Muž menom Kálman Kovács

Vladimír Bilohuščin|25. jún 2017 o 02:00

Jedným z najvyťaženejších mužov slovenskej scény je podvodník.

Kde začať... Možno by na úvod bolo korektné predstaviť vám muža, ktorý hýbe slovenskou scénou. Kovács je maďarský MMA bojovník, ktorý sa na scéne objavil v roku 2012. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby Kálman nemal 45 rokov a teda so športom profesionálne začal vo veku 40 rokov. Štyri roky sa Kovács potácal po kdejakých pochybných ligách, až prišiel rok 2016 a Maďar zavítal na Slovensko.

19. marec, Kovács prichádza do Ružomberka na podujatie Noc Bojov, pričom má oficiálnu bilanciu 2-5 a nepochopiteľne dostáva hlavný zápas večera proti Poliakovi Rogozovi, ktorý má skóre 8-4. Na karte pritom figuruje aj Roland Čambal, ktorý vyzval Dávida Sokolovského. Kálman prehráva v prvom kole na rear naked choke.

A potom to prišlo, Kálmana slovenská scéna začala zbožňovať a to akej pocty sa mu dostalo nemá obdoby ani v Rovníkovej Guiney! Kovács totiž postupne bojoval s menami, o ktorých sa bežnému smrteľníkovi ani nesnívalo. Čítajte pozorne: Gábor Boráros, Roland Čambal, Tomáš Bolo, Samuel ´Pirát´ Krištofič!!! Proste totálna špička slovenskej scény, pričom sa mal v Nitre stretnúť aj s bombardérom Iljom Škondričom, súboj sa nakoniec pre zranenie Škondriča neuskutočnil. Pýtate sa, ako je možné mať s tak mizerným skóre také parádne mená a neraz hlavný zápas večera? Odpoveď je jednoduchá, istá výhra našich zverencov a burácajúca hala. Kálman Kovács je totiž podvodník...

Osobne som bol na jeho troch zápasoch. Prvý bol na podujatí X Fight, kde sa stretol s Borárosom. Gábor sa vrátil po ťažkom zranení sánky a tak bolo logické, že mu dali slabšieho súpera na rozbeh. Ako je známe, Boráros má rád postoj a tak z Kálmana celé kolo vytĺkal dušu. Maďar ale prvé kolo prežil a diváci už čakali na kolo druhé, nedočkali sa. Kálman sa z nepochopiteľných príčin vzdal. Už vtedy mi bolo jasné, že niečo nehrá, Kálman totiž nemal fatálne zranenia a vyčerpaný po prvom kole nemohol byť.

Druhýkrát som ho mal možnosť vidieť v Žiline, a bohužiaľ bol čiernou škvrnou skutočne vydareného galavečera. Chápem, že Tomáš Bolo sa pripravuje na dôležitý duel na podujatí OKTAGON 3, ale Kovács nie je cesta, ako potešiť domáce publikum. Prvé kolo a Tomáš nasadzuje rear naked choke. Teda podľa oficiálneho zápisu. Ja som sedel hneď pod klietkou a RNC to teda nebol. Bolo to totiž mal chytené cez Kovácsove ústa a tak sa mohol Maďar z nevýhodnej pozície dostať. Kálman ale nechce vyhrať, Kálman chce iba svoje peniaze, a tak po pár sekundách odklepal.

Posledný jeho kúsok som mal možnosť sledovať na podujatí Dark Night v Nových Zámkoch. Tu sa Kovács postavil neporazenému Krištofičovi. A zrodila sa ďalšia paródia, keď ´Pirát´ ukončil duel arm trianglom, ktorý držal asi dve sekundy. Ani ho nestihol poriadne utiahnuť, už bolo vidieť Kálmanovo klepanie. O desať minút na to Kovács vo volejbalovom outfite veselo klebetil a posmieval sa popod fúz. To ešte nehovorím, že som sa bavil s Rolom Čambalom a on mi prezradil, že v ich vzájomnom zápase chudáka ani nechcel v postoji mlátiť, aby netrpel, tak ho radšej ukončil na zemi.

A presne o to Kálmanovi ide, ukončenie na zemi. Nikto totiž nechce mať monokle ani tržné rany, a Kovács má na to premakanú taktiku. Najprv sa bije v postoji, pričom sa nedostane ani na dostrel a iba dvakrát nakopne súperovu nohu. Akonáhle ale na neho súper pritlačí, hra skončila. Kálman sa akože pokúsi o takedown. Píšem akože, lebo jeho cieľom nie je dostať súpera na zem, ale sám sa dostať do nevýhodnej pozície. Platilo to v súboji ako s Bolom tak aj Krištofičom, keď Kovács urobil akože útok, chlapci ho s prehľadom odrazili a už mu boli za chrbtom. Už iba pár pochybných obranných techník a submission je na svete. Výsledok? Kálman sa ani nezapotí, nemá žiadnu ranu, vo vrecku pár stovák a všetci sú spokojní, lebo veď výhra je doma.

Také ľahké to ale nebude, Kálman totiž patrí na smetisko dejín, kde mal byť už dávno. Neviem, čím to je, ale promotéri zrejme nechápu, že divák chce vidieť poriadny súboj, nie frašku. Divák si za to totiž platí a nabudúce ak bude Kovács opäť hlavná hviezda, už nemusí prísť. Už nejakú dobu každému hovorím nech ho neberú, ale zjavne sa to minulo účinkom. A tak som nútený prejsť k činu, na ktorý nebudem hrdý, ale pre dobro športu je potrebný.

Týmto vyhlasujem, že ak sa Kálman Kovács ešte niekedy objaví na slovenskom turnaji, budem o tom písať vysoko negatívne články, v ktorých budem uvádzať jeho skutočnú bilanciu, ktorá je momentálne 2-13 s 8 prehatými duelmi v rade v prvom kole. Ak promotér bude o jeho bilancii klamať, čo je bohužiaľ pravidlom, budem o jeho neserióznosti okamžite informovať fanúšikov. Súboj ako taký budem totálne ignorovať, pričom nepadne zmienka ani o jeho súperovi, nech je to aj kaliber prvej triedy a má hlavný zápas. Žiadne rozhovory, publicita, jednoducho nič, iba negatívne články. Budem konfrontovať usporiadateľa s otázkou, prečo Kálmana angažoval a všetky odpovede budem zverejňovať, pričom budem informovať aj pri nedodaní odpovede.

Som si vedomý toho, že sa môžem dostať do konfliktov a nebude ma to tešiť, pretože si cením každého promotéra a cítim, že sa scéna posúva dopredu. S podvodníkom menom Kálman Kovács to ale nikam nedotiahneme.

Vladimír Bilohuščin

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Muž menom Kálman Kovács