Marián Hossa strelil 30. gól v sezóne

Marián Hossa sa teší z gólu spolu s Chrisom Cheliosom.
Marián Hossa sa teší z gólu spolu s Chrisom Cheliosom. (Autor: SITA AP)
TASR|8. feb 2009 o 23:00

Hokejisti Detroitu Red Wings zvíťazili v nedeľňajšom zápase zámorskej NHL na ľade Pittsburghu 3:0.

New York. V štyroch nedeľňajších stretnutiach zámorskej NHL sa predstavila aj pätica slovenských hokejistov. Útočníci Marián Hossa a Tomáš Kopecký z Detroitu sa tešili z výhry 3:0 na ľade Šatanovho Pittsburghu, zatiaľ čo obranca Boris Valábik v drese Atlanty smútil po prehre 2:3 na domácom ľade s Philadelphiou. Piatym Slovákom v akcii bol Peter Ölvecký z Minnesoty. Jeho tím domáce stretnutie s Edmontonom (3:2) rozhodol až v samostatných nájazdoch.

Detroit sa po prvýkrát od zisku Stanleyho pohára vrátil do Pittsburghu a opäť bol úspešný. Na víťazstve v pomere 3:0 sa výraznou mierou podieľala aj dvojica "odídencov" z mužstva "tučniakov", slovenský útočník Marián Hossa a brankár Ty Conklin. Najmä 30-ročný rodák zo Starej Ľubovne si musel viackrát počas stretnutia vypočuť nespokojné pokriky domácich fanúšikov v Mellon Aréne. Tých nahneval odchod slovenského krídelníka, ktorý dal prednosť jednoročnej ponuke mužstva z mesta automobilov. A svojmu niekdajšiemu obľúbencovi to dávali hlasne najavo najmä počas prvých dvoch tretín - napr. aj skandovaním "Zradca, zradca!". "Hádam sme aj očakávali, že budú na neho občas pokrikovať. Ale v niektorých momentoch to už bolo z ich strany naozaj zlé," povedal po stretnutí niekdajší "tučniak" Conklin, o ktorého prestupe do Detroitu sa až tak nediskutovalo ako o Hossovom prípade. Bývalá hviezda Ottawy a Atlanty sa však napriek tomu prezentovala najlepším možným spôsobom. Hossa strelil už svoj 30. tohtosezónny gól a po dueli ho vyhlásili za druhú hviezdu. Starší z bratskej dvojice trafil presne v 52. min, keď vynikajúcim beckhendom prestrelil domáceho gólmana Marca-Andreho Fleuryho. "Snažil som sa vystreliť čo najrýchlejšie. Chcel som puk dostať smerom na bránku. Prekvapilo ma, že to tam nakoniec padlo," opísal svoj jubilejný tohtosezónny presný zásah viacnásobný najlepší slovenský hokejista. Dvanástku vstupného draftu z roku 1997, ktorého si vybrali "senátori", nevyviedli hlasné pokriky domácich priaznivcov z miery: "Sú tu naozaj skvelí hokejoví fanúšikovia, ktorí dajú svoje emócie najavo. Takéto stretnutia odohráte raz alebo dvakrát v kariére, takže sa snažíte vychutnať si ich. Pokúšate sa využiť energiu divákov. Musíte ju brať ako svoju výhodu." Úradujúci držiteľ Stanleyho pohára vyhral už v 4. stretnutí v rade a po neúspešnej 5-zápasovej šnúre bez výhry sa dostáva do optimálnej formy. Jeden bod za asistenciu si pripísal aj švédsky klenot Detroitu Henrik Zetterberg, ktorý 4. júna rozhodol v šiestom finálovom dueli série s Pittsburghom svojím gólom o víťazstve svojho mužstva v pomere 3:2 a o zisku najstaršej zámorskej klubovej trofeje.

V 14. vzájomnom súboji v rade sa z víťazstva nad Atlantou radovali hráči Philadelphie (3:2). Dvoma presnými zásahmi sa na triumfe podieľal aj v súčasnosti najlepší kanonier "letcov" Jeff Carter, ktorý je s 34 gólmi za Alexandrom Ovečkinom na druhom mieste v hodnotení strelcov NHL. Thrashers sa naposledy z víťazstva nad Flyers tešili v novembri roku 2005. "Nebolo to ľahké. Získali sme však body, čo sa počíta. Víťazstvo je víťazstvo. Sú to veľkolepé dva body," skonštatoval krídelník víťazného družstva Scott Hartnell.

Už na svoj piaty zápas v drese Minnesoty nastúpil proti Edmontonu útočník "divochov" Peter Ölvecký. Jeho mužstvo napokon pred vlastnými tribúnami zaznamenalo víťazstvo, o ňom však museli rozhodnúť až samostatné nájazdy. Minnesote sa proti kanadskému tímu na svojom štadióne Xcel Energy Center darí, pred zrakmi svojich fanúšikov vyhrala posledných 9 vzájomných súbojov. Wild víťazstvom predstihli Vancouver a dostali sa na druhé miesto tabuľky Severozápadnej divízie. "Tímy sú mimoriadne vyrovnané, najmä v našej konferencii. Keď hrajú proti sebe dve mužstvá z rovnakej divízie, vždy je to vyrovnané a ťažké stretnutie," zhodnotil zápas tréner domáceho výberu Jacques Lemaire. Jeho zverenec Owen Nolan sa stal 26. momentálne aktívne hrajúcim hokejistom, ktorý dosiahol hranicu 1100 kariérnych duelov.

Atlanta - Philadelphia 2:3 (0:1, 0:1, 2:1)

Góly: 55. Kovaľčuk (T. White, Viačeslav Kozlov), 54. Viačeslav Kozlov (Schneider, Kovaľčuk) - 9. J. Carter (Hartnell), 21. Lupul (Carle, J. Carter), 43. J. Carter (Hartnell, Coburn). Vylúčení: 5:7 na 2 min, navyše: Boulton na 5 min za bitku - Cote na 5+10 min za bitku a vyprovokovanie bitky, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 31:23, brankári: Hedberg - Niittymäki. Diváci: 14 175.

Minnesota - Edmonton 3:2 po samostatných nájazdoch (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 19. Belanger (Nolan, K. Johnsson), 45. Miettinen (M. Koivu, Schultz), rozhodujúci samost. nájazd premenil M. Koivu - 7. Souray (Grebeškov, Hemský), 54. Gagner (Šmíd, Nilsson). Vylúčení: 6:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0. Strely na bránku: 39:30, brankári: Bäckström - Roloson. Diváci: 18 568.

Dallas - Nashville 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)

Góly: 6. Sutherby (B. Richards, Robidas), 16. Parrish (J. Neal, Grossman), 42. B. Richards (Ribeiro, J. Lehtinen), 59. Ott (J. Lehtinen, Niskanen) - 35. Arnott (Dumont, R. Jones). Vylúčení: 3:3, presilovky a oslabenia: 1:0. Strely na bránku: 22:26, brankári: Turco - Ellis. Diváci: 17 689.

Pittsburgh - Detroit 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Góly: 31. Daciuk (Zetterberg, Rafalski), 52. MARIÁN HOSSA (Filppula, Lilja), 58. Daciuk (Lidström). Vylúčení: 4:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 25:29, brankári: Fleury - Conklin. Diváci: 17 132.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Marián Hossa strelil 30. gól v sezóne