Budú zaočkovaní na MMM zvýhodnení? Koniar: Pravidlá sú jasne dané

Vlani sa na štart 97. ročníka MMM postavilo 200 bežcov.
Vlani sa na štart 97. ročníka MMM postavilo 200 bežcov. (Autor: FOTO TASR – Milan Kapusta)
Patrik Fotta|13. aug 2021 o 07:20

Sprievodný program výrazne obmedzili.

Nezastavila ho vojna. Vlani mu stopku nevystavila ani pandémia. Organizátori najstaršieho maratónu v Európe si už v minulosti poradili s mimoriadne náročnými situáciami.

Ani v súčasnosti to však nemajú jednoduché. Aktuálny stav v súvislosti s koronavírusom je síce o čosi lepší ako pred rokom, no bežci sa ani tentoraz nevyhnú viacerým opatreniam. O tom, ako bude vyzerať 98. ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM) sme sa rozprávali s jeho riaditeľom BRANISLAVOM KONIAROM.

Pred rokom vám prípravy na 97. ročník MMM komplikovali neprehľadné a často sa meniace opatrenia v súvislosti s pandémiou. Do poslednej chvíle nebolo jasné, koľko bežcov sa bude môcť postaviť na trať a za akých podmienok. Aká je situácia v súčasnosti?

Tohtoročný august je v porovnaní s minulým rokom o niečo optimistickejší. Vyhlášky sú inak koncipované a sú detailnejšie. Treba ich čítať veľmi dôkladne a najmä si v nich nájsť paragrafy, ktoré sa týkajú priamo nás. Ohlasované sú však ďalšie novelizácie. Pevne veríme, že budú zrozumiteľné a jednoznačné. 

Riaditeľ MMM Branislav Koniar (vľavo) s posledným košickým víťazom maratónu Róbertom Štefkom.
Riaditeľ MMM Branislav Koniar (vľavo) s posledným košickým víťazom maratónu Róbertom Štefkom. (Autor: TASR – František Iván)

Situácia ako taká je z nášho pohľadu pokojnejšia a prehľadnejšia. Podmienky k účasti na športových podujatiach sú jasne definované. Ide predovšetkým o záležitosti týkajúce sa očkovania či testovania. My budeme samozrejme postupovať striktne podľa tohto manuálu a jeho prípadných úprav.

Viacero svetových maratónov sa pre pandémiu vlani neuskutočnilo. V Košiciach sa podarilo zachovať kontinuitu najstaršieho maratónu v Európe. Stretli ste sa okrem pozitívnych aj s negatívnymi reakciami?

Len trinásť maratónov, ktoré sú staršie ako 50 rokov, sa podarilo vlani aj s rôznymi obmedzeniami zorganizovať. Niekoľko desiatok tradičných podujatí sa, žiaľ, nekonalo. Samozrejme, stretli sme sa aj s negatívnymi reakciami. Išlo však len o niekoľkých jednotlivcov. Sme zvyknutí na názorovú rôznorodosť. Teší nás, že prevládali pozitívne ohlasy. Cítili sme satisfakciu, že naše úsilie nebolo zbytočné.

Ako v súčasnosti vyzerajú prípravy na 98. ročník MMM?

Momentálne máme viac práce, keďže pripravujeme aj odloženú premiéru mestského polmaratónu. Tá je naplánovaná na 29. augusta. Riešime teda dve témy naraz. Musíme sa vyrovnať s tým, aby sme obe podujatia dokázali k spokojnosti všetkých zvládnuť.

Registrácia na MMM sa spustila už od apríla. Aký je o ňu záujem?

V porovnaní s minulými rokmi evidujeme nižší záujem zo zahraničia. Súvisí to samozrejme s tým, že ľudia zvažujú cestovanie najmä zo vzdialenejších kútov sveta. Momentálne máme prihlásených bežcov asi z 25 krajín. Často však vo veľmi symbolických počtoch. Najviac je ich z Česka, odkiaľ je zatiaľ prihlásených okolo sto pretekárov.

Aké sú podmienky štartu z hľadiska zaočkovania, resp. testovania?

Netajíme sa tým, že podporujeme očkovanie ako jeden z nástrojov v boji s pandémiou. Robili sme si priebežný prieskum u zaregistrovaných. Z 1500 ľudí, ktorí vyplnili formulár, bolo v tom čase aspoň jednou dávkou vakcíny zaočkovaných okolo 80 percent. Z ostatných sa veľká časť vyjadrila, že sa na očkovanie chystá.

Minuloročný víťaz MMM - Marek Hladík.
Minuloročný víťaz MMM - Marek Hladík. (Autor: FOTO TASR – Milan Kapusta)

Podmienky účasti sú dané vyhláškou. My nechceme nikoho zvýhodňovať alebo naopak znevýhodňovať. Pravidlá sú jasne dané. Účastníci, ktorí sú zaočkovaní alebo prekonali ochorenie, predložia príslušné potvrdenia, ostatní negatívny výsledok testu. Sú tu viaceré možnosti i lehoty platnosti testov. Bude potrebné sledovať vyhlášku v čase tesne pred maratónom.

Bude pre účastníkov možnosť otestovať sa aj priamo na mieste alebo deň pred podujatím pri registrácii, ako to bolo minulý rok?

Vlani sme nemali prakticky inú možnosť, pretože odberové alebo testovacie miesta neexistovali. V súčasnosti majú ľudia dostatok možností dať sa otestovať aj v rámci svojho bydliska. Zrejme sa teda v tomto smere nebudeme osobitne angažovať.

Vlani sa na trať mohlo postaviť len 200 bežcov. Koľko pretekárov sa bude môcť zúčastniť maratónu tento rok?

Uzávierka z hľadiska registrácie je nastavená na 5000 ľudí. Cieľom je pripraviť päť oddelených podujatí s limitom do tisíc účastníkov. Na trať pôjdu v presne stanovených časových odstupoch, tak, aby jednotlivé skupiny neprichádzali do kontaktu na štarte, na trati a ani v cieli. To je naša predstava, s ktorou pracujeme.

Pokiaľ sa limity sprísnia, budeme hľadať taký časový rámec, aby sme stihli i viacero oddelených štartov. Vlani sa táto koncepcia hygienikom v Košiciach i na centrálnej úrovni stretla s kladným hodnotením. Verím, že ho v ešte zlepšenej podobe obhájime i tentoraz.

Bude do športového programu zaradený aj populárny minimaratón?

Áno. Mal by sa bežať deň vopred, teda v sobotu. Podľa záujmu by sme pripravili jednu alebo dve skupiny po tisíc účastníkov. Je to z dôvodu, aby si to zúčastnení čo najviac užili a zároveň sa jednotlivé podujatia časovo neobmedzovali.

Koľko účastníkov sa doposiaľ prihlásilo vo všetkých disciplínach?

Teší nás, že o maratón ako hlavnú disciplínu je veľký záujem. Momentálne evidujeme 1300 prihlášok. Na polmaratón je nahlásených okolo 2400 bežcov. Mal by sa teda bežať v troch oddelených vlnách. V rámci štafety je prihlásených do 500 účastníkov. Tu bude zrejme stačiť aj jedna vlna. V disciplíne inline korčuliarov a vozíčkarov očakávame asi 200 účastníkov.

Menili sa v porovnaní s minulými rokmi sumy štartovného v jednotlivých disciplínach?

Štartovné ostalo zachované. Zmenou je to, že sme upustili od zvyšovania štartovného s blížiacim sa termínom MMM. Ľudia, ktorí sa v minulých rokoch stihli prihlásiť medzi prvými, mali zvýhodnené štartovné. Tento rok sme chceli, aby záujemcovia o účasť na podujatí neboli pod časovým tlakom. Preto bola stanovená jednotná sadzba, ktorá nie je vyššia ako bola nastavená v roku 2019.

Účasť Mateja Tótha na 98. ročníku MMM je zatiaľ neistá.
Účasť Mateja Tótha na 98. ročníku MMM je zatiaľ neistá. (Autor: Judita Čermáková)

Vlani sa bežalo na upravenej trati v centre mesta. Účastníci absolvovali celkovo desať kôl. Čaká tento rok na maratónskych bežcov klasická trasa, ktorá má dva okruhy?

Vzhľadom na počet účastníkov sa chceme vrátiť k modelu trate z roku 2019. Chceme sa čo najviac priblížiť priebehu podujatia, aké si ľudia pamätajú spred dvoch rokov.

Bude vzhľadom na pandemickú situáciu obmedzený sprievodný program?

Nechceme vytvárať žiadne ďalšie formáty, ktoré by mohli mať masový charakter. Upustíme teda od spoločenských podujatí a prioritu bude mať športový program.

Tento rok bude venovaný etiópskemu bežcovi Abebe Bikilovi. V súvislosti s ním chystáme výstavu, ktorá bude na dvoch miestach v centre Košíc, tak, aby si ju mohlo pozrieť čo najviac ľudí. Komunikujeme aj s dvoma jeho ešte žijúcimi súpermi, ktorí s ním stáli na štartovej čiare.

V minulých rokoch bol jedným z najobľúbenejších hostí MMM chodec Matej Tóth. Zavíta do Košíc po ročnej prestávke?

Zatiaľ sme ho neoslovili. Chceli sme mu dopriať oddych po návrate z OH v Tokiu. Spojíme sa s ním a uvidíme, či sa do Košíc aj po skončení poslednej sezóny vyberie.

Ako vyzerá situácia so štartom elitných afrických bežcov?

Účasť top pretekárov riešime už druhý mesiac. Vidíme, že záujem atlétov je vyšší ako v rokoch 2018 a 2019. Dôvodom je aj absencia viacerých športových podujatí. Zatiaľ sa nám podarilo predbežne dohodnúť účasť viacerých zaujímavých mien, ktoré čoskoro predstavíme verejnosti.

Spolupracujeme so skupinou bežcov okolo Eliuda Kipchogeho. Veríme, že istý odlesk jeho obrovských úspechov sa dostane aj do Košíc. Priniesť by ho mali jeho tímoví kolegovia, ktorí sa u nás v tomto roku predstavia.

Okrem afrických atlétov by mali prísť aj elitní európski bežci z Poľska, Ruska, Bieloruska či Česka. Samozrejme, rátame aj s účasťou Tibora Sahajdu, ktorý zrejme bude mať ambíciu na výraznejší výsledok a opätovné získanie titulu majstra Slovenska.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Budú zaočkovaní na MMM zvýhodnení? Koniar: Pravidlá sú jasne dané