Rozhodlo iba pol boda. Majstrom sveta v letoch na lyžiach sa stal Geiger

Karl Geiger vyhral MS v letoch na lyžiach 2020.
Karl Geiger vyhral MS v letoch na lyžiach 2020. (Autor: TASR/AP)
TASR|12. dec 2020 o 18:36

Nemec viedol už po úvodnom kole.

MS v letoch na lyžiach 2020 - Planica (Slovinsko)

1.Karl GeigerNemecko877,2 b
2.Halvor Egner GranerudNórsko876,7 b
3.Markus EisenbichlerNemecko859,3 b
4.Michael HayböckRakúsko845,1 b
5.Robert JohanssonNórsko841,0 b
6.Jukija SatoJaponsko835,1 b

PLANICA. Nemecký skokan na lyžiach Karl Geiger triumfoval v súťaži jednotlivcov na 26. majstrovstvách sveta v letoch v slovinskej Planici.

Dvadsaťsedemročný pretekár zvíťazil na mamuťom mostíku HS-240 systémom štart - cieľ, keď viedol už po prvom kole a náskok si udržal aj po záverečnom štvrtom, i keď len veľmi tesný.

Strieborný Nór Halvor Egner Granerud totiž na neho stratil iba pol bodu. Tretí Markus Eisenbichler z Nemecka mal manko 17,9 b.

O zlato bojovala dvojica

Geiger viedol už po úvodnom kole, keď doletel do vzdialenosti 241 metrov a od rozhodcov si vyslúžil 223,4 bodu.

V druhom piatkovom skoku potvrdil svoju líderskú pozíciu a udržal si ju aj v sobotu po treťom pokuse, keď doletel do vzdialenosti 240,5 metra. Pred záverečným kolom mal na konte 659,2 b a pred Granerudom náskok 7,7 b.

Po prvom dnešnom skoku som sa cítil naozaj výborne, no vedel som, že musím zostať sústredený na záverečný pokus. Je neuveriteľné, že som vyhral.


Karl Geiger, skokan na lyžiach

Tretí Eisenbichler strácal už priepastných 16,2 a tak zostala v boji o zlato len dvojica.

Nórsky pretekár predviedol na záver výborný pokus, keď doletel na métu 243 metrov a dostal 225,2 b.

Svojím výkonom tak poriadne zamiešal karty a dostal lídra pod tlak. Geiger predviedol na záver pokus dlhý 231,5 m a tŕpol, kým rozhodcovia neoznámili výsledok.

Nakoniec zdolal svojho súpera len o pol bodu a získal prvý titul v letoch. Eisenbichler si udržal tretiu priečku pred Rakúšanom Michaelom Hayböckom, ktorému nevyšiel záverečný pokus.

V boji o titul chýbal jeden z favoritov

"Bol tam tlak. Po prvom dnešnom skoku som sa cítil naozaj výborne, no vedel som, že musím zostať sústredený na záverečný pokus. Je neuveriteľné, že som vyhral," povedal Geiger.

V súťaži jednotlivcov chýbal jeden z favoritov na popredné priečky Stefan Kraft z Rakúska, ktorý musel pre bolesti chrbta zrušiť štvrtkový tréning a v pretekoch neštartoval. Dvadsaťsedemročný Rakúšan iba nedávno prekonal koronavírus.

V Planici neštartuje ani štvornásobný olympijský víťaz Simon Ammann. Tridsaťdeväťročný Švajčiar sa tak rozhodol pre slabú formu, v tejto sezóne nezískal v individuálnych súťažiach Svetového pohára ani bod.

Svetový šampionát sa mal pôvodne konať už v marci (19.-22.) na konci minulej sezóny, no z dôvodu pandémie koronavírusu ho preložili až na koniec roka. Celé podujatie sa koná v "bubline" bez prítomnosti divákov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Skoky na lyžiach»Rozhodlo iba pol boda. Majstrom sveta v letoch na lyžiach sa stal Geiger