Ľudia sú blázniví, smeje sa mladý Lotyš. Má viac hlasov ako Crosby

Zemgus Girgensons (vľavo) na zimných olympijských hrách v Soči.
Zemgus Girgensons (vľavo) na zimných olympijských hrách v Soči. (Autor: archív TASR/AP)
Marián Szűcs, TASR|3. dec 2014 o 13:02

Hlasovanie o účasti hráčov v Zápase hviezd NHL nevedie prekvapujúco žiadna veľká hviezda.

Agentúrnu správu sme o 18:41 nahradili autorským textom.

BRATISLAVA. Má dvadsať rokov, v NHL je iba druhú sezónu, zarába necelý milión dolárov, zďaleka nepatrí k najproduktívnejším hráčom súťaže a jeho meno väčšine hokejových fanúšikov veľa nepovie.

Na čele hlasovania fanúšikov o to, kto si koncom januára zahrá v Zápase hviezd NHL, nie je žiadny hviezdny útočník, ale mladý Lotyš Zemgus Girgensons z Buffala.

Hlasuje celá krajina

Za dva týždne od spustenia hlasovania získal takmer 400-tisíc hlasov. Takmer dvakrát toľko ako kapitán Pittsburghu Sidney Crosby. Girgensons vďačí za podporu hlavne fanúšikom z rodnej krajiny.

„Stále hovorím, že máme najlepších fanúšikov na svete, ľudia v Lotyšsku hokej milujú. Ale aj tak ma to prekvapilo, toľko hlasov, úžasné číslo,“ vravel útočník pre Buffalo News.

„Zdá sa, že za neho hlasuje celá krajina. Bolo by neuveriteľné, keby sa dostal do otváracej formácie. Veľmi mu to prajem,“ reagoval Marcus Foligno z Buffala pre nhl.com.

Girgensons je síce hokejový zelenáč, ale zároveň aj veľký talent. Buffalo ho pred dvoma rokmi draftovalo zo 14. miesta, čo je najlepšie postavenie Lotyša v histórii NHL.

Štartoval už na dvoch majstrovstvách sveta a nechýbal ani na olympiáde v Soči. Prvý reprezentačný gól medzi seniormi strelil na lanskom šampionáte proti Slovensku. Lotyši vyhrali 5:3.

V Soči strelil gól Henrikovi Lundqvistovi, vydarilo sa mu aj štvrťfinále proti Kanade, ktoré favorit vyhral len 2:1.

„V Lotyšsku je Zemgus veľmi populárny, na olympiáde si spravil meno a pozornosť už púta aj v NHL. A úplne zaslúžene,“ poznamenal Ted Nolan, kouč Buffala, ktorý predtým tri roky viedol lotyšskú reprezentáciu.

Ľudia sú blázniví

Vývoj hlasovania naznačuje, že Girgensons si v otváracej formácii Zápasu hviezd zahrá po boku Crosbyho a ďalšieho hviezdneho útočníka Patricka Kana zo Chicaga.

„Ani by mi nenapadlo, že si s nimi môžem zahrať. Musel som sa smiať, keď som sa dozvedel priebežné výsledky. Ľudia sú blázniví,“ vravel s úsmevom talentovaný Lotyš. So 14 bodmi je druhým najproduktívnejším hráčom Buffala.

NHL zatiaľ eviduje 8,5 milióna hlasov zo 170 krajín. Z jedného konta sa dá poslať desať hlasov denne, súťaž sa končí 1. januára.

Zo Slovákov dostal dosiaľ najviac hlasov Zdeno Chára (bezmála 80-tisíc) a medzi obrancami je desiaty. Marián Hossa získal vyše 52-tisíc hlasov a spomedzi útočníkov je na 20. priečke.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Ľudia sú blázniví, smeje sa mladý Lotyš. Má viac hlasov ako Crosby