala pokračovanie a pretrvala dlho, no táto vetva už je mŕtva. Posledný obchod priamo nadväzujúci na predaj Gretzkého sa zo strany "olejárov" udial tesne po prelome tisícročí.

Podrobnejšie video, avšak s úplne všetkými výmenami daného stromu, sa ešte na Vianoce roku 2020 objavilo na YouTube stanice Sportsnet. My sme tento článok písali preto, lebo Drake Rymsha debutom v NHL oživil postupnosť a stal sa pokračovateľom tradície. Jediným ďalším stále možným pokračovateľom stromu je obranca Markus Phillips, draftovaný v roku 2017 zo 117. pozície. Hráva v Ontariu, na farme Kings.

Ak si chcete prečítať o ešte dlhšom strome, tiahnucom sa od roku 1967 až doteraz, nevynechajte iný článok z našej dielne, tentoraz o Jeffovi Carterovi, ktorý bol počas poslednej deadline vymenený do Pittsburghu Penguins!

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Najlegendárnejší trejd stále žije! Gretzkého výmena má dosah do dnešného dňa