Novinka v bielom cirkuse. Lyžiari na trati prejdú cez hranice, ak bude sneh

Trať so štartom vo Švajčiarsku a cieľom Taliansku.
Trať so štartom vo Švajčiarsku a cieľom Taliansku. (Autor: srf.ch)
Nikola Baďová|11. okt 2022 o 13:20

Pretekárov čaká na úvod sezóny jeden z najdlhším zjazdov.

BRATISLAVA. Do kalendára Svetového pohára alpského lyžovania pribudla nová zastávka. Rýchlostné disciplíny pri legendárnej hore Matterhorn zažijú premiéru. 

S výškou 4478 metrov patrí k najvyšším vrchom v Alpách a leží priamo na hraniciach dvoch krajín. Skalnatá veža sa týči nad malebným švajčiarskym mestečkom Zermatt a talianskym mestom Breuil-Cervinia. 

Na konci októbra si trať so štartom vo Švajčiarsku a cieľom v Taliansku vyskúšajú muži a o týždeň neskôr aj ženy. 

Zaujímavosťou je, že fanúšikovia v priestore cieľa vidia takmer dve tretiny trasy, vrátane hranice oddeľujúcej obe krajiny. 

Nevhodný termín

Rýchlostné disciplíny vyplnia časový blok medzi prvými pretekmi v rakúskom Söldene a paralelnými pretekmi v Lechu. 

„Už roky sa hovorí, že lyžovanie musí byť bezpečnejšie. Potom vložili do kalendára preteky v čase, keď sa majú pretekárky zotaviť a stihnúť tréningový blok pred severoamerickým turné. Dobrý tréning a zotavenie by boli najlepšie,“ kritizoval rozhodnutie rakúsky tréner rýchlostných disciplín Christoph Alster pre portál Krone.

Rýchlostné disciplíny boli v minulosti na programe až na konci novembra v kanadskom stredisku Lake Louise. 

V stredisku však majú problém so snehovými podmienkami. „Pokiaľ nás v najbližších týždňoch nepodporí príroda, nebudú sa na konci mesiaca konať žiadne preteky Svetového pohára,“ upresnil šéf rýchlostných disciplín FIS Hannes Trink pre portál laola1 na začiatku októbra. 

„V prvom úseku trasy vyzerá všetko veľmi dobre. Tam by sa preteky mohli uskutočniť. V poslednej tretine zjazdovky sa musíme spoliehať na nízke teploty, aby sme vyrobili dostatok umelého snehu. V strednej časti je potrebná poriadna dávka prírodného snehu,“ vysvetlil problémy švajčiarsky manažér lyžiarskeho marketingu Diego Züger. 

Nevhodná dĺžka

Ľadovcové pasáže sa z ekologických dôvodov nezasnežujú. Medzinárodná lyžiarska federácia FIS vykoná oficiálnu kontrolu snehu v pondelok 17. októbra.

„Pracovníci z Zermattu a Cervinii odviedli výbornú prácu. Trhliny v ľadovci zaplnili rekordnou rýchlosťou. Títo ľudia pripravia zjazdovky na preteky rovnako rýchlo, aj keď poriadne nasneží,“ povedal šéf švajčiarskeho alpského lyžovania Walter Reusser. 

Ľadovcu nepomohlo ani teplé leto. Prvýkrát v histórii sa stalo, že stredisko museli v lete uzavrieť a lyžiarske tímy hľadali alternatívy na tréning. 

Dĺžka zjazdovky je štyri kilometre a je vysoko nad bežnou hodnotou na lyžiarskom okruhu. 

Bezpečnosť kritizuje aj zjazdár Dominik Paris. „Nemyslím si, že je bezpečné, keď na začiatku Svetového pohára štartuje zjazd v nadmorskej výške 4 000 metrov so zjazdárskym časom dve a pol minúty,“ povedal Talian pre švajčiarsky denník Blick.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Novinka v bielom cirkuse. Lyžiari na trati prejdú cez hranice, ak bude sneh