Attila Végh: V MMA už jedine s Vémolom. OKTAGON je česko-slovenské UFC

Attila Végh.
Attila Végh. (Zdroj: FABRIQ MMA, Autor: Peter Sala)
Adrián Mečiar|9. feb 2023 o 19:35

Teraz je čas na to, že môžem v mojom športe niečo reálne zarobiť, hovorí Végh.

Je legendou slovenského MMA. Hoci stál v klietke naposledy v novembri 2019, fanúšikovia sa stále pýtajú, či ho znova uvidia v klietke.

ATTILA VÉGH aj v tomto rozhovore pre SvetMMA na Sportnete hovorí, že do klietky ho môže dostať len jedno jediné meno. Momentálne však opäť začal intenzívnejšie trénovať a predsa sa pripravuje na inú výzvu.

Zároveň z pozície riaditeľa vedie organizáciu FABRIQ MMA, kde budú bojovať tiež mladé talenty z jeho klubu a Végh hodnotí aj nový projekt OKTAGON MMA, kde bude Slovensko zastupovať ďalší z jeho zverencov.

Pre autenticitu ponechávame v rozhovore tykanie.

Organizáciu FABRIQ MMA čaká druhý turnaj na konci tohto mesiaca. Po skúsenostiach s prvým podujatím, ako vyzerajú v súčasnosti prípravy?

Chvalabohu, môžem povedať, že za prvý turnaj sme dostali vynikajúcu odozvu, ako to bolo na dobrej úrovni a všetko fungovalo. Vyzeralo to dobre jednak opticky a aj kvalita zápasov, bolo to naozaj na úrovni. Stále sa učíme, no pridávame a zase sme trošku pritvrdili. Budú tam veľmi zaujímavé zápasy, tak isto zahraničné mená. Niečo budujeme, sme na začiatku, bude to len druhý turnaj, ale myslím, že pôjdeme pomaličky krok za krokom hore a bude to úspešné. 

Cieľom organizácie je uľahčiť prechod amatérskych talentov do profi scény. Napríklad Tomáš Cigánik bojoval na prvom turnaji a teraz dostáva ďalšiu šancu. Zaujal práve výkonom v Trnave?

Stále sme hovorili, že chceme budovať amatérskych zápasníkov, ale samozrejme to nie sú amatéri, ktorí v živote nič nerobili. Sú to skúsení amatérski bojovníci, ktorí mali 15, 20 amatérskych zápasov na svojom konte. My sme umožnili Tomášovi, aby mal prvý profesionálny zápas práve u nás a urobil vynikajúci výkon. Tentoraz bude mať silného, skúsenejšieho súpera. U Tomáša vidím, že na sebe stále maká, je cieľavedomý, ide za víťazstvami.

Chcem, aby sa mu otvorili dvere do veľkých organizácií. Pre nás je priorita hlavne Oktagon. To som aj viackrát povedal, že toto bude taký mostík, kde my vychováme tých amatérov a pustíme ich do väčšej šou, pričom v Česku a na Slovensku je tá najväčšia šou Oktagon. Pre nás je to česko-slovenské UFC. Na našej scéne je veľa zápasníkov, ktorí majú vysoké ambície, chcú sa stať šampiónmi a majú veľké ciele, ale nemajú priestor na to, aby sa ukázali. A my im ten priestor dáme, umožníme im, aby sa ukázali, mohli sa posunúť a ísť do veľkej ligy. 

Do zostavy najväčších mladých talentov patrí aj Roman Paulus, avšak ten naposledy prehral. 

Ako si zmienil, je to veľmi mladý a talentovaný, a na svoj vek už skúsený bojovník, ktorý však stále patrí presne medzi takýchto dravých mladých chlapcov. Takýmito zápasmi bude rásť.

U všetkých chalanov zo Spartakusu, ktorí tam budú mať zápas, vidím ako drú a idú za svojimi cieľmi. To sa všetko odzrkadlí na tých zápasoch. Ich súperi nie sú nejakí lajdáci alebo padáči, že dôjdu a vyhrať musia len naši zápasníci. Aj na prvom turnaji sme mohli vidieť, že to bolo vyrovnané. A to je na tom pekné, že idú so seberovnými súpermi a ten lepší zvíťazí.

Ako šéfovi organizácie ti hovoria pán riaditeľ a zdá sa, že si to celkom užívaš, však?

(Smiech) Robím si z toho srandu, lebo ja som vyučený kuchár-čašník, taký mám vyúčný list, takže som nikdy netušil, že budem riaditeľ nejakej organizácie. Ale to je vec, ktorej rozumiem najviac. Celý život to robím a využívam skúsenosti, ktoré som za ten čas pozbieral. Mám za sebou 33-ročnú kariéru, čiže viem čo robím, vidím tých zápasníkov, tie pohyby, talenty. Vidím, kto má na to alebo na to nemá. Naozaj ma to baví a tým, že už nie som aktívny MMA zápasník, to je to najbližšie, čomu sa rozumiem a čomu sa môžem venovať. Tomuto môžem obetovať môj čas. Nebudem robiť nasilu niečo, čomu nerozumiem.

Ako to teraz vyzerá s tvojím tréningom?

Tréning, ten je na tom tak, že som teraz začal trénovať. Mám takú výzvu a ľudia sa pomaličky dozvedia, aká to je výzva. Keď človek trénuje a maká na sebe, potrebuje nejakú výzvu, aby to dotiahol. Stále som hovoril, že tie tréningy ma stále lákajú, ale keď nemám nejaký cieľ a výzvu, nemám až takú motiváciu. Teraz tam je niečo, o čom sa ľudia čoskoro dozvedia. Uvidíme, čo bude potom.

Vyskúšal si si box, o ktorý si mal veľký záujem. Nelákajú ťa ďalšie disciplíny ako grappling a podobne?

V grapplingu som mal veľa zápasov, aj gi aj no-gi, takže tam ma už nič také neláka, čo by som chcel dosiahnuť v mojom športovom živote, nejaký titul alebo niečo. Pozerám sa na to tak, že ak niečo, tak teraz prišiel čas na to, aby som si v tomto mojom športe mohol niečo zarobiť, lebo 30 rokov som to nezarobil. Ale teraz je vlastne čas na to ovocie, že môžem z toho reálne niečo zarobiť. Keby príde nejaká ponuka, vzal by som to určite ohľadom biznisu a ešte kvôli tomu, že stále mám v sebe ten oheň, plamienček, ktorý by sa dal zapáliť. Ale už určite nemám nejaké veľké ambície, dostať sa do zahraničia alebo také veci, na to sú mladí. 

Karlos Vémola a Attila Végh pred ich „Zápasom storočia“ v roku 2019.
Karlos Vémola a Attila Végh pred ich „Zápasom storočia“ v roku 2019. (Zdroj: Oktagon MMA, Autor: Oktagon MMA)

Klasická a tvoja obľúbená otázka. Odveta s Karlosom, bude alebo nebude?

Ako som miliardukrát povedal, nie je to otázka na mňa. Ja by som možno bol tomu otvorený, keďže som začal trénovať a takto, ale čo sa týka Karlita, nechcem sa veľmi vyjadrovať, lebo mal zdravotné problémy, ale hneď sa dal dokopy a videl som, že už oznámili zápas aj odvetu s Kinclom, takže Karlito je nepriestreľný. Má v mojich očiach veľký obdiv, je to kaper. Vidím na ňom, že má jasný cieľ a jeho vnútorná energia je taká, že aj tak ide o to, aby získal tú odvetu so mnou, dovtedy nebude pokojný. A to je vlastne stále dookola ten istý trojuholník, riešenie, dohodneme sa, nedohodneme sa.

Ako prebiehali v posledných rokoch rokovania s Oktagonom. Rozprávali ste sa len o tomto zápase?

Áno, ja som povedal, že do zápasu v MMA by som už s nikým iným nešiel. Nepotrebujem už riešiť moju bilanciu, mal som 44 zápasov, nepotrebujem mať 45. Jediný Karlos pre mňa má nejaký význam ohľadom biznisu. Dala by sa z toho urobiť veľká vec, veľké podujatie, takže pre mňa je to lákavé. Druhá vec, mal by som veľkú výzvu, aby som sa pripravoval a makal. Ak MMA zápas, tak len toto. 

Ale zase, veľmi ma láka ten box, aj najbližší Fight Night Challenge, tam by som chcel znova zápasiť. Začal som trénovať a niekde by som sa chcel vyburcovať, takže tam by som si chcel zaboxovať. To je pre mňa taká, nazvime to ľahšia varianta. Beriem to ako tréning, nie je to ako pri MMA. Myslím si, že pre MMA zápasníka je box v tomto ľahší, ale vôbec nechcem uraziť boxerov, lebo nikdy by som nešiel s nejakým profi boxerom, aby ma dobil, alebo ja aby som na zemi dobil toho boxera (v MMA). Išiel by som box s nejakým MMA zápasníkom, to je seberovné. Keď trénujem, potrebujem nejaký cieľ a teraz to je boxerský zápas.

Oktagon rozbieha nový projekt, v ktorom sa predstaví aj Samuel “Pirát” Krištofič, zápasník z tvojho klubu Spartakus Fight Gym. Ako hodnotíš projekt a Pirátove šance?

Výborný projekt, Oktagon opäť ukázal, kde sú. Zabili úplne brutálny level a dali tam takých bojovníkov, že to sú všetko silné mená, ktoré niečo dosiahli, žiadne vymyslené mená a podobne. 

Pirát dostal Lohorého a to je podľa mňa dobrý súper, pretože Pirát sa naňho už chystal a aj v hlave vie, do čoho ide aj v príprave. Nie je tam ani žiadna ľahšia cesta, tam sú všetci v niečom dobrí. Nedá sa počítať, že pôjdem s tým a toho určite porazím. Tam sú všetci bombardéri. Pre divákov to bude podľa mňa vyskladané stopercentne zaujímavo a aj pre samotných zápasníkov. Budú tam atraktívne zápasy a teším sa na samotný začiatok a celý turnaj, pretože ten, kto to celé vyhrá, bude veľký kaper.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Attila Végh: V MMA už jedine s Vémolom. OKTAGON je česko-slovenské UFC