Súboj Vémola vs Matavao má zmysel! Len trocha iný, akým sa prezentuje (komentár)

Karlos "Terminátor" Vémola.
Karlos "Terminátor" Vémola. (Zdroj: OKTAGON MMA)
Vladimír Bilohuščin|15. feb 2023 o 16:45

Návrat Karlosa Vémolu v Liberci je veľmi dobrý taktický ťah.

Karlos sa vracia! Legendárny bojovník je po ťažkom zranení a mal vážne zdravotné problémy. Môžeme byť radi, že ho vôbec uvidíme zasa v klietke a je to proste príbeh, ktorý napísal sám život. Ak sa ktokoľvek pokúša dehonestovať súboj s Matavaom, je to nerešpektovanie Vémolovho odkazu.

Tento zápas totiž má všetok zmysel sveta. Matavao je neskutočný tvrďák, pri ktorého zápasoch ani nežmurkajte, keďže knokaut môže prísť v sekunde. A ten ľavý postoj, to je zbraň, proti ktorej sa takmer nedá brániť. Karlos sa musí mať na pozore, aby neodišiel z tohto súboja s tvrdou prehrou!

S trochou hyperboly, takto asi vyzerá obhajoba súboja Vémola vs Matavao, ktorý uvidíme už v apríli na podujatí v Liberci. Samozrejme, po jeho ohlásení sa strhla vlna kritiky, keďže Matavao je tabuľkovo na míle vzdialený Vémolovi a tak sa dostavili klasické záchranné práce, ktoré majú súboju dodať akú takú vážnosť.

Možno sa ale nájdu aj trocha iné dôvody, prečo je tento súboj pre Karlosa a Oktagon potrebný. A tie veru dávajú väčší zmysel.

Fyzická pripravenosť

Po tak vážnom zranení, aké Karlos utrpel a vzhľadom aj na jeho vek, je návrat do plnej záťaže naozaj bolestivý proces. A Karlos to dobre vie, keďže sa z takýchto maródok dostával už viackrát, ako tomu napríklad bolo pred súbojom s Ondrušom.

Tento prípad je ale špecifický, keďže na stole je jeden z jeho kariérnych vrcholov, ktorý sa môže smelo zaradiť za súboj storočia, a tak Karlos nechce nič nechať na náhodu.

Ak ešte na misku váh položíme titulový 5-kolový titulový súboj, otestovať svoju kondíciu a hlavne fyzickú odolnosť po zranení v súboji s papierovo slabším súperom je takmer žiadúce.

Naladenie sa na Kincla a ďalší trash talk

Tento súboj nepochybne bude aj ďalší kúsok skladačky príbehu, ktorý vyvrcholí súbojom s Patrikom Kinclom. Ten sa už stihol vyjadriť, čo si o tomto súboji myslí a nebolo to veru pochvalné. A to organizácii Oktagon vyhovuje, keď okrem výkonov v klietke nepochybne, a často ešte väčšou mierou, predáva súboj trash talk.

Ten tu máme už nejakú dobu a na stole je údajne aj žaloba, ktorá túto nevraživosť medzi oboma bojovníkmi posúva na úroveň reality a nie iba hranej šou. A čo si viac priať, ako súboj dvoch rivalov, ktorí sa naozaj nemajú radi. Ak po výhre nad Matavaoum príde ku ďalšiemu ostrému stretu, predaje ešte viac prerazia strechu O2 Arény.

Predaje potrebujú ďalšiu hviezdu

Ak sme hovorili o predaji lístkov aj pomocou trash talku, Liberec je jasným prípadom toho, čo veľmi nechcete ako promotér u titulových súbojov vidieť. Reč je o titulovom súboji o šampióna bantamovej váhy medzi Magardom a Lopezom.

Na papieri je tento súboj svetová úroveň a pravý fanúšik sa pri jeho oznámení neudržal slzám. Z pohľadu marketingu a predaja zápasu je to ale horšie. Tento súboj totiž veľmi neťahá pozornosť, keďže obaja bojovníci na seba verbálne vôbec neútočia a tak súboj spadol do akéhosi šedého štandardu.

Tento problém sa premietol do slabšieho predaja lístkov, keď ešte hojný počet zostáva necelé 2 mesiace pred podujatím k dispozícii. Nechápte to zle, lístky miznú dobre, ale na pomery Oktagonu, kedy je každé podujatie natrieskané, je to trocha pomalé. Ťažké kalibre v podobe Borároša a Vémolu tak boli logickou voľbou.

Boj s KSW

Predaje lístkov ale nemusel ovplyvniť iba pomerne málo promovaný titulový súboj, ale aj priama konfrontácia Oktagonu s poľským rivalom KSW, ktorý má už čo nevidieť v Liberci rovnako premiérové podujatie.

Tento priamy súboj zrejme nepomôže ani jednej strane, keďže sa zdá, že pri podobných (rozumej vysokých) cenách lístkov si domáci fanúšikovia vyberú jedno z podujatí, keďže ako istotne vieme, doba je ťažká.

Svoju rolu ale zohrá aj prestíž, kedy sa KSW s Oktagonom priamo konfrontuje, kto prinesie do Liberca lepšiu šou. Tento aspekt pritom presahuje hranice mesta.

Ak totiž fanúšikovia ocenia KSW viac, pri expanzii poľskej jednotky na český trh môže tejto organizácii dávať prednosť stále viac fanúšikov. A to si Oktagon nemôže dovoliť, keď pokles predajov už o 10 percent predstavuje pokles tržieb v desiatkach až stovkách tisíc eur.

Na súboj Vémola vs Matavao sa tak nemôžeme pozerať ako na MMA zápas. Musíme ho vnímať ako čistú stratégiu z pohľadu Vémolu a organizácie Oktagon MMA. A treba dodať, že táto stratégia je sakra logická!

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Súboj Vémola vs Matavao má zmysel! Len trocha iný, akým sa prezentuje (komentár)