09.12.2022 | Štvrťfinále
09.12.2022 | Štvrť.
2 - 3 pp
(2:2, 0:0)
Pokutové kopy
3:4

Van Gaal prišiel o sériu a skončil. Messi vyrovnal rekord Batistutu

Lionel Messi sa teší po strelenom góle v zápase Holandsko - Argentína vo štvrťfinále MS vo futbale 2022.
Lionel Messi sa teší po strelenom góle v zápase Holandsko - Argentína vo štvrťfinále MS vo futbale 2022. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. dec 2022 o 15:40

Lionel Messi strelil 10. gól na majstrovstvách sveta.

LUSAIL. Hviezdny argentínsky futbalista Lionel Messi môže stále snívať o zisku svojho prvého titulu majstra sveta.

V piatkovom štvrťfinále proti Holandsku (2:2 po predĺžení, 4:3 na p.k.) premenil pokutový kop v riadnom hracom čase aj v rozstrele a pomohol "Albicelestes" postúpiť do semifinále MS v Katare proti Chorvátom.

Útočník Paríža Saint-Germain v 73. minúte zvýšil stav na 2:0 svojím 10. gólom na MS, čím vyrovnal národný rekord Gabriela Batistutu.

V zápase padlo rekordných 17 žltých kariet

"Museli sme si to vytrpieť, ale dokázali sme postúpiť," skonštatoval Messi, ktorý si spomenul na zosnulú futbalovú legendu z Argentíny Diega Maradonu:

"Sleduje nás z neba a tlačí nás vpred. Dúfam, že to tak zostane až do konca turnaja," dodal sedemnásobný najlepší futbalista sveta, ktorý má na konte 94 gólov v 169 reprezentačných dueloch.

Dvojnásobní majstri sveta Argentínčania si zahrajú v semifinále MS len druhýkrát od roku 1990, na šampionáte v Brazílii 2014 sa dostali až do finále a podľahli v ňom Nemcom.

Španielsky hlavný rozhodca Antonio Mateu Lahoz rozdal v nervóznom stretnutí až 17 žltých kariet, čo je negatívny rekord MS. Holandský obranca Denzel Dumfries dostal dve a v závere duelu bol vylúčený.

Argentínsky tréner Lionel Scaloni zhodnotil zápas ako "škaredý". Kritický bol aj k arbitrovi: "Nemyslím si, že pískal podľa najvyšších štandardov. Veľa nám uškodil."

Scaloni nemôže v semifinále počítať s obrancami Marcusom Acuňom a Gonzalom Montielom, ktorí sa "vykartovali".

Van Gaal definitívne skončil

Holanďania nevrátili Argentínčanom prehru zo semifinále MS 2014 v Brazílii, v ktorom tiež rozhodoval rozstrel.

V piatok sa dokázali vrátiť do zápasu, v 73. minúte po Messiho penalte prehrávali 0:2, ale Wout Weghorst dvoma gólmi v 83. minúte v nadstavenom čase poslal duel do predĺženia.

"Oranjes" však musia čakať dlhšie na svoj premiérový titul majstrov sveta, doposiaľ boli trikrát druhí a raz tretí.

Holandský tréner Louis van Gaal prišiel o sériu 19 zápasov bez prehry na lavičke tímu, na ktorú sa vrátil v septembri 2021.

"Hráči dali do toho všetko a som na nich neuveriteľne hrdý. Robili všetko, čo mohli, aby sa vyhli vyradeniu. Odkedy sme sem prišli, sústredili sme sa na penalty.

Mysleli sme si, že rozstrel zvládneme," priznal 71-ročný kouč, ktorého tretie obdobie ako kormidelníka Holandska je definitívne posledné: "Toto bol môj záverečný zápas. Odchádzam s pozitívnymi dojmami."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Van Gaal prišiel o sériu a skončil. Messi vyrovnal rekord Batistutu