Unikol najdrahší kontrakt v histórii športu. Messi ruinuje klub, píšu v Španielsku

Lionel Messi.
Lionel Messi. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|31. jan 2021 o 13:55

Messi zarobí za štyri roky 555 237 619 eur.

BRATISLAVA. Na prvý pohľad zaujme veľmi úzka fotografia, kde sú vidieť oči argentínskeho futbalistu Lionela Messiho a iba kúsok nosa a uší.

A nad tým svieti suma 555 237 619 eur. Denník El Mundo vyšiel v nedeľu s ohromujúcou správou na titulke.

"Messiho faraónsky kontrakt ruinuje Barcelonu," napísal. 

Španielsky denník zverejnil zmluvu, ktorú Lionel Messi podpísal s Barcelonou ešte v roku 2017 a platí do leta roku 2021. 

Argentínčan v službách Barcelony má podľa toho zarobiť za štyri roky spomenutú neskutočnú sumu - viac ako 555 miliónov eur. 

Najdrahšia zmluva v dejinách

Ide o najdrahšiu zmluvu v dejinách športu. 

Pred jej zverejnením bol za najväčšiu zmluvu v histórii profesionálneho športu označovaný kontrakt hráča amerického futbalu Patricka Mahomesa. 

Ten vlani predĺžil zmluvu s tímom Kansas City Chiefs o desať rokov a celkovo by mal získať 503 miliónov amerických dolárov. 

Messi zarobí ročne až 138 miliónov eur. Ide o kombináciu základnej a variabilnej zložky mzdy. Španielsky denník vypočítal, že po odrátaní daní a sociálnych odvodov zarobí v čistom približne 297 miliónov eur.

Prémie za vernosť

Súčasťou zmluvy sú aj dva bonusy. Messi by mohol získať ďalších 115 255 000 eur len za predĺženie zmluvy a ďalších 77 929 955 eur za vernosť.

Messimu sa končí zmluva v lete tohto roka.

Barcelona vo svojom stanovisku kategoricky popiera akúkoľvek zodpovednosť za zverejnenie tohto dokumentu.

Zároveň vyjadruje svoju absolútnu podporu futbalistovi. Najmä v súvislosti s akýmkoľvek pokusom o diskreditáciu jeho imidžu. 

Futbalista plánuje žalobu 

Podľa rádia RAC1 plánuje Messi žalovať denník El Mundo za zverejnenie zmluvy. Jeho právnici zároveň skúmajú možnosti žaloby aj na zamestnancov katalánskeho klubu, ktorí mali prístup k tejto zmluve.

Po skončení uplynulej sezóny zavŕšenej debaklom 2:8 vo štvrťfinále Ligy majstrov s Bayernom Mníchov požiadal šesťnásobný držiteľ Zlatej lopty o prestup. Na spadnutie bol jeho odchod do Manchester City.

Barcelona však svojmu kapitánovi rok pred ukončením zmluvy odmietla vyjsť v ústrety. Záujemca by musel zaplatiť astronomickú sumu, čo v poslednej sezóne platného kontraktu neprichádzalo do úvahy.

Messi nakoniec ustúpil.

Barcelona sa v poslednom období dostala do finančných ťažkostí, čo súvisí s pandémiou. Napriek tomu podľa Deloitte vygenerovala v sezóne 2019/20 až 715,1 miliónov eur, čo je najviac zo všetkých svetových klubov.

Barcelona Messiho potrebuje

Barcelone sa Argentínčan doteraz vždy oplatil. Ročne sa predá viac ako milión dresov s jeho menovkou. Je magnetom pre sponzorov. Keď hrá Barcelona alebo Argentína prípravný zápas s Messim, je to za stopercentnú prirážku.

El Mundo nedávno informoval, že Barcelona má dlhy vo výške 1,173 miliardy eur. RAC1 tvrdí, že iba zásluhou Argentínčana si FC Barcelone ročne prilepší o 300 miliónov eur.

Finančný expert Marc Ciria považuje Messiho plat za oprávnený. "Do Barcelony prináša 30 percent príjmu klubu. Je to ikona športu, futbalový Jordan," myslí si ekonóm.

"Messiho plat je normálny, to však neplatí napríklad pre Samuela Umtitiho. Barcelona je v súčasnosti na jednotke intenzívnej starostlivosti, ale pokračovanie Messiho v klube je nevyhnutné," dodal Ciria.


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Unikol najdrahší kontrakt v histórii športu. Messi ruinuje klub, píšu v Španielsku