Slováci budú pri žrebe v druhom koši. Radolský by nechcel v skupine Čechov

Juraj Kucka v zápase Severné Írsko - Slovensko, baráž EURO 2020.
Juraj Kucka v zápase Severné Írsko - Slovensko, baráž EURO 2020. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. nov 2020 o 15:49

Žreb MS 2022 sa uskutoční v decembri.

BRATISLAVA. Slovenská futbalová reprezentácia figuruje pred žrebom kvalifikácie MS 2022 v druhom koši spolu so Švajčiarskom, Poľskom, Švédskom, Walesom, Ukrajinou, Rakúskom, Tureckom, Srbskom a Ruskom.

V pondelok o tom informoval web Slovenského futbalového zväzu (SFZ), pričom žrebovania skupín sa uskutoční 7. decembra o 18.00 h v Zürichu.

Vzhľadom na pandémiu koronavírusu a s ňou súvisiace obmedzenia sa celý akt bude konať bez osobnej účastí delegácií a zástupcov jednotlivých zväzov.

Priebeh žrebu bude vysielať naživo oficiálna stránka Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Bez tradičných súperov

Na kvalifikácii MS 2022 sa z európskej zóny zúčastní všetkých 55 členských zväzov UEFA. Pred žrebom ich rozdelili do šiestich košov - päť obsahuje desať tímov a jeden päť - na základe svetového rebríčka FIFA.

Slovensko je ako 19. najlepšie európske mužstvo, celkovo v rebríčku na 33. mieste s koeficientom 1486, v druhom výkonnostnom koši.

"Druhý kôš pre nás znamená, že papierovo máme o jedného ťažkého súpera menej. Opakujem však, papierovo. Keď sa pozerám, kto sú naši partneri v koši, je fajn, že nebudeme hrať s Walesom.

Konečne nebudeme v kvalifikácii súperiť s Ukrajinou, nezopakujeme si súboje z EURA so Švédskom a Poľskom, a tak ďalej," povedal tréner a Člen výkonného výboru SFZ Dušan Radolský.

Dušan Radolský
Dušan Radolský (Autor: TASR)

Prial by si Holandsko, Česko nie

Kouč, ktorý viedol slovenský tím na OH 2000 v Sydney tiež povedal, že v treťom koši sa nachádza množstvo kvalitných mužstiev.

"Nerád by som Česko, Rumunsko je nevyspytateľné, videl som na vlastné oči mladú generáciu Islandu, ktorá dopĺňa to úspešné mužstvo týchto ostrovných sympaťákov a budú zase dobrí," uviedol Radolský.

Prezradil aj meno súpera, ktorého by si želal z výkonnostne najlepšieho koša. "Holandsko. Pre futbal aj pre šancu," dodal.

Kvalifikácia sa bude hrať v desiatich skupinách. Päť z nich bude mať šesť účastníkov a päť piatich. Hrací systém je tradičný - každý s každým doma a vonku, tímy tak odohrajú desať resp. osem zápasov.

Hrať sa bude v asociačných termínoch od marca do novembra 2021.

Postúpiť možno viacerými spôsobmi

Víťazi kvalifikačných skupín postúpia priamo na MS do Kataru.

Tímy z druhých priečok sa kvalifikujú do 2. kola, tzv. play-off, k nim pribudnú ešte dvaja najlepší skupinoví víťazi Ligy národov edície 2020/2021, ktorí si nevybojovali miestenku v kvalifikácii.

Dvanásť krajín rozdelí žreb do troch košov a traja najlepší si vybojujú účasť na šampionáte, čím sa naplní európska kvóta trinástich účastníkov.

Samotný turnaj sa začne v pondelok 21. novembra 2022 o 13.00 h miestneho času (11.00 SEČ) na štadióne Al Bayt v Katare.

Zloženie jednotlivých košov:

1. kôš: Belgicko, Francúzsko, Anglicko, Portugalsko, Španielsko, Chorvátsko, Nemecko, Dánsko, Taliansko, Holandsko

2. kôš: Švajčiarsko, Poľsko, Švédsko, Wales, Ukrajina, Rakúsko, Turecko, Srbsko, SLOVENSKO, Rusko

3. kôš: Rumunsko, Írsko, Nórsko, Maďarsko, Island, Škótsko, Severné Írsko, Česko, Fínsko, Bosna a Hercegovina

4. kôš: Grécko, Slovinsko, Severné Macedónsko, Čierna Hora, Albánsko, Bulharsko, Bielorusko, Izrael, Gruzínsko, Luxembursko

5. kôš: Cyprus, Arménsko, Faerské ostrovy, Azerbajdžan, Estónsko, Kosovo, Kazachstan, Litva, Lotyšsko, Andorra

6. kôš: Moldavsko, Malta, Lichtenštajnsko, Gibraltár, San Maríno

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Slováci budú pri žrebe v druhom koši. Radolský by nechcel v skupine Čechov