Chlapci hrali ako tím a so srdcom, tešil sa bývalý tréner DAC

Harry Kane v súboji s maďarským obrancom Willim Orbanom.
Harry Kane v súboji s maďarským obrancom Willim Orbanom. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. jún 2022 o 10:50

Anglicko vstúpilo do Ligy národov nečakanou prehrou.

BUDAPEŠŤ. Otvárací zápas 3. skupiny A-divízie futbalovej Ligy národov priniesol veľké prekvapenie. Reprezentanti Maďarska zdolali v Budapešti Anglicko 1:0 a nad Albiónom zvíťazili prvýkrát od MS 1962 v Čile.

Domáci boli dobre zohraní a k prvej veľkej príležitosti sa dostali už v 12. minúte. Dominik Szoboszlai už prekonal brankára Jordana Pickforda, no loptu takmer z bránkovej čiary vykopol obranca Conor Coady.

A bol to práve Szoboszlai, ktorý zaistil svojmu tímu nečakané tri body, keď v 66. minúte premenil pokutový kop, ktorý rozhodca Artur Soares Dias odpískal po spornom faule na maďarského záložníka Zsolta Nagya.

Únava aj teplo

"Musíme sa z toho veľmi rýchlo poučiť. Chceli sme sem prísť a vyhrať, začali sme celkom dobre, no oni na nás vyzreli. Musíme sa zlepšiť, pretože máme pred sebou veľké zápasy. Je dôležité vedieť odpovedať," uviedol Coady pre DPA.

Angličania prehrali len druhý z uplynulých 23 duelov. Vo vlaňajšom finále EURO 2020 podľahli Taliansku po jedenástkovom rozstrele.

"Hráči sú sklamaní, pretože chcú naďalej vyhrávať. Ak chceme byť futbalovou špičkou, musíme sem prísť a zvíťaziť. Majú za sebou dlhú sezónu a úlohu zohralo aj teplo," odôvodnil tréner hostí Gareth Southgate nečakaný výsledok.

"Nevytvorili sme si dosť čistých šancí a konečný výsledok je dôsledok verdiktu, ktorý je tvrdý, no zrejme ho nezmenia," dodal kormidelník Anglicka.

Rossi: Nemáme čas oslavovať

Kouč Maďarska Marco Rossi naopak nešetril na adresu svojho mužstva chválou.

"Gratulujem svojim hráčom, ale nemáme čas oslavovať - o tri dni hráme proti Taliansku. Dnes sme získali tri body, ktoré pred štartom Ligy národov tipoval málokto. Boli sme veľmi disciplinovaní, taktiku sme dokonale dodržiavali.

Náš prístup bol fantastický, chlapci hrali ako tím. Maďarská reprezentácia je momentálne mužstvom, v ktorom hrajú všetci svojím srdcom," neskrýval nadšenie Rossi, ktorý v sezóne 2017/18 trénoval DAC Dunajská Streda.

Marco Rossi, tréner maďarskej reprezentácie
Marco Rossi, tréner maďarskej reprezentácie (Zdroj: TASR, Autor: Lukáš Grinaj)

Stretnutie ešte pred výkopom poznačilo správanie domácich fanúšikov, keď vypískali anglických hráčov, ktorí si kľakli na vyjadrenie nesúhlasu s rasizmom.

Maďarský futbalový zväz (MLSZ) pritom už čelí trestom od Európskej futbalovej únie (UEFA) a Medzinárodnej futbalovej únie (FIFA) za správanie priaznivcov počas vlaňajších majstrovstiev Európy a kvalifikácie MS v Katare.

Obe organizácie potrestali Maďarsko zákazom divákov na domácich dueloch vrátane toho sobotného proti Anglicku. MLSZ však využil výnimku a pustil naň 30 000 detí v sprievode 3000 dospelých.

"Netuším, prečo sa diváci zachovali takto. Mladí fanúšikovia pritom často ani nevedia, prečo to robia. Ovplyvňujú ich starší. Stále sa s tým stretávam aj na našich štadiónoch," povedal k incidentu Southgate.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Chlapci hrali ako tím a so srdcom, tešil sa bývalý tréner DAC