Mark Messier: Hokejový vodca, ktorý lámal kosti

Najlepšie roky strávil Mark Messier v Edmonton Oilers. Tu vyhral päťkrát Stanleyho pohár, raz ako kapitán.
Najlepšie roky strávil Mark Messier v Edmonton Oilers. Tu vyhral päťkrát Stanleyho pohár, raz ako kapitán. (Autor: FOTO – REUTERS)
Miloslav Šebela|19. jan 2009 o 22:30

V NHL mu prischla prezývka Los. Pre obrovitú postavu, silu a nasadenie. Je však príliš obyčajná pre hokejistu, ktorý bol kapitánom troch tímov a šesťkrát získal Stanleyho pohár. Mark Messier oslávil v nedeľu 48. narodeniny.

BRATISLAVA. Spomedzi približne 6000 hráčov, ktorí kedy hrali v NHL, iba Mr Hockey Gordie Howe odohral viac zápasov ako Messier. Kanaďan zanechal počas dlhých 25 sezón v lige po sebe výraznú stopu, nielen v štatistikách. Messier, ktorý mal na drese vždy 11, bol jedným z úžasnej hokejovej dynastie Edmonton Oilers.

Svoju profesionálnu kariéru začal v lige World Hockey Association. Strelil však len jeden gól. Aj ten bol výsledkom nepozornej rozohrávky brankára.

NHL doňho nevkladala veľké očakávania, na vstupnom drafte sa umiestnil až ako 48. v poradí. Vybral si ho Edmonton, kde sa neskôr po boku Wayna Gretzkého, Paula Coffeyho a Jarriho Kurriho stal súčasťou jedinečnej hokejovej partie.

Messier nikdy nehral hokej v rukavičkách. Bol to tvrdý hráč s pohľadom zabijaka. Nedostatky v kombinačnej a hernej invencii doháňal bodyčekmi, tvrdými ranami a výborným bránením.

Nebojácny a hrozivý

Súperi po jeho zákrokoch často skončili so zraneniami. „Je ako Gordie Howe, ak mu prekážate, nie je nič, čo by vám nemohol urobiť. Môže ukončiť vašu kariéru,“ povedal o Messierovi uznávaný kanadský komentátor Don Cherry.

Messier žiadnemu hráčovi kariéru neukončil. Našťastie. Zoznam jeho obetí je však dlhý. V roku 1984 Jamieho Macouna napadol zozadu a zlomil mu čeľusť. O štyri roky brutálne trafil Richa Sutera čepeľou hokejky priamo do úst. Ľudia, ktorí zákrok videli, hovoria, že Sutter si z pery vyťahoval veľkú triesku, ktorá mu tam ostala.

Počas play off raz Messier vletel do rohu klziska so Scottom Stevensom. „Zomlelo sa to v sekunde. Tak rýchlo, že ste ani nepostrehli, čo sa tam stalo. No Mark hneď korčuľoval na striedačku a pýtal si novú hokejku, kým Stevens ostal kľačať na kolenách a rukami sa držal za hlavu. Mark na jeho hlave dolámal hokejku a to už vtedy hral s kompozitnou, a nie s drevenou,“ spomína brankár Rangers Mike Richter.

Kanaďan si za 25 sezón nazbieral slušnú porciu trestných minút, za niektoré zákroky bol aj suspendovaný. Vybudoval si však obrovský rešpekt. Súperov vedel zastrašiť uhrančivým pohľadom.

Orlí pohľad

„Má oči vraha Charlesa Mansona,“ povedal Cherry. Viac poetiky v jeho pohľade videl komentátor John Davidson: „Sú to oči orla.“

Aj keď vedel Messier tvrdé rany rozdávať, legendou sa stal aj pre nesporné hokejové kvality a líderské schopnosti. V Edmontone, ktorý kraľoval v 80. rokoch, získal Stanleyho pohár päťkrát.

Edmonton nedokázal svoje mladé hviezdy v mužstve udržať. V roku 1988 vymenili do Los Angeles Wayna Gretzkého, ktorý bol dominantným ofenzívnym hráčom Oilers. S jeho odchodom predpovedali odborníci aj úpadok Edmontonu. No už o rok neskôr Messier doviedol mužstvo opäť k víťazstvu.

Práve vtedy sa ukázal ako pravý vodca. V play off bol kľúčovou osobnosťou. Dosiahol 31 bodov. Potiahol tím v rozhodujúcich momentoch. Edmonton však pokračoval vo výpredaji tímu. V roku 1991 odišiel do New York Rangers. A rovnako dokázal pre Rangers v roku 1994 získať Stanley Cup.

Kanaďan si získal srdcia Newyorčanov. Skandovanie jeho mena počas play off sa z Messier menilo na Messiah (mesiáš). Po tejto sezóne prišiel ročník poznačený lokoutom, odvtedy jeho výkon začínal upadať do priemeru. Posledné sezóny bol už iba tieňom skutočného Marka Messiera, dravého, nebojácneho a drsného hráča. Jeho spirit sa postupne vytratil.

Po skončení kariéry sa stal komentátorom zápasov NHL, vlastní hotel na Bahamách a venuje sa golfu a rybárčeniu.

Mark Messier
  • Stanley Cup vyhral 6–krát (1984, 1985, 1987, 1988, 1990, 1994).
  • Bol kapitánom Edmontonu, NY Rangers a Vancouveru.
  • Je na druhom mieste v NHL v počte odohraných zápasov (1756) a v počte dosiahnutých bodov (1887).
  • V roku 2006 vytvorila NHL trofej Marka Messiera. Udeľuje sa hráčovi s výnimočnými líderskými schopnosťami.
  • V roku 2007 ho zaradili do Siene slávy NHL.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Mark Messier: Hokejový vodca, ktorý lámal kosti