Murray zdolal vo finále ATP Del Potra

SITA|22. nov 2009 o 17:51

Domáci tenista Andy Murray zvíťazil v nedeľňajšom úvodnom zápase dvojhry na šampionáte ATP World Tour Finals v Londýne.

LONDÝN. Domáci tenista Andy Murray zvíťazil v nedeľňajšom úvodnom zápase dvojhry na šampionáte ATP World Tour Finals v Londýne (22. - 29. novembra, dotácia 5,07 milióna USD, tvrdý povrch v hale O2 Arena) nad Argentínčanom Juanom Martinom Del Potrom za 131 minút 6:3, 3:6, 6:2.

Nie pred 21.55 h SEČ - po deblovej premiére Slováka Michala Mertiňáka medzi elitou - vstúpia do bojov v rovnakej singlovej základnej A-skupine Švajčiar Roger Federer a Španiel Fernando Verdasco. Od pondelka budú v B-skupine dvojhry na jubilejnom 40. ročníku tzv. Masters bojovať Španiel Rafael Nadal, Srb Novak Djokovič, Rus Nikolaj Davydenko a Švéd Robin Söderling.

V otváracom zápase celého "výberového" podujatia v britskej metropole Poliaci Mariusz Fyrstenberg a Marcin Matkowski prekvapili v A-skupine zdolaním obhajcov titulu zo Šanghaja a jednotiek párového renkingu, Kanaďana Daniela Nestora a Srba Nenada Zimonjiča, dvakrát 6:4, keď pri svojom podaní odovzdali len 7 fiftínov a nečelili žiadnemu brejkbalu.

Dvadsaťdvaročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray nasadený ako štvrtý odskočil vo vstupnom dejstve šampiónovi z tohtoročných newyorských grandslamových US Open Del Potrovi, päťke MS, na 5:0, ale v šiestom geme nevyužil dva setbaly, potom dvojchybou pustil vlastné podanie a v ôsmej hre premrhal ďalšie dve šance na returne. Deviaty gem však držiteľ 6 tohtoročných primátov zvládol hladko na 15.

Dvadsaťjedenročný Argentínčan, ktorý po septembrovom zisku zatiaľ životného úspechu neohuruje presvedčivou formou a spoľahlivým fyzickým stavom, si v tejto fáze zápasu pripísal 5 gemov zo 6. V druhej časti sa ujal vedenia 3:0, a hoci prehral svoje podanie v piatej hre, okamžite kontroval. Del Potro si napokon vynútil rozhodujúci set, ale v ňom na podaní nezvládol druhý gem, Murray potvrdil brejk a náskok si už udržal. Ďalšie prerazenie servisu zvládol na definitívnych 6:2.

Defenzívne zameraný Brit, ktorý je na koncoročnom šampionáte obhajcom semifinálovej účasti, zvýšil v bilancii zo seniorských vzájomných zápasov na 5:1 (z juniorského obdobia 2:0). Rivala prekonal v troch setoch aj pri ich predchádzajúcom súboji v letnom montrealskom finále (6:7 /4/, 7:6 /3/, 6:1).

Dvojhra - A-skupina:

Andy Murray (4-V. Brit.) - Juan Martin Del Potro (5-Arg.) 6:3, 3:6, 6:2 za 131 minút

Štvorhra - A-skupina:

Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski (8-Poľ.) - Daniel Nestor, Nenad Zimonjič (1-Kan./Srb.) 6:4, 6:4 za 65 minút

Zostávajúci nedeľňajší program:

A-skupina / štvorhra (20.10 h SEČ):

Maheš Bhupáthí, Mark Knowles (3-India/Bah.) - František Čermák, Michal Mertiňák (5-ČR/SR)

A-skupina / dvojhra (nie pred 21.55 h SEČ):

Roger Federer (1-Švajč.) - Fernando Verdasco (7-Šp.)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray zdolal vo finále ATP Del Potra