Lašák nebude trénerom brankárov, na šampionát do Rigy nepôjde

Ján Lašák (vľavo) s trénerom slovenskej reprezentácie Craigom Ramsaym.
Ján Lašák (vľavo) s trénerom slovenskej reprezentácie Craigom Ramsaym. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|29. apr 2021 o 15:56

Vo funkcií ho nahradí Peter Kosa.

BRATISLAVA. Trénerom brankárov slovenskej hokejovej reprezentácie na blížiacich sa majstrovstvách sveta nebude Ján Lašák.

Má na to osobné dôvody a v najbližších týždňoch sa chce venovať aj výchove mladých gólmanov. Bližšie sa k svojej budúcnosti v realizačnom tíme reprezentácie nevyjadril.

Ramsay: Rešpektujeme to 

„Je pravda, že týchto majstrovstiev sveta sa nezúčastním. Mám na to dva veľké dôvody. Jeden sa týka súkromného života, druhým je projekt výchovy talentovaných brankárov.

Tí chalani nemali kempy celú sezónu a verím, že dva - tri do konca júna ešte stihneme,“ uviedol Lašák v rozhovore pre web hockeyslovakia.sk.

„Povedal som si, že tento projekt v kombinácii s tým, čo prežívam v súkromnom živote, je pre mňa teraz najlepšia voľba,“ doplnil.

V národnom tíme ho pre šampionát v Lotyšsku nahradí Peter Kosa, ktorý je trénerom brankárov v Trenčíne.

„Je smutné nevidieť ho tu, ale rešpektujeme jeho rozhodnutie. Musí spraviť to, čo je najlepšie pre neho. Želám mu všetko dobré,“ komentoval Lašákovo rozhodnutie reprezentačný tréner Craig Ramsay.

Jedenásť nových hráčov

Slovenský tím začal vo štvrtok druhý, a zároveň posledný zápasový blok prípravy na majstrovstvá sveta.

Reprezentácia v rámci neho odohrá najbližší víkend dva súboje proti Rakúsku a ďalšie dva na budúci týždeň proti Česku (6. a 7. mája).

Tím sa zišiel opäť v Piešťanoch, kde hráči najskôr absolvovali testy na covid. Všetky boli negatívne.

Z nominácie oproti predchádzajúcemu bloku prípravy vypadlo sedem hráčov, pribudlo ich jedenásť.

Deviati z nich sa trénerovi Craigovi Ramsaymu hlásili už vo štvrtok, zvyšní dvaja sa k tímu pripoja v pondelok (Martin Gernát a Mislav Rosandič).

Cehlárik: Góly? veríme si

V slovenskom výbere sú už aj útočné esá zo švédskej ligy Marek Hrivík a Peter Cehlárik. Pribudli tiež ďalší útočníci Michal Krištof, Matúš Sukeľ, Miloš Roman, Patrik Hrehorčák, Pavol Regenda i brankári Július Hudáček a Matej Tomek.

Ofenzívnu silu národného tímu majú zvýšiť najmä Hrivík a Cehlárik. Obaja odohrali sezónu v jednom útoku v Leksande a patrili k najnebezpečnejším útočníkom švédskej ligy.

V tejto pozícii sme boli celú sezónu v Leksande, nebude to pre nás nič nové. Veríme si a dúfam, že pomôžeme mužstvu.


Peter Cehlárik, slovenský hokejista

Hrivík bol najproduktívnejším hráčom súťaže (štrnásť gólov a 37 asistencií v 44 zápasoch), Cehlárik patril s dvadsiatimi gólmi k najlepším strelcom ligy. S tým, že sa od nich budú góly očakávať aj v reprezentácii, obaja rátajú.

„V tejto pozícii sme boli celú sezónu v Leksande, nebude to pre nás nič nové. Veríme si a dúfam, že pomôžeme mužstvu,“ reagoval 25-ročný Cehlárik.

„Som na to pripravený,“ pridal sa o štyri roky starší Hrivík. „S Peťom som hral celú sezónu, poznám ho, viem, čo od neho čakať, on vie, čo čakať odo mňa. Myslím, že to bude veľké plus,“ doplnil.

Odídu do KHL?

Obaja po úspešnej sezóne z Leksandu odchádzajú. Pri ich menách sa najčastejšie spomína KHL

„Chcem trošku zmenu, vyskúšať niečo nové. Či to bude KHL? Uvidíme, čo sa udeje v najbližších dňoch,“ reagoval Hrivík.

„Kariéra je krátka, treba spraviť nejaké kroky vpred. Verím, že krok, ktorý teraz spravím, bude správny,“ poznamenal Cehlárik.

Pred rokom v Leksande strávil štyri sezóny v zámorí – v Bostone a častejšie na jeho farme v Providence. Pevné miesto v prvom tíme si nevybojoval, ale NHL zo svojich plánov ešte celkom nevylúčil.

„Boston stále drží na mňa práva, nepodarilo sa nám dosiahnuť, aby ich vymenili,“ opísal svoju pozíciu v zámorí.

Okrem NHL spomenul ako svoje nové možné pôsobisko KHL a švajčiarsku ligu.

V nominácii národného tímu je momentálne 27 hokejistov. Majstrovstvá sveta v Lotyšsku sa začnú 21. mája.

Nominácia Slovenska

Brankári: Július Hudáček (Spartak Moskva), Matej Tomek (Kuopio), Branislav Konrád (Olomouc)

Obrancovia: Samuel Kňažko (TPS Turku), Šimon Nemec (Nitra), Martin Bučko, Marek Ďaloga (Pardubice), Daniel Gachulinec (Detva), Mário Grman (SaiPa Lappeenranta), Adam Jánošík (Oskarshamn), Patrik Koch (Vítkovice), Martin Gernát (Třinec), Mislav Rosandič (Liberec)

Útočníci: Juraj Slafkovský (TPS Turku), Dávid Buc (Bratislava Capitals), Martin Faško-Rudáš (Banská Bystrica), Daniil Fominych, Andrej Kollár, Adrián Holešinský (Nitra), Pavol Regenda (Michalovce), Matúš Sukeľ (Sparta Praha), Patrik Hrehočák, Miloš Roman (Třinec), Adam Liška (Čerepovec), Peter Cehlárik, Marek Hivík (Leksand), Michal Krištof (Kärpät Oulu)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Lašák nebude trénerom brankárov, na šampionát do Rigy nepôjde