Lotyši vyhrávali už o dva góly, v gólovej prestrelke ale triumfovali Američania

Američania napokon triumfovali. Víťazstvo sa však nerodilo jednoducho.
Američania napokon triumfovali. Víťazstvo sa však nerodilo jednoducho. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|13. máj 2017 o 12:15

Lotyšskí hokejisti mali zápas skvelo rozohraný.

MS v hokeji 2017:

A-skupina:

Lotyšsko - USA 3:5 (1:0, 2:3, 0:2)

Góly: 12. Blugers (Bičevskis), 21. Daugavinš (Džerinš, Ro. Bukarts), 32. Cibulskis (Indrašiš) - 29. Compher (Lee), 34. Bjugstad (Schmaltz, Keller), 39 Gaudreau (Trouba, Bjugstad), 57. Copp (Hellebuyck), 59. Larkin

Rozhodcovia: Fonselius (Fín.), Iverson (Kan.) - Jensen (Dán.), Lazarev (Rus.), vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 17 936 divákov

Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, Kulda, Cibulskis, Galvinš, Balinskis, Freibergs, Bindulis, Jaks - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Sprukts, Rihards Bukarts, Indrašis - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Blugers, Meija, Bičevskis.

USA: Hellebuyck - Hanifin, Murphy, DeKeyser, Trouba, Van Riemsdyk, McAvoy, Brickley - Nelson, Larkin, Schmaltz - Lee, Eichel, Gaudreau - Keller, Dvorak, Bjugstad - Copp, Greenway, Compher - Bjork.

KOLÍN NAD RÝNOM. Hokejisti Spojených štátov amerických zvíťazili 5:3 nad Lotyšmi v úvodnom sobotňajšom zápase A-skupiny v Kolíne nad Rýnom na MS v hokeji 2017 v Nemecku a Francúzsku.

Američania v druhej tretine priebežne zaostávali 1:3, do prestávky však zmazali manko a v závere tretej časti rozhodli o svojom triumfe gólmi Andrewa Coppa a Dylana Larkina. Druhý menovaný skóroval do prázdnej bránky.

Pozrite sa, ako prebiehala gólová prestrelka medzi Lotyšskom a USA: fotogaléria

14.5.2017

Američania sa dostali na prvú priečku A-skupiny, majú dvanásť bodov. Ešte v sobotu ich môžu odsunúť jedenásťbodoví Rusi, ktorí majú k dobru popoludňajší súboj proti Slovákom (16.15 h).

Lotyši s deviatimi bodmi figurujú na štvrtej pozícii.

Hlasy po zápase:

Oskars Cibulskis, útočník Lotyšska: "Náš výkon bol dobrý iba do polovice zápasu. Prestali sme potom korčuľovať, súper nás prevýšil v dôraze. Ak chceme pomýšľať na postup, nesmieme si takéto zaváhania dovoliť."

Andrew Copp, útočník USA: "Vzhľadom na priebeh zápasu je to pre nás veľké víťazstvo. Dokázali sme otočiť zápas podobne ako v stretnutí proti Švédsku. Ťažšie sme sa rozbiehali, ale od polovice druhej tretiny môžeme byť s výkonom spokojní."

Online prenos MS v hokeji 2017: Lotyšsko - USA

Majstrovstvá sveta Skupina A 2016/2017
13.05.2017 o 12:15
Lotyšsko
3:5
(1:0, 2:3, 0:2)
60' minúta
Ukončený
USA
Prehľad
Góly a asistencie: 12. Blugers (Bičevskis), 21. Daugavinš (Džerinš, Roberts Bukarts), 32. Cibuļskis (Indrašis) – 29. Compher (Lee), 34. Bjugstad (Schmaltz, Keller), 39. J. Gaudreau (Trouba, Bjugstad), 57. Copp (Hellebuyck), 59. D. Larkin. Rozhodca: Fonselius (FIN), Iverson (CAN) – Jensen (DEN), Lazarev (RUS).
Prenos
Úvodné stretnutie dnešného programu v kolínskej Lanxess Arene máme za sebou. Lotyšsko viac ako polovicu zápasu viedlo nad Američanmi, ale napokon odchádza z ľadu bez bodového zisku. USA v tretej rozhodli o svojom triumfe tesne pred koncom, keď Elvisa Merzlikinsa so šťastím prekonal Andrew Copp. Následne Lotyši vrhli všetky sily do útoku, ale parádnym gólom cez celého ihrisko uzavrel gólový film dnešného stretnutia Dylan Larkin. Američania tak odskakujú Lotyšom na rozdiel troch bodov a zajtra ich čaká Slovensko. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok soboty.
Koniec zápasu.
59:36
Zápas sa už iba dohráva. Američania dostali puk za lotyšskú bránu a nebude z toho ani zakázané uvoľnenie. Lotyšsko si pripíše druhú prehru na turnaji za sebou.
58:58

58:58
goalUSA dalo gól!
Američania dnešný zápas dovedú do úspešného konca. Lotyši sa síce usadili v útočnej pásme, vytrorili si tlak, no strelou cez celé ihrisko pochoval ich šance na bodový zisk DYLAN LARKIN. Bez asistencie.
58:05
importantLotyši to napokon skúšajú bez brankára! Elvis Merzlikins smeruje na hráčsku lavicu a zverenci Boba Hartleyho sa pokúsia vyrovnať skóre zápasu.
57:36
Čas sa kráti. Lotyši sa zatiaľ nedokázali usadiť v útočnom pásme a vyvinúť tlak na bránu Connora Hellebuycka.
57:15
Lotyši sa okamžite snažia o odpoveď, ale dostávajú sa do situácie, v ktorej dnes ešte neboli. Pomaly sa začnú posledné dve minúty a možno budú hrať bez brankára.
56:38

56:38
goalUSA dalo gól!
Američania možno strelili rozhodujúci gól dnešného zápasu. ANDREW COPP to zobral na seba, prešiel sám do útočného pásma a vystrelil smerom na lapačku lotyšského brankára. Elvis Merzlikins puk nedokázal zastaviť a hoci ho tečoval, napokon mu prepadol do jeho siete. Asistencia: Connor Hellebuyck.
55:47
Lotyši sa dostali do ďalšieho brejku, no opäť úradoval betón Connora Hellebuycka. Na druhej strane išiel do koncovky Johnny Gaudreau, ale len zlomil hokejku Kristapsa Sotnieksa.
54:52
Andrew Copp šikovne vystrelil spoza obrancu, no Elvis Merzlikins bol pripravený. Pomaly sa nám končí presilová hra USA, ktoré ju nezahrali práve najlepšie.
54:05
importantTeraz sa črtala šanca na druhej strane. Lotyši sa dostali do prečíslenia, ale Teodors Blugers ho nedokázal druhýkrát v zápase dostať za chrbát Connora Hellebuycka.
53:47
Američania majú za sebou štvrtinu svojej presilovky. Zatiaľ sa nedokázali usadiť v útočnom pásme a ohroziť dobre chytajúceho Elvisa Merzlikinsa.
53:17
Tak toto je nepríjemná situácia pre Lotyšsko. To bolo na ľade so šiestimi hráčmi, a tak sa budú musieť brániť americkej presilovej hre.
52:49
Miks Indrašis vystrelil od modrej čiary, ale nedokázal zaskočiť Connora Hellebuycka. Ten musel riešiť následne ďalšiu nepríjemnú situáciu, ale skóre zostáva nezmenené.
51:54
Vhadzovať sa bude v obrannom pásme USA. Američania si nerozumeli v rozohrávke a nepomohlo im ani pravidlo o hybridnom zakázanom uvoľnení.
51:15
Hra je teraz poriadne rozháraná. Vidíme množstvo nepresností v stredovej zóne. Pripomínam, že ešte ani jedno z mužstiev si na turnaji nezahralo predĺženie.
50:49
Tentokrát zostal na útočnej modrej čiare osamotený jeden z hráčov Lotyšska. Chýbala mu ale rýchlosť, a tak si nedokázal vytvoriť streleckú pozíciu.
50:25
Lotyši dostávajú puk do útočného pásma, ale odchádzajú striedať. V tretej tretine sa nedostali do nejakej šance, no statočne bránia cenný bod.
49:44
Johnny Gaudreau to teraz skúšal individuálne, no hráč Calgary Flames sa nedostal do zakončenia. Následne ale zabojoval a Američania pokračujú v útočnej snahe.
49:17
Puk skončil len na tribúne, a tak sa bude vhadzovať v útočnom pásme Lotyšska. To je blízko k zisku cenného bodu, ktorý by ho priblížil k štvrťfinálovým bránam.
48:36
Po dlhšej dobe sa dostali dopredu aj Lotyši. Od modrej čiary pálil Ralfs Freibergs, následne sa dostal k puku aj Teodors Blugers, ale obe strely boli zblokované.
47:18
Nick Bjugstad získal puk v útočnom pásme. Bol poriadne rozbehnutý, čo aj využil. Predčil lotyšského obrancu, ale jeho následná strela príklepom nemierila na bránu.
46:56
Lotyši sa čoraz viac dostávajú pod tlak a strely na Elvisa Merzlikinsa pribúdajú. Teraz sa jednou z nich prezentoval z ľavej strany J. T. Compher, ale našiel len lapačku brankára súpera.
46:15
Tentokrát chybovali v obrannej tretine Lotyši. K odrazenému puku sa dostal Noah Hanifin a nahadzoval puk pred bránu súpera. Jeho výzvu na teč prijal Nick Schmaltz, ale napriek tomu z toho nie je štvrtý americký gól.
45:37
Američania opäť prepadli v útočnom pásme a pre domácich sa črtala šanca na rýchly brejk. Lotyši to ale nezvládli a previnili sa voči pravidlám ofsajdom.
45:16
Gunārs Skvorcovs sa snažil využiť zaváhanie v americkej rozohrávke, ale nemal dostatočnú podporu svojich spoluhráčov. Napokon sa sám proti trojici brániacich Američanov nedostal ku koncovke.
44:43
Američania sa v priebehu minúty previnili dvoma zakázanými uvoľneniami. Pod tlak sa ale nedostali a obranca Danny DeKeyser dokonca založil útočnú akciu, po ktorej končí puk v rukavici Elvisa Merzlikinsa.
44:10
Janis Sprukts strieľal od modrej čiary. Jeho pokus však bol tečovaný a tesne minul bránu Connora Hellebuycka. Následne je hra prerušená pre prihrávku rukou.
43:32
Američania sa teraz niekoľkokrát nedostal cez lotyšský obranný val zoradený v akýchsi dvoch blokoch. Lotyši sa zrejme sústredia najmä na pozorné bránenie.
42:44
Tak napokon sa to Lotyšom predsa len podarilo. Dostávajú puk do stredného pásma a môžu ísť do hráčsku lavicu. Do tretej časti ale vstúpili rozhodne menej aktívne ako USA.
42:24
Američania veľmi dlho kombinujú v útočnom pásme. Zatiaľ sa síce nedostali do dobrej pozície, no obranná zostava Lotyšska je už poriadne unavená.
41:39
Spoza obrancu nebezpečne pálil Brock Nelson. Americký útočník dobre skryl svoj pokus, ale Elvis Merzlikins s drobnými problémami skryl puk vo svojej výstroji.
40:49
Connor Hellebuyck musel zasahovať po strele od modrej čiary. Včas ale vystrelil jeho pravý betón. Následne majú Američania puk za bránou a oba tímy striedajú.
40:26
Prvú americkú akciu v tretej tretine rozbehol Nick Schmaltz. Na druhej strane hľadal spoluhráča z druhej útočnej formácie, ale napokon to pre Lotyšsko neznamenalo žiadnu hrozbu.
40:01
Začala sa tretia tretina.
Druhá tretina dnešného zápasu nám priniesla bohatú päťgólovú porciu. Lotyši sa veľmi rýchlo dostali do vedenia 2:0, keď sa strelecky presadil Kaspars Daugavinš. Napokon ale o svoj náskok prišli. Američania sa za osem minút nevystrelili na bránu, ale vo zvýšenej časti strelili tri góly. Najskôr skóroval J. T. Compher a na tretí gól Oskars Cibuļskisa dokázali reagovať Nick Bjugstad a Johnny Gaudreau. Pred treťou tretinou je tak ešte všetko otvorené. Tá sa začne približne o 14:02 hod.
40:00
Druhá tretina sa skončila.
39:34
Vhadzovať sa bude v stredovom kruhu, keďže Američania neprešli do útočného pásma v súlade s pravidlami. Do konca druhej časti zostáva necelých tridsať sekúnd.

39:10
Na začiatku poslednej minúty sme videli náznak šance pre Američanov. Elvis Merzlikins puk vyrazil len pred seba, no k dorážke sa nedostal J. T. Compher.
38:37

38:37
goalUSA dalo gól!
A máme tu vyrovnaný stav. Lotyši opäť nezvládli situáciu pred svojou bránou. Jacob Trouba odkorčuľoval bránu a vystrelil na bránu. Po odraze od betónov brankára sa k voľnému puku sa dostal JOHNNY GAUDREAU a nekompromisne poslal puk do vrchných častí brány. Elvis Merzlikins ležal na ľade a nemal šancu reagovať. Asistencie: Jacob Trouba a Nick Bjugstad.
37:39
Američania sa dostali do brejku. Na Jacka Eichela na chvíľu zívala prázdna brána, ale ten dlho váhal s koncovkou a napokon trafil len bočnú sieť brány Lotyšska.
37:00
Paradoxne po skončení presilovej hry sa dostali Lotyši do dobrého zakončenia. Puk zrejme trafil žrď, no len z vonkajšej strany, keď ju mal dobre postráženú Connor Hellebuyck.
36:22
Uvis Balinskis nahadzoval puk pred bránu. Zemgus Girgensons dokázal puk veľmi dobre tečovať, ale napokon puk vyráža na ochrannú sieť Connor Hellebuyck.
35:44
J. T. Compher sa natlačil pred bránkovisku po ľavej strane. Do zakončenia sa ale nedostal, a tak nemusel Elvis Merzlikins zasahovať.
35:13
Američania sa dobre bránia vo svojom oslabení. Connor Hellebuyck šikovne zastavil puk smerujúcom po mantineli a následne ho jeden z obrancov posiela do bezpečia.
34:36
Lotyši prepadli v útočnom pásme a Američania sa dostali opäť do prečíslenia. Napokon pálil Jacob Trouba, ale jeho strela končí len na ochrannej sieti. Následne sa previnil krosčekom Brock Nelson a oslabuje svoj tím.
33:44

33:44
goalUSA dalo gól!
Američania opäť dokázali streliť kontaktný gól. NICK BJUGSTAD si počkal na útočnej modrej čiare a založil akciu svojho tímu. Po následných zmätkoch pred lotyšskou bránou sa práve on dostal k strele a ako pravák nemal problém zavesiť puk pod brvno. Asistencie: Nick Schmaltz a Clayton Keller.
33:12
Hra sa teraz strieda z jednej strany na druhú. Lotyši sú smerom dopredu aktívni, ale treba dodať, že aj Američania korčuľujú oveľa lepšie ako v prvom dejstve.
32:24
Elvis Merzlikins musel teraz reagovať na strelu z ľavej strany. Puk mu síce vypadol, no Nick Schmaltz bol od neho príliš ďaleko na to, aby sa mohol pokúsiť o dorážku.
31:37

31:37
goalLotyšsko dalo gól!
Američania to prepálil so svojou útočnou snahou a pykajú za to inkasovaným gólom. Po nepresnej strele Jacoba Troubu sa dostali Lotyši do brejku dvoch proti jednému. Connor Hellebuyck ešte vyrazil strelu Miksa Indrašisa, ale na následnú dorážku OSKARSA CIBULSKISA nemal šancu reagovať. Asistencia: Miks Indrašis.
30:47
Ani táto presilová hra zatiaľ nie je úplne dobrá zo strany Lotyšska. To najskôr po vhadzovaní stratilo útočné pásmo a následne sa tak opäť deje po zblokovanej strele Guntisa Galvinša.
30:15
Aktivita amerických hokejistov bude prerušená oslabením. Za nedovolenú hru vysokou hokejkou dostáva menší test len 18-ročný Clayton Keller.
29:44
Američanov strelený gól evidentne nakopol. V priebehu pár sekúnd najskôr pálil Connor Murphy a následne lotyšskí hokejisti zblokovali na ochrannú sieť strelu Dannyho DeKeysera.
29:00

29:00
goalUSA dalo gól!
Američania sa vracajú do zápasu pomerne šťastným gólom. Z ľavej strany nahadzoval puk pred bránu Anders Lee, našiel hokejku T.J. COMPHERA a ten dokázal prepasírovať puk cez lotyšského brankára. Asistencia: Anders Lee.
28:38
Lotyši teraz trošku prepadli v strednom pásme. Američania išli do brejku štyroch proti dvom, ale Charliemu McAvoyovi sa puk skĺzol z čepele hokejky.
28:12
Po menších zmätkoch pred lotyšskou bránou odpálil puk na zakázané uvoľnenie Artūs Kulda. Vhadzovať sa tak bude po ľavej ruke brankára Elvisa Merzlikinsa.
28:00
Po reklamnej prestávke nám pokračuje prvý zápas z dnešného hracieho programe v kolínskej Lanxess Arene. Máme za sebou už osem minút druhej tretiny a Američania počas nich nevystrelili na bránu.
27:17
V závere početnej prevahy sa ešte dostal k strele Uvis Balinskis. Jeho pokus švihom od modrej čiary ale mieril len do stredu brány, kde bol pripravený brankár Winnipegu Jets.
26:34
Američanom sa teraz darí vyhadzovať puky cez všetky čiary. Lotyši sa takmer vôbec nedokázali usadiť v útočnom pásme a snažiť sa pridať tretí presný zásah.
25:49
Lotyšom zatiaľ táto presilová hra nevychádza podľa predstáv. Američania ich vytláčajú mimo streleckých pozícii a Connor Hellebuyck ešte nemusel zasahovať.
25:19
Lotyšom sa nepodarilo využiť čas, kým rozhodcovia avizovali vylúčenie. Teraz majú ale výhodu ďalších dvoch minút v početnej presile, keďže za podrazenie pyká na trestnej lavici Danny DeKeyser.
24:38
Lotyšskí hokejisti budú hrať ďalšiu presilovú hru po zákroku v strednom pásme. Elvis Merzlikins odišiel na striedačku, a tak hrajú domáci chvíľu v šestici.
24:18
Teraz sa snažili niečo vymyslieť v útočnom pásme aj Američania. Ich súperi ale vynikajúco blokovali strelu od modrej čiary, a tak nemusel Elvis Merzlikins zasahovať.
23:45
Connor Hellebuyck musel opäť zasahovať. Od modrej čiary pálil Kristaps Sotnieks, no americký brankár videl dráhu puku a bez väčších problémov ho schoval v lapačke.
23:19
Kaspars Daugavinš sa predral po pravej strane až k americkému brankárovi. Nahadzoval puk do bránkoviska, ale Connor Hellebuyck jeho prihrávku vystihol hokejkou.
22:58
Teraz sa na ľadovej ploche nehrá, pretože usporiadatelia musia odpratať krvavé stopy po tom, ako Noah Hanifin dostal pukom do tváre. Americký obranca putuje do šatne a zrejme jeho tvár bude zdobiť pár stehov.
22:44
Roberts Bukarts potiahol pekne puk v útočnom pásme. Následne ho posunul na Guntisa Galvinša, ale jeho strelecký pokus vyrazil betónmi Connor Hellebuyck.
22:08
Američania sa opäť nedostali cez stredné pásmo. Do druhej tretiny chceli vstúpiť určite aktívnejšie, no inkasovaný gól ich výrazne zaskočil a pribrzdil.
21:35
Na ľade je teraz viac miesta, no využívajú ho najmä Lotyši. Po akcií Zemgusa Girgensonsa sa dostal k strele Ronalds Keninš, ale zatiaľ nepridal tretí lotyšský gól.
21:06
Presilová hra Lotyšska skončila veľmi rýchlo. Andris Džerinš si pomohol v súboji s americkým hokejistom hákovaním, a tak sa počet hráčov na ľade vyrovná.
20:50
Američania sú v ďalších problémoch. Anders Lee podrazil Kristapsa Sotnieksa, a tak dostáva menší trest. Lotyšsko má výhodu vôbec prvej presilovej hry v zápase.
20:07

20:07
goalLotyšsko dalo gól!
Tak toto je rozprávkový vstup do druhej tretine v podaní Lotyšov. Američania opäť stratili puk v obrannom pásme, strelu Andris Džerinša brankár Connor Hellebuyck iba vyrazil, a tak mohol z tesnej blízkosti dorážať KASPARS DAUGAVINŠ. Asistencie: Andris Džerinš a Roberts Bukarts.
20:01
Začala sa druhá tretina.
Hokejisti Lotyšska odohrali vynikajúcu prvú tretinu. Američania pôsobili zaspatým dojmom a podobne sa trápili ako Rusi vo štvrtkovom zápase s Dánskom. Prakticky si nevypracovali gólovú šancu a môžu byť radi, že prehrávajú len 1:0. Strelcom doposiaľ jediného gólu je Teodors Blugers, ktorý zakončil rýchly brejk presnou strelou z tesnej blízkosti. Každopádne, USA majú nad čím rozmýšľať a uvidíme ako vstúpia do druhej tretiny, ktorá sa začne približne o 13:04 hod.
20:00
Prvá tretina sa skončila.
19:21
Connor Hellebuyck predviedol opäť dobrý zákrok svojim ľavým betónom. Strelu po ľade dokázal vyraziť a následne puk upratal do bezpečia Danny DeKeyser.
18:49
Lotyši veľmi dobre napádajú rozohrávku favorita zápasu. Ten občas pôsobí vo svojej rozohrávke doslova bezradne. Dvojdňová prestávka im zjavne neprospela.
18:24
Lotyši sa previnili voči pravidlám postavením mimo hry. Rozhodcovia tento ofsajd napokon neoznačili ako úmyselný, a tak sa bude vhadzovať len v strednom pásme.
17:37
Roberts Bukarts hrá výbornú prvú tretinu. Aj teraz sa dostal do bekhendového zakončenia, ale o strelenie gólu ho pripravil rýchly ľavý betón Connora Hellebuycka.
17:12
Jordan Greenway pekne vystrelil z ľavej strany. Pred Elvisom Merzlikinsom bolo síce poriadne husto, no puk lotyšského brankára trafil a následne ho schoval pod svoju lapačku. Po následnej šarvátke sa vylučovať nebude.
16:22
Charlie McAvoy sa teraz ocitol v priestore medzi kruhmi, no tiesnený obrancom nedokázal poslať puk smerom na lotyšskú bránu. Zverenci Boba Hartleyho bránia skutočne veľmi dobre.
15:25
Američania hrajú vo vlastnom pásme veľmi ležérne. Lotyši získavajú puky a robia problémy brániacim súperom. Teraz sa to ale zaobišlo bez strely na bránu.
14:43
Nick Schmaltz to teraz zobral na seba. Prešiel popri ľavom mantineli a z nenápadnej pozície vystrelil. Elvis Merzlikins na dvakrát skrotil puk, a tak sa bude vhadzovať po jeho pravici.
14:08
Lotyši to už zvládnu. Po tretíkrát vyhadzujú puk z vlastnej obrannej tretiny a do návratu kapitána Kasparsa Daugavinša zostávajú už len posledné sekundičky.
13:34
Kde sa stratili aktívni hráči USA z predošlých zápasov? Ani vo vlastnej presilovke nedokázali doposiaľ nič vymyslieť a mali šťastie, že im druhý zásah do ich brány nepridal strelou z medzi kruhov Oskars Cibuļskis.
12:48
Američania sa snažili prejsť stredom útočného pásma. Myslím, že to bol Jack Eichel, ktorý napokon stratil puk a následne ho efektne vyhodil z pásma brankár Elvis Merzlikins.
12:23
Presne minútu po úvodnom góle zápasu budú hrať Lotyši v oslabení. Na trestnú lavicu putuje ich kapitán Kaspars Daugavinš, ktorý dostáva menší trest za držanie.
11:44
Američania sa snažili o rýchle vyrovnanie skóre zápasu, no strela Andersa Leeho z ľavého kruhu na vhadzovanie bola zblokovaná a neprešla až k lotyšskému brankárovi.
11:23

11:23
goalLotyšsko dalo gól!
Pobaltská krajina sa úplne zaslúžene dostáva do vedenia. Māris Bičevskis získal odrazený puk a po pravej strane založil rýchly brejk svojho tímu. Následne našiel pred bránou TEODORSA BLUGERSA a ten prekonal Connora Hellebuycka. Asistencia: Māris Bičevskis.
10:02
Roberts Bukarts ukázal svoje rýchle nohy. Po pravej strane prešiel do útočného pásma, prehnal sa okolo amerického obrancu, ale napokon mieril len do hrude Connora Hellebuycka.
09:43
Jordan Greenway zaviezol puk do útočného pásma, ale Lotyši ho dokázali vytlačiť do rohov, a teda do mimo nebezpečných priestorov. Američania sa v úvodnej tretine herne trápia.
08:20
Zemgus Girgensons dostal na modrej čiare veľa priestoru, a tak to skúsil strelou z prvej. Tá mierila na americkú bránu, ale Connor Hellebuyck mal odkrytý výhľad a puk vyrazil.
07:53
Māris Bičevskis mal teraz dlho puk na svojej hokejke. Obrancovia súpera ho ale dokázali vytlačiť mimo streleckej pozície a Lotyši napokon prišli aj o útočné pásmo.
07:14
Američanom sa zatiaľ nedarí v rozohrávke a nedokážu si vytvárať gólové šance. Teraz skončil puk na ich hráčskej lavici, a tak sa bude vhadzovať v strednom pásme.
06:32
Američania opäť stratili puk v obrannom pásme. Dostal sa k nemu Roberts Bukarts a hostia mali šťastie, že bol už mimo streleckého uhla a nedokázal kvalitnejšie zakončiť.
06:09
Teraz sa hralo dlhší časový úsek bez prerušenia, ale brankári vážnejšie nemuseli zasahovať. Hru prerušuje až ofsajdové postavenie hráčov Lotyšska, po ktorom nasleduje prvá reklamná prestávka.
05:23
Dylan Larkin vyviezol puk z obranného pásma a založil americkú akciu. Hostia sa dostali do prečíslenia troch proti dvom, ale prihrávka hráča Detroitu nenašla nikoho v bielom drese.
04:07
Gints Meija vystrelil z otočky a brankár Connor Hellebuyck mal čo robiť, aby jeho pokus zlikvidoval. Pred bránou číhal aj Roberts Bukarts, ale napokon sa k dorážke nedostal.
03:45
Američania trošku kostrbato prešli do útočného pásma, ale nedokázali sa dostať do zakončenia. Naopak, dopredu môže ísť jedno z prekvapení tohto turnaja.
03:16
Americkému tímu zrejme neprospela dvojdňová prestávka. V úvode zápasu sa zverenci Jeffa Blashilla herne hľadajú a po ich zakázanom uvoľnení budú mať Lotyši vhadzovanie v útočnom pásme.
02:53
Tentokrát mali v rozohrávke problémy aj Lotyši. Rihards Bukarts až príliš dlho vozil puk v obrannom pásme, dokázal mu ho vypichnúť Jacob Trouba, ale na jeho nečakaný pokus dokázal reagovať Elvis Merzlikins.
02:16
A ďalší vynikajúci zákrok predviedol americký brankár. Andris Džerinš posunul v prečíslení puk na Kasparsa Daugavinša, ale jeho strela z tesnej blízkosti skončila v lapačke Connora Hellebuycka.
01:54
importantAmeričania spravili chybu vo vlastnej obrannej tretine a takmer za to pykali. Clayton Keller stratil puk, ten sa následne odrazil na hokejku Mārisa Bičevskisa, ale jeho pokus z medzi kruhov vyrazil Connor Hellebuyck.
01:26
Hra musí byť prerušená, pretože americká bránka opustila svoje miesto. Rihards Bukarts sa snažil reagovať na strelu Janisa Spruktsa, ale spadol a skončil v bráne namiesto puku.
00:59
Na konci úvodnej minúty zápasu sa dostali k slovo aj Lotyši. Od modrej čiary vystrelil jeden z obrancov pobaltskej krajiny, ale dobrý zákrok predviedol Connor Hellebuyck.
00:23
Elvis Merzlikins si na svoje konto pripisuje prvý úspešný zákrok. Z ľavej strany vystrelil švihom Nick Schmaltz, ale mieril len do lapačky zatiaľ najlepšieho brankára turnaja.
00:01
Stretnutie sa práve začalo.
Úvodné zostavy:

Lotyšsko: Merzlikins (Punnenovs) – Sotnieks, Kulda (A), Cibuļskis, Galvinš, Balinskis, Freibergs, Bindulis – Daugavinš (C), Džerinš, Roberts Bukarts – Sprukts (A), Rihards Bukarts, Indrašis – Skvorcovs, Girgensons, Keninš – Blugers, Pavlovs, Meija – Bičevskis.

USA: Howard (Hellebuyck) – C. Murphy (C), Hanifin, Trouba, DeKeyser, McAvoy, T. van Riemsdyk, Brickley – J. Gaudreau, Eichel, Lee – Schmaltz, D. Larkin (A), B. Nelson (A) – Bjugstad, Dvorak, Keller – Compher, Copp, Bjork – Greenway.

Rozhodcovia: Fonselius (FIN), Iverson (CAN) – Jensen (DEN), Lazarev (RUS).
Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní online priameho prenosu z hokejových majstrovstiev sveta. Program v kolínskej Lanxess Arene odštartuje súboj hokejistov Lotyšska, ktorí ašpirujú na senzačný postup do štvrťfinále. Ich súperom ale dnes bude silný výber USA.

LOTYŠSKO

Hokejisti Lotyšska môžu byť s doterajším priebehom turnaja maximálne spokojní. V prvých troch dueloch bodovali naplno, keď si postupne poradili s Dánskom, Slovenskom a Talianskom. Samozrejme, najviac sme ich sledovali v zápase proti nášmu výberu, ktorý zverenci Boba Hartleyho vyhrali 3:1. Výborne bránili, blokovali strelecké pokusy súpera a tiež mali aj kúsok šťastia pri neuznanom góle Andreja Kudrnu. Práve spomínaná trojica úspešných zápasov ich dostala blízko k štvrťfinálovým bránam. Nič na tom nezmenila ani štvrtková prehra so Švédskom 0:2. Lotyši ale podali húževnatý výkon a poriadne súpera potrápili. Momentálne sú na štvrtom mieste tabuľky a pred piatym Nemeckom majú náskok troch bodov. Počas necelých 48 hodín čaká Lotyšsko druhý náročný súboj, no pred ním má dôvod na optimizmus. Pred takmer troma rokmi Američanov zdolalo 5:6, pričom na tento zápas si pamätá až sedem hráčov zo súčasného kádra. Najproduktívnejším hráčom je Andris Džerins, ktorý strelil tri z ôsmich gólov svojho tímu.

USA

Výber Spojených štátov amerických pôsobí na turnaji dobrým dojmom. Svoju silu ukázal už v úvodnom zápase s Nemeckom, hoci ho paradoxne prehral 1:2. Američania si jednoducho vybrali „deň blbec“ a zahodili veľké množstvo čistých gólových šancí. V ostatných troch dueloch už nastrieľali 14 gólov a na svoje konto si pripísali plný bodový zisk. Najskôr sa o ich sile presvedčili Dáni, ktorí prehrali vysoko 7:2. Zaskvel sa najmä mladý 18-ročný Clayton Keller, ktorý sa postaral o druhý hattrick 81. majstrovstiev sveta v hokeji. Následne si zverenci Jeffa Blashilla poradili aj so Švédskom (4:3), hoci v zápase trikrát prehrávali. Zápas proti Taliansku možno označiť za kvalitný tréning. Američania sa so svojim súperom doslova hrali a občas sa snažili dohrať akcie do prázdnej brány. Taliani vystrelili na Jimmyho Howarda len deväťkrát, čo je veľmi málo. Američania boli korčuliarsky o niekoľko tried lepší, no napriek tomu vyhral len 3:0. Momentálne sa však javia byť mužstvom, ktoré ešte môže zamiešať karty v súboji o prvé miesto v B-skupine. Jedným z lídrom tímu je Johnny Gaudreau, ale najproduktívnejším hráčom je so siedmimi asistenciami Dylan Larkin.
Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 12:15.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Lotyši vyhrávali už o dva góly, v gólovej prestrelke ale triumfovali Američania