Na olympijských zjazdovkách bude chýbať polovica obhajcov

TASR|11. feb 2010 o 08:37

Alpské lyžovanie rozprestiera svoj program tradične počas celej zimnej olympiády.

WHISLTER. V jej záverečný deň už síce bude chýbať, ale na druhej strane časť pretekárov odvetvia registruje svoje výkony už od stredy, teda tri dni pred oficiálnym otvorením hier. V zjazde sa majú ísť po tri merané tréningy v oboch kategóriách, ale v mužskej boli už problémy s počasím. Kráľovskou súťažou mužov 13. februára odštartujú zápolenia na bielych svahoch Whistleru.

Harmonogram zjazdového lyžovania je naozaj nevyspytateľná vec, najmä ak ide o vrcholné podujatie. A v dejisku nastávajúcich hier nezostávajú poveternostné podmienky nič dlžné svojej povesti. Prvý mužský tréning prerušili po 42 z 87 pretekárov, najrýchlejší čas mal dovtedy jeden z favoritov, Švajčiar Didier Cuche.

Sneženie i hmla hustli a tak zostávajú ešte dva pokusy. Do piatka sa musí uskutočniť jeden kompletný tréning, ináč sa podľa regúl nesmie odjazdiť súťaž. A meteorológovia hlásia na najbližšie dni vietor s dažďovým snežením...

Viacero hviezd ukončilo kariéry

Vo Whistleri nebude mať svojich zlatých obhajcov z Turína až polovica z 10 súťaží. Kariéry ukončili excelentné postavy histórie Janica Kosteličová (kombinačný titul), Michaela Dorfmeisterová (zjazd a super-G) i Kjetil-Andre Aamodt (super-G), nečakaný víťaz zjazdu Antoine Deneriaz sa stratil kdesi vo svojej priemernej kariére. Druhá polovica pretekov obsiahne svojich predchádzajúcich olympijských šampiónov, ale v rôznej fazóne. Američan Ted Ligety je až v druhom slede favoritov na kombináciu, až v treťom slede sú jeho krajanka Julia Mancusová (obrovský slalom) a Švédka Anja Pärsonová (slalom).

Alpské lyžovanie je skutočne najmä pre favoritov nevyspytateľný šport, ale jediný reálne vyzerajúci kandidát na úspešnú obhajobu je Rakúšan Raich. Excelentnému rakúskemu technikovi v oboch jeho zlatých turínskych slalomoch budú čeliť najmä jeho krajania, Švajčiari, Taliani, Francúz Julien Lizeroux, Chorvát Ivica Kostelič, Ligety. Podobne široký a pestronárodný je okruh adeptov v kĺzavých súťažiach, výborne časuje formu najmä Švajčiar Didier Cuche, vysoký štandard si držia jeho krajan Carlo Janka i Nór Aksel Lund Svindal.

Vonnová favoritkou

U žien je to v zjazde a super-G úplne prehľadné - Američanka Lindsey Vonnová súťaží momentálne o dlhý sklz pred ostatnými pretekárkami a to je topfavoritkou tiež v superkombinácii, spolufavoritkou v špeciálnom a adeptkou druhého sledu v obrovskom slalome. V najhustejších bránkach by to ale za normálnych okolností mal byť boj Rakúšanky Marlies Schildovej a Nemky Marie Rieschovej, ktoré sú štýlovo o krok vpredu, prvá najmä v profilovo náročných slalomoch, druhá zase v plochejších a otvorenejších. V obrovskom slalome je rozsah favoritiek najširší.

"Vstupujem do diania na zimnej olympiáde oveľa neistejšia, ako tomu bolo pred pár týždňami," povedala Vonnová v rozhovore pre televíziu NBC. Američanka sa zranila minulý týždeň počas tréningového slalomu v Rakúsku a podľa vlastných slov má bolestivé pomliaždeniny na holeni: "Chcem, aby ľudia vedeli, čo sa mi stalo. Aby neboli príliš prekvapení, keď sa mi na olympiáde nebude dariť. Ale môžem vám zaručiť, že aj napriek zraneniu urobím všetko pre to, aby som podala čo najlepší výkon."

Alpské lyžovanie debutovalo na ZOH v Ga-Pa 1936. Od roku 1948 sa jazdili osobitne slalom a zjazd, od roku 1952 obrovský slalom ako najtechnickejšie vydanie odvetvia. Super-G ako najmladšia zo špeciálnych disciplín pribudol v roku 1988, vtedy začali registrovať na ZOH aj kombináciu, už dlhšie fungujúcu v SP a na ZOH. Jej staršiu podobu (zjazd + 2 kolá slalomu) vystriedala medzitým superkombinácia s jedným slalomovým kolom. Tá zažije svoju olympijskú premiéru, v Turíne sa šiel ešte starý formát.

Lyžovanie dole kopcom má svoj 150-ročný pôvod v Alpách. Odvtedy sa všeličo zmenilo a bezpochyby okrem náročnej logistiky patrí aj k najviac sa rozvíjajúcim športovým odvetviam. Po stránke technologickej i masovej, čo úzko súvisí - rozmach zjazdárskej turistiky nastal v minulom storočí najmä vďaka vzniku vlekov, lanoviek a inej potrebnej infraštruktúry. Masovosť sa odzrkadľuje aj v popularite pasívneho vnímania - alpské lyžovanie patrí medzi top-divácke športy a v programe zimnej olympiády je v tej najužšej top-kategórii s hokejom a krasokorčuľovaním.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Na olympijských zjazdovkách bude chýbať polovica obhajcov