Monika Chochlíková: Na svetových hrách sa chcem dostať do finále (rozhovor)

Vladimír Bilohuščin|15. júl 2017 o 02:00

Už o necelé dva týždne čaká slovenskú reprezentantku jeden z vrcholov kariéry.

Monika Chochlíková má 21 rokov, býva v Trenčíne a trénuje vo Victory Gyme pod vedením Tomáša Tadlánka. Momentálne sa pripravuje na svetové hry v poľskom Wroclawe, kde by mala byť v osmičkovej pyramíde K1 jednou z favoritiek podujatia.

Kedy si sa začala venovať športu, čo ťa k nemu priviedlo?

K thaiboxu a K1 som sa dostala v 16-tich. V tom období som skončila s karate a kamarát, takisto bývalý karatista, ma zavolal na tréningy thaiboxu, že je to väčšia sranda. A ono to naozaj aj bola, tak som pri tom zostala.

Kde hľadáš motiváciu?

Ja ani neviem. Mňa tento šport napĺňa. Doslova som sa v ňom našla. Je to asi najlepší prostriedok na odreagovanie sa, aký som doteraz našla. Okrem toho som veľmi súťaživá a to ma veľmi posúva dopredu.

Kedy prišli prvé úspechy? Môžeš priblížiť tie najväčšie?

Ja beriem ako úspech každý vyhratý zápas, niekedy aj prehratý, ak to bolo tesné, alebo mi rozhodcovia poškodili. Ale tie významnejšie úspechy začali asi minulý rok. Jednak som začala porážať súperky, ktoré ma pred tým porazili, jednak sa mi podarilo vyhrať ako prvému Slovákovi Majstrovstvá Európy WAKO v K1.

V roku 2015 som vyhrala Slovak Open a Czech Open v K1, umiestnila som sa na 2. mieste na Európskom pohári WAKO v Prahe. V rok 2016 som získala opasok medzinárodnej Majsterky Slovenska WKU a vyhrala som spomínané ME. Tento rok sa mi podarilo zatiaľ vyhrať dva Svetové poháre WAKO v K1 (Innsbruck, Rimini).

Trénuješ vo Victory gyme.

Náš Victory Gym funguje už skoro 3 roky. Trénuje nás Tomáš Tadlánek, ktorý aj sám ešte zápasí. V sezóne k nám chodí 60-70 ľudí, momentálne máme 15 zápasníkov. Od septembra ideme konečne otvárať aj skupinu pre juniorov. Okrem toho robíme spoločné nábory a nábory pre ženy, ktoré mám na starosti ja.

Nedávno si ovládla turnaj v Rimini. Môžeš nám ho priblížiť?

Bol to pre mňa celkom masaker, lebo som veľký jedák a milujem taliansku kuchyňu. No svetové poháre WAKO sú typické prevažovaním (v deň zápasu musím mať 52kg), a tak som toho moc nepojedla. Vo váhovke sme boli 4.

V semifinále mi los pridelil Britku Moniku Markowsku. Monika sa rovnako kvalifikovala na Svetové hry, tak som bola veľmi zvedavá, ako s ňou zaboxujem. Zápas som s prehľadom vyhrala, v 3. kole som ju dala backfistom na zem, ale KO z toho nebolo, lebo backfist prišiel pár sekúnd pred gongom. Vo finále na mňa čakala Francúzka Anne Lise Tieule, o ktorej som nič nevedela, jedine to že bola černoška. V prvom kole to celkom prepálila, a v druhom a treťom kole mi viac-menej len utekala. V 3. kole som aj ju poslala do počítania. No a tak som vyhrala. (úsmev)

Momentálne ťa čakajú prestížne svetové hry v Poľsku. Ako prebieha príprava?

Ťažko. Týždenne mám 10 tréningov, dávame do nich všetko. Niekedy je cítiť aj únava, ale to k tomu patrí. Našťastie okrem nakopnutých nartov sa mi zranenia vyhýbajú, takže všetko ide podľa plánu. 20.7. už odchádzame do Poľska, chceme vidieť otvárací ceremoniál a všetky veci okolo toho, a tak budem chvíľu trénovať aj v Poľsku. Zápasy začínajú 26. júla.

Aké sú tam tvoje ciele? Ako vidíš svoje šance na celkové prvenstvo v turnaji K1?

Pôvodne som tam išla s cieľom vyhrať aspoň jeden zápas, lebo sme si mysleli, že ak vyhrám aspoň ten jeden, tak mám 3.miesto isté. Lenže ono sa bojuje aj o 3.miesto a ja určite nechcem odísť bez medaily. Momentálne si verím o dosť viac a dúfam, že to dotiahnem do finále. Vo váhovke je nás 8, z toho som 3 súperky už raz porazila, všetky za posledných 8 mesiacov. Každopádne nechcem nič podceňovať a do prípravy dávam 120%, pretože tieto baby sú doslova najlepšie na svete.

Kto by mal byť najväčší favorit?

Paradoxne som to asi ja. Paradoxne preto, lebo len minulý rok som začala zápasiť WAKO pravidlá a ME bol pre mňa prvý veľký turnaj. Navyše som tam výrazne najmladšia a mám o dosť menej skúseností ako súperky. Kto by ma mohol asi najviac ohroziť je Ruska Anna Poskrebysheva, tá je naozaj brutálna, typická ruská škola.

Máš už aj rozpis zápasov? Kedy ťa uvidíme v akcii?

26.7. nás čakajú štvrťfinále a semifinále.  Deň na to sa potom koná finále a súboj o tretie miesto. Rozlosovanie budeme vedieť až deň pred zápasmi, takže ešte neviem koho mi počítač pripraví.

Dvoj až trojtýždňové leto, a potom znova nabieham do prípravy na Európsky pohár WAKO v K1 v Prahe, ktorý ma čaká v septembri. V novembri sa chystám na Majstrovstvá Sveta WAKO v K1 a v decembri ma čaká celkom prestížna 4-ková pyramída v thajskom boxe. Mená súperiek ešte nemôžem prezradiť (jednu z nich som si celkom často pozerávala a snívala som, že chcem byť ako ona), ale bude to pre mňa doposiaľ asi najväčšia výzva v thaiboxe. V decembri budeme ešte organizovať galavečer v Trenčíne Muay Thai Evening. Myslím, že ešte sa mi tam vopchajú nejaké Svetové poháre.

Vieš, žeby sme ťa najradšej videli v MMA. Neuvažuješ o postupnom prestupe?

Momentálne určite nie, je to zaujímavý šport, ale myslím si, že nie je zatiaľ pre mňa. Stand up mi vyhovuje, 4 roky som si musela zvykať na klinč a na spotené telá, dokým som to nezačala mať rada (úsmev). Nechcem to vylúčiť, ale najbližších pár rokov zostanem pri thaiboxe a K1.

Popri bojovaní stíhaš aj štúdium na vysokej škole.

Študujem Management Sportu v Brne na Masarykovej univerzite na fakulte FSPS. Spolužiaci sú super, držia mi palce, vždy mi zagratulujú. Sami sú športovci, aktívni či pasívni, tak si máme aj čo povedať. Skrátka sme si sadli.

Ty si iba nedávno založila aj vlastnú značku oblečenia. Môžeš nám o nej prezradiť viac?

Značka sa volá Victory Sports Wear, a mám ju so svojím priateľom/trénerom Tomášom Tadlánkom. Momentálne vyrábame legíny, ¾ legíny, športové podprsenky a tielka. Začali sme s tým minulý rok v októbri. Ja som vždy mala problém nájsť si poriadne oblečenie na trénovanie (všetko sa mi roztrhalo), stále sa to vyťahovalo, posúvalo atď. Veľakrát som chodila na tréning s roztrhanými legínami na kolenách, lebo som už rezignovala si ich po každom tréningu odznova zašívať. Vyskúšali sme teda vyrábať vlastné športové oblečenie, a celkom sa to podarilo. Ja v našich veciach trénujem od minulého leta a nevidieť na nich skoro žiadne opotrebenie. Postupne chceme svoj sortiment rozšíriť o ďalšie rady produktov, no všetko to závisí na financiách.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Monika Chochlíková: Na svetových hrách sa chcem dostať do finále (rozhovor)