V Budapešti padol divácky rekord, Maďari vzdorovali favorizovanej Kanade

Momentka zo zápasu Maďarsko - Kanada v príprave na MS v hokeji 2023.
Momentka zo zápasu Maďarsko - Kanada v príprave na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR/ MTI via AP)
Sportnet|9. máj 2023 o 23:40

Kanada bude tretím súperom Slovákov na MS.

BUDAPEŠŤ. Maďarsko si užilo hokejový sviatok už tri dni pred začiatkom majstrovstiev sveta. Domáca reprezentácia odohrala v Budapešti prípravný zápas proti Kanade.

Pre oba tímy to bol posledný test pred šampionátom. Maďari ho odštartujú v sobotu proti Dánom, Kanada v piatok v Rige proti domácim Lotyšom. Tretím súperom Kanaďanov v B-skupine bude v pondelok Slovensko.

"Je to podobné, ako keby naši futbalisti nastúpili proti Brazílii alebo basketbalisti proti Američanom," napísal Nemzeti Sport.

Maďari, ktorí sú nováčikom v elitnej kategórii a predstavia sa v nej po siedmich rokoch, sa proti favoritovi vytiahli. Po góle Sofrona v 6. minúte dokonca viedli, ale Kanada po 144 sekundách vyrovnala a postupne otočila skóre.

Na konečných 5:2 pečatil v závere pri hre domácich bez brankára útočník Nashville Predators Cody Glass, autor hetriku.

Zápas sledovalo 14 756 fanúšikov, čo divácky rekord na hokeji v Maďarsku.

Hralo sa v aréne MVM Dome, ktorú postavili na sklonku roka 2021 a v januári 2022 bola dejiskom majstrovstiev Európy v hádzanej. Do hľadiska sa vojde 20-tisíc divákov, na hokej asi o dvetisíc menej. 

Minulý rekord sa datoval ešte do sezóny 1973/1974. V druhom kole Pohára európskych majstrov vtedy FTC Budapešť hostil na nezastrešenom štadióne západonemecký EV Füssen pred 11-tisíc fanúšikmi.

"Po 38 rokoch v pozícii trénera už vnímate hokej ako rutinnú vec, ale tento večer som bol nadšený z krajiny, mesta, fanúšikov. Pätnásťtisíc ľudí vytvorilo výbornú atmosféru.

Zvyčajne nevenujem pozornosť faktorom mimo ľadu, ale ak mám byť úprimný, neodolal som pokušeniu pozrieť sa na tribúny," povedal pre Nemzeti Sport americký tréner maďarského tímu Kevin Constantine. 

Maďarský hokejový zväz minulý rok ohlásil zámer usporiadať MS 2023 spolu so Slovinskom, práve v hale MVM Dome, ale nedostal záruku od vlády.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»V Budapešti padol divácky rekord, Maďari vzdorovali favorizovanej Kanade