Chcem sa vrátiť v plnej sile, hovorí Vlhová. Mrzí ju, že vynechá aj jej obľúbený slalom

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|21. okt 2024 o 11:44

Petra Vlhová oddialila svoj štart v novej sezóne Svetového pohára.

BRATISLAVA. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vynechá úvodné podujatie Svetového pohára, ktoré sa 26. októbra uskutoční v rakúskom Söldene.

Úradujúca olympijská šampiónka z Pekingu o svojom rozhodnutí informovala v pondelok na tlačovom brífingu v Bratislave. 

"Celý november sa budem pripravovať doma a najskorší možný návrat vidíme v decembri. Kiežby som mohla štartovať už v Söldene.

Chcem sa však vrátiť v plnej sile. Budeme to brať krok po kroku. Koleno je v dobrom stave, nemám žiadne limity a je to o tom, ako sa cítim na lyžiach a kondícii," uviedla Vlhová, ktorá vlani skončila v Söldene tretia.

VIDEO: Petra Vlhová na tlačovej konferencii pred začiatkom sezóny

Osem mesiacov bez lyží

Víťazka Svetového pohára zo sezóny 2020/2021 sa pripravuje na nový súťažný ročník po tom, čo sa ten predošlý skončil pre ňu predčasne.

Počas prvého kola obrovského slalomu v Jasnej nešťastne spadla. Dlhé minúty zostala v opatere lekárov na zjazdovke, z ktorej ju odviedli na saniach.

Bol to šok. Tisíce fanúšikov, ktorí od skorého rána prúdili do strediska a už dlho pred pretekmi vytvárali skvelú atmosféru, v momente stíchli. 

Následné vyšetrenia odhalili pretrhnutie predného skríženého väzu v pravom kolene, pričom toto zranenie si vyžiadalo operačný zákrok. 

"Bolo to nepríjemné. Od prvého momentu som vedela, že je zle. Nevedela som sa postaviť a vedela, že nepôjdem slalom na ďalší deň. Ale pozerala som sa hneď dopredu a snažila som sa nastaviť," uviedla.

Od 20. januára ubehlo osem mesiacov, kým sa Vlhová postavila na lyže. 

"Boli sme tam skôr ako turisti. Mali sme pekné počasie, bolo super a spätne si to vyhodnocujem ako dôležitú súčasť procesu návratu po zranení," vravel tréner slovenskej lyžiarky Mauro Pini.

Návrat nechcú uponáhľať

Švajčiar si však zároveň uvedomoval, že Vlhovej návrat nesmú uponáhľať. Po prvom kontakte so snehom absolvovali sústredenie v Argentíne.

Ich tím sa rozrástol o lekárskeho špecialistu zo Švajčiarska, ktorý na dennej báze kontroluje stav zraneného kolena 29-ročnej Liptáčky.

VIDEO: Petra Vlhová počas tréningu v stredisku Ushuaia

Sústredenie v Južnej Amerike si samotná lyžiarka pochvaľovala.

"Ushuaia, ako vždy si bola skvelá, ale tentoraz náročnejšia. Mali sme dobré aj horšie časy, ale stále pracujeme na našich cieľoch. 

Bude to trvať nejaký čas, kým budem opäť lyžovať rýchlo. Ale... krok za krokom s veľkou dávkou trpezlivosti," napísala na Instagrame.

Pini, ktorý vedie Vlhovú od roku 2021, sa pre slovenské média vyjadril, že jeho zverenka sa vráti na súťažné svahy až vtedy, keď bude vo forme.

"Som ďaleko od formy, v ktorej som bola. Je to výzva. Najviac som sa tešila na moment, keď sa postavím na lyže. Teraz som v štádiu, že som v posilňovni a snažím sa nabrať kondíciu a svaly," reagovala jeho zverenka.

Po Söldene sa ďalšie kolo Svetového pohára uskutoční až 16. novembra v Levi, ale ani v obľúbenom slalome sa slovenská reprezentantka nepredstaví.

"Toto ma asi najviac mrzí. Bola by som veľmi rada, keby som tam bola, ale keďže to nejde, tak preteky budem sledovať z gauča s čajom v ruke.

Človek musí začať akceptovať, že to koleno už nikdy nebude také, ako predtým. Musím sa s tým stotožniť, ale potrebujem na to čas.

Nedá sa to za tri týždne na lyžiach. Snažím sa zistiť, do akých priestorov ma koleno pustí, je to náročný proces," povedala Vlhová na tlačovom brífingu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Chcem sa vrátiť v plnej sile, hovorí Vlhová. Mrzí ju, že vynechá aj jej obľúbený slalom