Exceloval v atletike, dobre písal diktáty. Marcel Hossa o bratovi Mariánovi

Marián Hossa, Marcel Hossa a Pavol Demitra na ZOH 2010 vo Vancouveri.
Marián Hossa, Marcel Hossa a Pavol Demitra na ZOH 2010 vo Vancouveri. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|15. nov 2021 o 17:42

Hokejový príklep Ondreja Rusnáka s Marcelom Hossom.

„Je neuveriteľné, čo dosiahol obyčajný chalan zo Slovenska,“ povedal mi na úvod rozprávania o bratovi Mariánovi MARCEL HOSSA.

Obaja sú v Toronte, kde staršieho z bratskej dvojice uviedli do hokejovej Siene slávy. S Marcelom som sa spojil krátko pred samotným ceremoniálom.

Aký program ste už absolvovali a čo vás ešte čaká?

V piatok bol uvítací deň. Všetci piati čerstvo nominovaní členovia Siene slávy prišli spolu aj so svojimi najbližšími na menšiu recepciu. Po nej sme šli na zápas Toronta proti Calgary, kde bol Maroš spoločne s ostatnými nominovanými vyhlásený pred úvodným buly, ktoré symbolicky vhodili. Taktiež dostali prstene ako spomienku na túto udalosť.

Príklepy Ondreja Rusnáka

Ondrej Rusnák (32) je bývalý hokejový útočník, ktorý hral o.i. za Slovan (získal s ním v roku 2008 titul), Trenčín či Poprad. Bol členom slovenskej dvadsiatky, ktorá obsadila na MS 2009 štvrté miesto. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Ponúka rozhovory so zaujímavými ľuďmi, aj pohľad do zákulisia. Študuje na Vysokej škole manažmentu v Bratislave, je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka.
Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

V nedeľu sme odohrali zápas legiend, čo bol zážitok, keďže sme si obaja po dlhej dobe mohli zahrať v jednom tíme. Navyše, hrali sme po boku hráčov ako Mike Modano, Eric Lindros a mnohých ďalších veľkých mien. No a potom príde najväčšia udalosť, ceremoniál uvedenia do Siene slávy, ktorý sa koná v prítomnosti všetkých doteraz uvedených členov Siene slávy NHL.

Aké boli tvoje prvé slová bratovi, keď Mariánovi oznámili informáciu o jeho vstupe do Siene slávy NHL.

Telefonát od Lannyho McDonalda (riaditeľ komisie Siene slávy) bol už pred viac ako rokom. Viem, že brata to veľmi dojalo. Navyše sa tejto pocty dočkal po troch rokoch od ukončenia kariéry a teda v najskoršom možnom termíne.

Ja som brata objal, dal mu „high five“. V ten prvý moment boli aj slová zbytočné. Celá rodina sme si uvedomili, aký veľký úspech a zadosťučinenie Maroš dosiahol. Z individuálneho hľadiska sa viac v hokeji dosiahnuť nedá.

V čom tkvela jeho výnimočnosť?

O Marošovi sa už v rannom veku hovorilo ako o veľkom talente a predpovedali mu zaujímavú budúcnosť. Jeho veľkou výhodou bolo, že zostal celý čas skromný a pracovitý. To ho zdobilo celú kariéru.

Prvotne mal cieľ zahrať si v NHL, ale keď už v nej pravidelne strieľal tridsať a viac gólov za sezónu a robil v priemere bod na zápas, tak sa vedelo, že to je výnimočný hokejista, ktorý možno raz dosiahne aj na Sieň slávy. Navyše s Chicagom dokázal vyhrať tri Stanleyho poháre.

Na začiatku kariéry vo farbách juniorského Portland Winter Hawks Marián prekonal ťažké zranenie kolena, keď si v ňom roztrhal väzy. Ako vtedy prežíval tento moment?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Exceloval v atletike, dobre písal diktáty. Marcel Hossa o bratovi Mariánovi