Majstri potešili milovníkov futbalu. Panenka sa zapísal do histórie

Antonín Panenka oslavuje premenenú penaltu.
Antonín Panenka oslavuje premenenú penaltu. (Autor: ČTK)
Peter Fukatsch|10. jún 2016 o 13:21

Československý triumf na majstrovstvách Európy 1976 je prelomový. Prvý raz vyhral outsider, premiérovo vo finále rozhodovali penalty. Panenkov víťazný oblúčik z poslednej jedenástky vošiel do histórie ako najodvážnejší gól všetkých čias.

Finálový turnaj majstrovstiev Európy 1976  bol štvordňovou záležitosťou štyroch tímov. Kľúčová bola kvalifikačná časť. Finále pridelili narýchlo krajine, ktorá sa medzi štvoricu dostala. Najlepšie záruky dala Juhoslávia. Hralo sa v Záhrebe a Belehrade, ďalšími účastníkmi boli Nemecko, Holandsko a Československo.

Naši futbalisti prehrali počas celých ME (kvalifikácia, štvrťfinále, finálový turnaj) jediný zápas - hneď ten úvodný 30. apríla 1974 v nabitom londýnskom Wembley (85-tisíc divákov) jasne 0:3. Potom sa však rozbehli - Cyprus 4:0, Portugalsko v Prahe 5:0. Angličania doma s Portugalskom iba remizovali 0:0.

Bratislavská hmla

Koncom októbra 1975 prišlo k pamätnému súboju, vlastne dvom v Bratislave. Zápas s Anglickom naplánovali na 29. októbra. Na Tehelné pole, kde sa oficiálne tlačilo 45-tisíc divákov, sadla hustá hmla. Taliansky rozhodca Alberto Michelotti dal napriek tomu pokyn na hru.

Šestnásť minút hráči blúdili po trávniku, navzájom sa zrážali, zazrúc sa na poslednú chvíľu. Z diváckych miest a trénerských lavičiek nebolo vidieť vôbec nič. Preto sa anglický kouč Don Revie ani nerozčuľoval, že jeho tímu taliansky arbiter neuznal gól pre ofsajd, hoci je záhadou, ako mohol nedovolené postavenie hráča vidieť signalizujúci asistent rozhodcu.

Novinári pobehovali popri čiare, aby videli aspoň na meter. Potom sa postavili radšej k televíznym kamerám. Tie majú predsa ostrejší zrak ako človek. Nakoniec bola mliečna tma nepreniknuteľná.

Kapitán víťazného tímu z ME 1976 Anton Ondruš s trofejou po prílete domov.
Kapitán víťazného tímu z ME 1976 Anton Ondruš s trofejou po prílete domov. (Autor: ČTK)

Hralo sa na druhý deň. Zase pred 45-tisíc divákmi. Chladná bratislavská noc bola akoby jeden hotel. Mnohých cezpoľných divákov prichýlili dobrí ľudia. Podchod na Mierovom námestí vyzeral ako po zemetrasní. Na improvizovaných lôžkach prespali či postávali azda tisíce fanúšikov.

Galisova hlavička

V opakovanom zápase viedli Angličania gólom Channona. Postupne sa k veľkému výkonu rozohral krídelník bratislavského Slovana Marián Masný. S obrancom Queens Park Rangers Ianom Gillardom cvičil ako s malým chlapcom.  

V poslednej minúte prvého polčasu presne prihral na hlavičkový gól Nehodovi. A krátko po prestávke, v 47. minúte unikol Gillardovi a prihral Dušanovi Galisovi na jeho pamätný gól v páde hlavou. Naši potom remizovali v Portugalsku a vyhrali na Cypre, čo znamenalo postup do štvrťfinále.

V ňom Československo zdolalo Sovietsky zväz 2:0 v Bratislave, v Kyjeve bolo 2:2. Tri góly v dvoch zápasoch dal futbalista košickej Lokomotívy Jozef Móder.

Slovenská éra

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Majstri potešili milovníkov futbalu. Panenka sa zapísal do histórie