Anttila dával góly iba vo vyraďovacej časti, titul si zopakoval len tréner

Fínsky kapitán Marko Antilla zdvíha trofej pre majstra sveta v hokeji.
Fínsky kapitán Marko Antilla zdvíha trofej pre majstra sveta v hokeji. (Autor: Jozef Jakubčo SME)
SITA|27. máj 2019 o 00:38

Pozrite si štatistické zaujímavosti v súvislosti s finalistami šampionátu.

Štatistické zaujímavosti v súvislosti s finalistami MS v hokeji 2019 na Slovensku, tímami Fínska a Kanady:

  • Fínsko sa ziskom tretieho titulu majstra sveta odpútalo od Spojených štátov amerických a momentálne mu v tabuľke historickej úspešnosti patrí šiesta priečka s medailovou bilanciou 3-8-3. Na čele je Rusko, ktoré má vrátane čias niekdajšieho ZSSR a SNŠ na konte 27 zlatých medailí.
  • Kanada sa prehrou vo finále pripravila o možnosť získať 27. titul majstra sveta a predstihnúť Rusko na čele historického poradia krajín. Kanaďania by sa pri rovnakom počte zlatých medailí dostali pred Rusov zásluhou väčšieho množstva strieborných kovov (15-10).
  • Gólový hrdina a kapitán hokejistov Fínska Marko Anttila v základnej časti šampionátu v siedmich zápasoch ani raz nebodoval. Vo štvrťfinále však gólom prispel k vyradeniu Švédov, v semifinále uštedril jediný a rozhodujúci gólový úder Rusom. Napokon vo finále sa dvoma gólmi postaral o to, že zámorská kolíska hokeja sa musí uspokojiť so striebrom.
  • Tréner Jukka Jalonen je jediný člen fínskeho tímu, ktorý si zopakoval titul majstra sveta na Slovensku po 8 rokoch. Z hokejistov zlatého tímu z roku 2011 sa aktuálne v Košiciach a Bratislave nepredstavil nikto.

Momentky z finálového zápasu Kanada - Fínsko na MS v hokeji 2019: fotogaléria

27.5.2019

  • Najmladší člen fínskeho mužstva Kaapo Kakko (nar. 13. 2. 2001) v priebehu roka zavŕšil málo vídaný zlatý hetrik. Šikovný 18-ročný krídelník najprv získal zlato s fínskym tímom na MS do 18 rokov, potom aj na MS do 20 rokov a aktuálne na Slovensku aj na šampionáte dospelých. So šiestimi gólmi sa vošiel do najlepšej desiatky strelcov šampionátu.
  • Fínsko utrpelo na zlatej ceste v Košiciach a Bratislave dve prehry. Najprv Fíni podľahli Američanom 2:3 po predĺžení a v poslednom skupinovom vystúpení v Košiciach prehrali aj s Nemcami 2:4. Tým prišli o výhodu postupu z prvého miesta v skupine. Prepustili ho práve neskoršiemu finálovému súperovi z Kanady.
  • V zlatom fínskom tíme boli len dvaja hráči z NHL, o ktorých sa právom hovorí, že sú nositeľmi najvyššej kvality. Boli nimi navyše mladíci: 19-ročný obranca Henri Jokiharju (Chicago) a 23-ročný útočník Juho Lammikko (Florida). Vo výbere Jukku Jalonena figurovalo až 14 hráčov z fínskych klubov, medzi nimi aj duo z Jokeritu Helsinki, ktorý účinkuje v KHL.
  • Vo výbere All Star šampionátu sa objavil len jeden fínsky hráč - obranca Mikko Lehtonen. Rovnako tam bol jeden Kanaďan - útočník Mark Stone. Ten sa stal zároveň najužitočnejším hráčom MS 2019.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Anttila dával góly iba vo vyraďovacej časti, titul si zopakoval len tréner