Massu trafil na Hungaroringu úlomok do hlavy. Je v umelom spánku

Zranený Felipe Massa bol okamžite prevezený do nemocnice.
Zranený Felipe Massa bol okamžite prevezený do nemocnice. (Autor: ap)
Sportnet|25. júl 2009 o 15:06

Sobotňajšiu kvalifikáciu pred Veľkou cenou Maďarska formuly 1, ktorú poznačila ťažká havária brazílskeho pilota Felipeho Massu, vyhral Španiel Alonso na Renaulte.

BUDAPEŠŤ. Sobotňajšiu kvalifikáciu pred Veľkou cenou Maďarska formuly 1 poznačila ťažká havária brazílskeho pilota Felipeho Massu. Pole position zasa pomerne prekvapujúco pripadla Španielovi Alonsovi.

V článku si prečítajte
  • Massa po ťažkej havárii v umelej kóme. Jeho stav je stabilizovaný
  • Legendárny Schumacher nebude nástupcom Brazílčana
  • Pole position pred VC Maďarska pre Alonsa
  • Villeneuve zvažuje návrat do kolotoča "efjednotky"

Massu trafila súčiastka z monopostu krajana Barrichella. Jeho stav je stabilizovaný

Ferrari úradujúceho vicemajstra F1 vo štvrtej zákrute vyletelo z trate a takmer v plnej rýchlosti nabúralo do pneumatikového valu. Príčinou straty kontroly nad monopostom bola pružina od kolesa vozu jeho krajana Rubensa Barrichella, ktorá Massu zasiahla do prilby.

Brazílčan nachvíľu mieril kolmo do bariéry, no brzdné stopy dokazujú, že Massa dokázal trochu zmierniť náraz. Jazdca museli záchranári vyslobodzovať z vozidla, predtým ho však na mieste približne 10 minút ošetrovali.

Sanitka ho okamžite previezla do zdravotného strediska okruhu a helikoptéra neskôr do nemocnice. "Pôsobil na mňa tak, že je v poriadku. Na hlave mal ranu, ktorú mu spôsobila súčiastka z môjho monopostu. Rozprával sa však a bol pri vedomí, len si ho museli nechať na dôkladnejšie vyšetrenie," hlásil dobré správy o svojom rodákovi Barrichello.

Prehnaný optimizmus však podrobnejšie vyšetrenia schladili - odhalili poškodenie lebečnej kosti v kombinácii s otrasom mozgu a na základe toho sa lekári rozhodli Brazílčana operovať. Ferrari prvotne informovalo, že zákrok v budapeštianskej nemocnici AEK dopadol úspešne a že prominentný pacient však bude musieť na jednotke intenzívnej starostlivosti ešte pár dní zotrvať.

Neskôr sa ale verejnosti dostala informácia, že sa Brazílčan nachádza v ohrození života. Pre agentúru AP to potvrdili predstavitelia budapeštianskej nemocnice. Pilot teraz ešte strávi niekoľko dní na jednotke intenzívnej starostlivosti.

O pár hodín neskôr prišli pozitívne správy. Zdravotný stav pretekára sa v priebehu noci nezhoršil, aktuálne je stabilizovaný. Informáciu poskytla priamo stajňa Ferrari.

V týchto momentoch sa stále nevie, ako dlho bude musieť byť 28-ročný rodák zo Sao Paula hospitalizovaný. Predmetom dohadov je aj dĺžka liečby, ale aj to, či sa ešte v tohto sezónnej edícii majstrovského seriálu F1 postaví na štart niektorej z Veľkých cien.

Havária Massu

Faktom teda zostáva, že sa po havárii a následnej operácii lebky naďalej nachádza v budapeštianskej nemocnici ministerstva obrany na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Lekársky tím ho na niekoľko minút prebudil, ale mieni ho v najbližších 48 hodinách udržiavať v umelej kóme.

"Prišla sa naňho pozrieť manželka, tak sme naordinovali jeho párminútové prebudenie. Od skončenia návštevy ho však držíme naďalej v umelom spánku," povedal pre MTI Andor Grósz z ministerstva obrany, ktorý potvrdil aj to, že Massa má za sebou vyšetrenia CT hlavy.

Legendárny Schumacher nebude Massovým nástupcom

V "efjednotkovom cirkuse" sa už pár hodín po Massovej nehode začalo špekulovať o tom, kto nahradí vo Ferrari jeho miesto. Manažér legendárneho Michaela Schumachera Willi Weber musel hneď v počiatkoch zastaviť dohady o návrate rekordného sedemnásobného majstra sveta.

"Jeho comeback je absolútne vylúčený," rázne odmietol Webber. Schumacher ukončil kariéru v roku 2006 a vo veku 40 rokov pôsobí ako poradca tímu.

Najbližšie podujatie seriálu MS bude 23. augusta hostiť Valencia a podľa predbežných odhadov lekárov ju Massa nestihne, keďže sa očakáva, že bude maródovať minimálne šesť týždňov.

Za pacientom do maďarskej metropoly už odleteli aj jeho najbližší príbuzní, ktorí smoliarsku kvalifikáciu sledovali vo vlasti v priamom prenose. Manželka Rafaella pricestovala aj napriek tomu, že je už v piatom mesiaci tehotenstva.

"Pre mňa, matku i manželku to bolo veľmi ťažké, keď sme informácie o jeho zdravotnom stave dostávali iba sprostredkovane cez telefón," vyhlásil Massov otec Luiz Antonio ešte pred odletom z Brazílie.

Po príchode do nemocnice Massu na chvíľu prebrali z umelého spánku, no v najbližších dvoch dňoch by v ňom mal ešte s krátkymi prestávkami zotrvať.

Pole position pre Alonsa

Z prvej priečky na Veľkej cene Maďarska formuly 1 v nedeľu na okruhu Hungaroring odštartuje Španiel Fernando Alonso, ktorý si vybojoval už 18. pole position v kariére.

"Kdekoľvek pole position poteší, ale tu mi robí ešte väčšiu radosť. V nedeľu to bude zaujímavé. Spravili sme krok vpred a myslím, že sme konkurencieschopnejší," avizoval Alonzo.

Po boku dvojnásobného majstra sveta na Renaulte v prvej rade vyrazí do 70 kôl na okruhu dlhom 4,381 km Nemec Sebastian Vettel na Red Bulle. Z tretej priečky bude štartovať jeho tímový kolega a víťaz nedávnych pretekov na VC Nemecka v Nürbürgringu Austrálčan Mark Webber v pätách s obhajcom titulu Britom Lewisom Hamiltonom na McLarene, pre ktorého to je po celosezónnych problémoch s výkonnosťou monopostu, veľmi slušný výsledok.

To, že sa McLaren pred VC Maďarska rýchlostne zlepšil, potvrdzuje aj šieste miesto Kovalainena.

Vedúci muž priebežného poradia jednotlivcov Jenson Button skončil až ôsmy. A to pri pohľade na výsledky kvalifikácie nie je zase až tak výhodné postavenie, veď pred Britom sú až traja jazdci, ktorí môžu použiť systém KERS.

V Maďarsku to počas kvalifikácie nebolo vôbec ideálne. Okrem Massovej nehody pútal aj chaos pri vyhlasovaní výsledkov, ktorému predchádzal fakt, že v závere kvalifikácie odišla časomiera.

Výsledky kvalifikácie VC Maďarska

1. Fernando Alonso (Šp./Renault) 1:21,569 min, 2. Sebastian Vettel (Nem./RedBull) 1:21,607, 3. Mark Webber (Austr./RedBull) 1:21,741, 4. Lewis Hamilton (V. Brit./McLaren-Mercedes) 1:21,839, 5. Nico Rosberg (Nem./Williams-Toyota) 1:21,890, 6. Heikki Kovalainen (Fín./McLaren-Mercedes) 1:22,095, 7. Kimi Räikk"nen (Fín./Ferrari) 1:22,468, 8. Jenson Button (V. Brit./BrawnGP) 1:22,511, 9. Kazuki Nakadžima (Jap./Williams-Toyota) 1:22,835, 10. Felipe Massa (Braz./Ferrari) nezúčastnil sa 3. kola kvalifikácie a do pretekov nezasiahne

Villeneuve zvažuje návrat do kolotoča "efjednotky"

Bývalý majster sveta motoristickej formuly 1 Jacques Villeneuve v piatok vyhlásil, že je "dostatočne bláznivý" na to, aby sa po troch rokoch vrátil do divácky atraktívneho seriálu.

"Stále v sebe cítim tú vášeň, túžbu a hlad po úspechoch. Dal som si pauzu dva roky, počas ktorej som si vyskúšal motokros a motokáry. Ak som bol dostatočné bláznivý na to, tak by som si trúfol aj na okruh Spa v plnej rýchlosti. Chcel by som, aby ma moji synovia videli jazdiť na vlastné oči," nechal sa počuť
38-ročný Kanaďan.

Majster sveta z roku 1997 novinárom povedal, že zvažuje viacero možností a hľadá si vhodnú stajňu, ktorá by mu umožnila štartovať v sezóne 2010:

"Preferoval by som už existujúci tím, ale na druhej strane v novej stajni by som možno mal viac príležitostí." Villeneuva nedávno spájali s pôsobením v USF1, novom tíme, ktorý do diania "efjednotky" zasiahne od budúceho roka.

"Zatiaľ sa neuskutočnili žiadne rokovania, ale je logické, že ľudia uvažujú týmto smerom - som Kanaďan a USF1 je americká stajňa, je to blízko atď.," uzavrel rodák z mesta Saint-Jean-sur-Richelieu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Massu trafil na Hungaroringu úlomok do hlavy. Je v umelom spánku