Malkin s Crosbym sa zotavujú podľa plánu

Sidney Crosby
Sidney Crosby (Autor: SITA/AP)
SITA|28. jún 2011 o 10:59

Vedenie Pittsburghu je spokojné, že rehabilitácia jeho najväčších dvoch hviezd pokračuje bez väčších problémov.

PITTSBURGH. V hokejovom klube zámorskej NHL Pittsburgh Penguins začína konečne po polroku vládnuť pohoda. Obe najväčšie hviezdy klubu Sidney Crosby aj Jevgenij Malkin sú, zdá sa, v poriadku.

"Tučniaci" majú za sebou dramatickú sezónu, keď v januári prišli o dvojicu svojich elitných centrov - 24-ročného Jevgenija Malkina, ktorý si poranil väzy v pravom kolene a musel absolvovať vo februári operáciu, a 23-ročného Sidneyho Crosbyho, ktorého vyradil otras mozgu. Napriek tejto strate sa Pittsburgh prebojoval do play-off, no tam skončil už v 1. kole v sedemzápasovej sérii s Tampou Bay.

Lepšie bol na tom mladý Rus, ktorého rehabilitácia pokračovala po operácii veľmi dobre a už po troch mesiacoch korčuľoval a trénoval s tímom. V prípade, že by sa boli "tučniaci" prebojovali v play-off ďalej, bol by svojmu tímu zrejme k dispozícii už na jar.

Malkin bude stopercentne pripravený

Teraz trávi leto doma v Rusku a podľa slov trénera Dana Bylsmu "bude na začiatku sezóny stopercentne pripravený." Malkinovou najlepšou sezónou bola 2008/09, kedy získal Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti, rovnako najproduktívnejším bol aj v play-off, kde "tučniakov" priviedol k Stanleyho poháru, pričom získal Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča vyraďovacej časti.

Podstatne horšie bol na tom jeho o rok mladší kanadský spoluhráč Crosby. Dva tvrdé nárazy do hlavy v zápasoch 1. a 5. januára spôsobili, že Crosby trpel prakticky pol roka postotrasovými komplikáciami. Až v júni dostal po niekoľkých dôkladných lekárskych prehliadkach povolenie na tréning na suchu. Crosby po absolvovaní tímovej dovolenky v Európe tiež zamieril domov do Nového Škótska, kde sa pripravuje dvojfázovo na suchu.

V Pittsburghu je stále témou aj návrat Jágra

"Lekári mu povolili ísť domov a normálne sa pripravovať na novú sezónu. Pracuje dvakrát denne a jeho dávka zodpovedá štandardnej príprave na suchu. Má pred sebou dva a pol mesiaca, uvidíme, čo to s ním urobí," skonštatoval Dan Bylsma. Crosby exceloval v sezóne 2006/07, ktorá bola len jeho druhou v NHL.

Získal vtedy Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča, stal sa najužitočnejším hráčom NHL podľa novinárov (Hart Trophy) aj hráčov (Lester B. Pearson Award) a získal cenu Marka Messiera pre hráča s najlepšími vodcovskými schopnosťami. V roku 2009 získal Stanleyho pohár, o rok neskôr Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca základnej časti.

Veľkou témou v Pittsburghu je možný návrat 39-ročného Jaromíra Jágra, ktorý v rokoch 1991 a 1992 priviedol spolu s legendárnym Mariom Lemieuxom "tučniakov" k dvom víťazstvám v Stanleyho pohári. "Už som niekoľkokrát pre médiá vyhlásil, že Jágrove hokejové schopnosti sú stále veľmi dobré, takže by sme ho radi mali v našom tíme. Aké miesto bude mať, či kam ho zaradíme do zostavy, to všetko je vecou ďalších debát, ktoré sú na programe v najbližších dňoch," dodal Dan Bylsma.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Malkin s Crosbym sa zotavujú podľa plánu