Na OH 56 Slovákov, vlajkonosičkou Kaliská

Dvaja vrcholní funkcionári SOV - prezident František Chmelár (vľavo) a viceprezident SOV Vladimír Miller počas tlačovej konferecie po schválení konečnej nominácie na OH 2008 v Pekingu.
Dvaja vrcholní funkcionári SOV - prezident František Chmelár (vľavo) a viceprezident SOV Vladimír Miller počas tlačovej konferecie po schválení konečnej nominácie na OH 2008 v Pekingu. (Autor: tasr)
TASR|19. júl 2008 o 15:45

Na Hrách XXIX. olympiády v Pekingu sa predstaví 56 športovcov spod Tatier. Definitívnu nomináciu schválilo Valné zhromaždenie Slovenského olympijského výboru.

Bratislava 19. júla (TASR) - Na Hrách XXIX. olympiády v Pekingu (8.-24. augusta) sa predstaví 56 slovenských športovcov.

Nominácia na OH 2008 dostala definitívnu podobu na sobotňajšom XXXV. Valnom zhromaždení Slovenského olympijského výboru v bratislavskom hoteli Holiday Inn. Po štvrtkovom zasadnutí exekutívy SOV malo účasť v Pekingu istú 49 športovcov, ktorí do bodky splnili všetky kritéria.

Najmenšia slovenská výprava v histórii

Valné zhromaždenie schválilo v piatich prípadoch výnimky z plnenia nominačných kritérií SOV. Do Pekingu tak pocestujú aj plavec Ľuboš Križko a kvarteto atlétov Zuzana Tomas, Miriam Bobková, Peter Horák, Miloslav Konopka. V Číne nebudú chýbať ani tenisti Daniela Hantuchová s Dominikom Hrbatým, hoci nesplnili podmienku preukázania dvoch dopingových kontrol.

Do čínskej metropoly pôjde najmenšia slovenská výprava v histórii letných olympiád, čo spôsobil najmä totálny neúspech na poli kolektívnych športov. Pred štyrmi rokmi v Aténach reprezentovalo 65 športovcov spod Tatier. Na OH 2000 v Sydney vyslalo Slovensko 112 športovcov a na letnej olympijskej premiére v Atlante v roku 1996 reprezentovalo 71 pretekárov. Najpočetnejšiu časť výpravy v Pekingu budú tvoriť atléti (17), po nich nasledujú kanoisti (12 - rýchlostní 7 + vodný slalom 5). Po prvý raz v histórii bude mať Slovensko pod piatimi kruhmi svoje zastúpenie v bedmintone (Eva Sládeková) a triatlone (Pavol Šimko).

Výprava sa ešte môže rozšíriť

Slovenský olympijský výbor bude akceptovať miesta dodatočne ponúknuté medzinárodnými športovými federáciami vzniknuté v procese prerozdelenia kvót aj po 17. júli 2008 v súlade s kvalifikačnými kritériami MOV.

Týka sa to akvabel Márie Dzurekovej a Silvie Spišekovej, ktoré sú v pozícii prvých náhradníčok i dvojice horských cyklistov Janka Števková, Milan Barényi. Števková je prvou náhradníčkou pre súťaže v cross country, Barényi druhým náhradníkom.

Vedúcim slovenskej výpravy na OH 2008 v Pekingu bude viceprezident SOV Vladimír Miller, jeho zástupcom Roman Buček, ktorý sa vydá do dejiska hier ako predvoj už v utorok. Vlajkonosičkou slovenskej výpravy na otváracom ceremoniáli bude vodná slalomárka Elena Kaliská - jediná olympijská šampiónka v samostatnej histórii krajiny.

Slávnostný sľub do rúk prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča zložia vo štvrtok 24. júla o 14.00 v historickej budove NR SR na Župnom námesti tenista Dominik Hrbatý a športová gymnastka Ivana Kováčová.

Športovci výpravy Slovenskej republiky na Hry XXIX. olympiády v Pekingu 2008:

Atletika (17):

Dmitrij Vaľukevič (trojskok), Libor Charfreitag (kladivo), Matej Tóth (chôdza na 20 km), Peter Korčok, Miloš Bátovský, Kazimír Verkin (chôdza na 50 km), Zuzana Malíková (chôdza na 20 km), Martina Hrašnová-Danišová (kladivo), Jana Velďáková (diaľka), Dana Velďáková (trojskok), Lucia Klocová (beh na 800 m), Jozef Repčík (800), Milan Haborák (guľa), Peter Horák (výška), Miloslav Konopka (kladivo), Miriam Bobková (100 m prekážky), Zuzana Tomas (maratón)

Bedminton (1):

Eva Sládeková (dvojhra)

Cyklistika (3):

Matej Jurčo - preteky s hromadným štartom, časovka

Roman Broniš - preteky s hromadným štartom

Ján Valach - preteky s hromadným štartom

Džudo (1):

Zoltán Pálkovács (do 100 kg)

Jachting (1):

Patrik Pollák (RS:X)

Plávanie (3):

Martina Moravcová (50 m v.sp., 100 m v.sp., 100 m motýlik), Denisa Smolenová (200 m motýlik), Ľuboš Križko (100 m znak)

Rýchlostná kanoistika (7):

Marián Ostrčil (C1), Ivana Kmeťová, Martina Kohlová (K2), Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček, Juraj Tarr (K4)

Stolný tenis (1):

Eva Ódorová (dvojhra)

Streľba (7):

Jozef Gönci, Daniela Pešková (puškári), Pavol Kopp (pištoliari), Mário Filipovič, Erik Varga, Zuzana Štefečeková, Danka Barteková (brokári)

Športová gymnastika (1):

Ivana Kováčová

Tenis (4):

Dominik Hrbatý (dvojhra), Daniela Hantuchová (dvojhra, štvorhra), Dominika Cibulková (dvojhra), Janette Husárová (štvorhra)

Triatlon (1):

Pavol Šimko

Vodný slalom (5):

Michal Martikán (C1), Peter a Pavol Hochschornerovci (C2), Peter Cibák (K1), Elena Kaliská (K1)

Vzpieranie (2):

Martin Tešovič (do 105 kg), Ondrej Kutlík (do 85 kg)

Zápasenie (2):

David Musuľbes (voľný nad 120 kg), Attila Bátky (gréckorímsky do 84 kg)

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Na OH 56 Slovákov, vlajkonosičkou Kaliská