Murray chce v tenise viac dopingových kontrol

Andy Murray
Andy Murray (Autor: SITA/AP)
SITA|30. okt 2012 o 13:39

Britský hráč si myslí, že vrcholový tenis je čistý, prijal by však väčšiu kontrolu najmä v mimosúťažnom období.

LONDÝN. Andy Murray vyslovil názor, že jeho odvetvie v súvislosti so zneužívaním zakázaných podporných prostriedkov je na tom v porovnaní s väčšinou ostatných športov dobre. Bez ohľadu na to volá po dôkladnejšom antidopingovom režime a prísnejších trestoch pre previnilcov.

"Myslím si, že tenis na špičkovej úrovni je uspokojivo čistý. Neznamená to však, že sa nedá robiť viac pre dosiahnutie 100-percentnej istoty. Týka sa to napríklad inštancie mimosúťažných kontrol. Napríklad v decembri, keď hráči podstupujú medzisezónnu prípravu a zriaďujú si kempy, by sa žiadala výraznejšia aktivita v tomto smere," povedal olympijský víťaz z Londýna a šampión z newyorských grandslamových US Open 2012 Murray pre Daily Mail.

Zverenec Ivana Lendla Murray pripomenul prípad Lancea Armstronga, ale upozornil, že tenis už vo svojej podstate menej zvádza k dopingu.

"Športy ako cyklistika sú založené čisto na fyzickej fáze, taká Tour de France si vyžaduje len málo schopností iného druhu. Ide najmä o silu, zatiaľ čo v tenise vás nepovolené látky nepriučia potrebným zručnostiam."

Rodák zo škótskeho Dunblane Murray priznal, že skrátenie suspendácie Američanovi Waynovi Odesnikovi z dvoch rokov na šesť mesiacov ho rozhorčilo.

"Keď už podstupujeme kontrolné procedúry, ktoré môžu byť občas frustrujúce, hoci nevyhnutné, potom by sme nemali púšťať hriešnikov nazad na okruh o osemnásť mesiacov skôr oproti pôvodným verdiktom. Prechádzame všetkými tými testami a potom príde takáto zhovievavosť voči chlapíkovi, ktorý cestuje do inej krajiny s rastovým hormónom. Je to smiešne."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray chce v tenise viac dopingových kontrol