Nebola len o víťazstvách. Rossiho kariéru poznačila aj tragédia

Valentino Rossi ukončil kariéru.
Valentino Rossi ukončil kariéru. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|14. nov 2021 o 16:15

Legendárny "Doctor" ukončil športovú kariéru.

BRATISLAVA. Písal sa rok 1996. Sedemnásťročný taliansky mladík získal na motoristickom Masarykovom okruhu v Brne pole position, ale po nevydarenom štarte sa prepadol do druhej desiatky.

Potom však predviedol spanilú jazdu. Predbiehal jedného súpera za druhým. V poslednom kole predstihol vo Schwantzovej zákrute aj Španiela Jorgeho Martíneza a dosiahol svoje prvé víťazstvo v profesionálnom motošporte.

Mal veľkú radosť. Až takú, že takmer stratil kontrolu nad motorkou s číslom 46 a nechýbalo veľa, aby narazil do múru. Našťastie k ničomu takému nedošlo.

Odvtedy ubehlo viac ako 25 rokov a z Valentina Rossiho sa stala ikona motoristického športu. Bavil milióny fanúšikov po celom svete a na začiatku tisícročia to bol najmä on, na koho sa diváci chodili pozerať.

V nedeľu po Veľkej cene Valencie 2021 a štvrťstoročí strávenom na motoristických okruhoch oficiálne ukončil mimoriadne úspešnú kariéru.

Skvostné štatistiky a zábavné oslavy

Pred poslednými pretekmi Rossi priznal, ako sníval o tom, že sa raz stane majstrom sveta MotoGP. Napokon sa mu to nepodarilo raz, ale sedemkrát. V tomto smere je o jeden titul úspešnejší iba jeho krajan Giacomo Agostini.

Svoju úspešnú púť v kráľovskej kubatúre odštartoval v roku 2001. Získal päť titulov v sérii, pričom spôsob jeho dominancie pripomínal éru Michaela Schumachera v F1. Ten takisto nenašiel premožiteľa v piatich sezónach po sebe.

Pohľad na Rossiho výsledky z tohto obdobia je skvostný. V majstrovských sezónach vyhral 51 z 81 pretekov, teda 63 percent. V roku 2003 sa dokonca ani v jednom zo šestnástich podujatí nestalo, aby nestál na stupňoch víťazov.

Konzistentnosť výkonov bola obdivuhodná. Prakticky v každých pretekoch bol favoritom číslo 1. Navyše, bol aj šoumen, ktorý si získal priazeň divákov.

"Vždy spravil skvelú šou či už počas pretekov alebo po nich. Všetci čakali na to, čo po víťazstve zase Valentino urobí," povedal pre televíziu Nova bývalý jazdec MotoGP a niekdajší Rossiho súper Karel Abraham. 

S lukom a šípom napodobil Robina Hooda, v Argentíne prišiel na pódium v drese Diega Maradonu a známa je aj situácia z roku 1999, keď sa kvôli nemu musela v Jereze oddialiť pódiová ceremónia. Rossi si totiž musel odskočiť na záchod.

Odmietol ponuku od Ferrari

Rossi sa stal celosvetovo známou osobnosťou a magazín Forbes ho v roku 2006 zaradil na ôsme miesto v rebríčku najlepšie zarábajúcich športovcov.

Okrem neho zastupoval motošport v tomto rebríčku ešte Michael Schumacher. A práve porovnávanie s ním bolo veľmi časté. Dokonca sa uvažovalo o tom, že by Rossi vymenil dve kolesá za štyri a bol súčasťou F1.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Nebola len o víťazstvách. Rossiho kariéru poznačila aj tragédia