Ako sa zo zranení kolena zotavovala Zuzulová? Chodila akoby po Mesiaci, spomína otec

Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová na Svetovom pohári vo Flachau v roku 2016.

Ako sa zo zranení kolena zotavovala Zuzulová? Chodila akoby po Mesiaci, spomína otec

Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová na Svetovom pohári vo Flachau v roku 2016. (Autor: SME archív Gabriel Kuchta)
Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová na Svetovom pohári vo Flachau v roku 2016.
Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová na Svetovom pohári vo Flachau v roku 2016. (Autor: SME archív Gabriel Kuchta)
Nikola Baďová|22. jan 2024 o 15:30

Zranenie lyžiara vyradí aj na šesť mesiacov.

BRATISLAVA. Petru Vlhovú čaká operácia. Slovenka si pri páde v Jasnej pretrhla predný krížný väz v pravom kolene a poškodila meniskus. 

Poškodenie väzu v kolene patrí k najčastejším zraneniam profesionálnych lyžiarok. Olympijská šampiónka má podobné zranenie prvýkrát. 

Jej predchodkyňa Veronika Zuzulová však zápasila s podobnými zraneniami niekoľkokrát. 

„Mala štyri takéto zranenia. Môže sa to stať pri veľkom preťažení v kolene alebo pri rotácii, kedy sa môže väz roztrhnúť,“ uviedol príčinu Timotej Zuzula, otec a tréner bývalej lyžiarky. 

Konzervatívna liečba nezabrala

Krížny väz v kolene môžete natiahnuť, natrhnúť alebo roztrhnúť. „Veronika mala všetko. Najhoršie je, keď sa predný krížny väz roztrhne,“ uviedol Zuzula. 

To sa stalo bývalej lyžiarke pred zimnými olympijskými hrami v Soči 2014 a v Pjongčangu 2018. 

V októbri 2013 sa lyžiarka zranila na ľadovci Hintertux. „Má roztrhnutý predný skrížený väz, ale, našťastie, nedošlo ku krvácaniu a oddeleniu väzu,“ informoval vtedy otec.

Jeho dcéra však chcela štartovať na olympiáde, preto zvolila konzervatívnu liečbu. O sedem týždňov neskôr sa vrátila na svahy, ale vo Švajčiarsku sa jej po pár oblúkoch odtrhol väz v kolene.

Operácia bola nevyhnutná a prišla o olympiádu, po ktorej plánovala ukončiť kariéru. Napokon si to rozmyslela.

„Po zranení si ešte viac uvedomila, že lyžovanie miluje a chce sa k nemu vrátiť. Nechcela, aby sa takto skončil jej lyžiarsky príbeh. Túžila opäť trénovať a súťažiť,“ vravel neskôr jej bývalý manžel Romain Velez.

Veľký návrat

Pred olympijskými hrami v Soči lekár navrhol, aby lyžiarka mesiac vydržala a väz by sa mohol zrásť. Vyzeralo to, že je všetko na dobrej ceste a konzervatívna liečba uspela. 

„Po mesiaci sa síce zrástol, ale nikto nedokázal odhadnúť jeho silu. Veronika sa postavila na lyže a lyžovala na voľno. Bolo to fajn. Potom sme pridali šesť brán a tiež to bolo dobré. 

Pridali sme viac. Počas jazdy sa jej však väz roztrhol a noha jej začala pľantať. Nemohla spadnúť, prasklo jej to za jazdy. Šla ako neriadená strela. Ak by spadla, tak by jej noha plantala. Potom musela ísť už naozaj na operáciu,“ vysvetlil Zuzula. 

Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová pred odletom na ZOH 2018 v Pjongčangu.
Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová pred odletom na ZOH 2018 v Pjongčangu. (Autor: TASR)

Návrat po zranení je ťažký. Bývalá lyžiarka sa však vrátila vo výbornej forme. 

„Každý to znáša inak. Niektoré dievčatá, ktoré sa ťažšie zranili, sa veľmi ťažko vracali na svahy a nepriblížili sa k výkonnosti spred zranenia. Veronika sa po prvej operácii vrátila a dokázala jazdiť na pódiové umiestnenia vo Svetovom pohári.“

Záujem Američanov

Po štyroch rokoch prišlo k rovnakej situácii. Lyžiarka sa zranila počas tréningu v argentínskom stredisku Ushuaia. Roztrhla si väz v pravom kolene a nastal boj s časom, aby stihla olympijské hry v Pjongčangu. Po nich ukončila kariéru. 

Na operáciu šla do francúzskeho mesta Lyon. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Ako sa zo zranení kolena zotavovala Zuzulová? Chodila akoby po Mesiaci, spomína otec