Ako ovoňať zhnité zemiaky. Dýchanie čpavku je v hokeji 'povolený doping'

Kustód slovenského tímu Juraj Stopka dáva Liborovi Hudáčkovi ampulku s čpavkom.
Kustód slovenského tímu Juraj Stopka dáva Liborovi Hudáčkovi ampulku s čpavkom. (Zdroj: IIHF, Autor: IIHF)
Stanislav Benčat|19. máj 2023 o 11:50

Dávam si ho takmer pred každým striedaním, vraví o čpavku Libor Hudáček.

RIGA. Keď sa ho hráči nadýchnu pripomínajú ľudí, ktorí si privoňajú k pokazenému mlieku, zhnitým zemiakom alebo smradľavým ponožkám.

Na druhej strane, o sekundu na to by vedeli zdvihnúť aj slona. Reč je však o medicínskej pomôcke, ktorá má hráča prebrať a nabudiť – čpavok. V slovenskom tíme je asi najčastejší čpavkár Libor Hudáček.

„Dávam si ho takmer pred každým striedaním. Je to dobrá vec na prebudenie, keď som unavený po dlhom striedaní. Krv prejde skôr cez telo, okysličí sa mi telo. Robím to už roky, začal som s tým počas pôsobenia na Slovane,“ prezrádza.

„Slúži to na povzbudenie pred výkonom, aby si hráči nabudili na zápas, nemá to žiadny psychotropný účinok,“ vysvetlil lekár slovenského tímu Pavol Lauko.

VIDEO: Libor Hudáček o čpavku

Ako to funguje?

Inhalovanie čpavku je jednoduché. Malá kapsula – nie dlhšia ako päť centimetrov – je určená na to, aby 0,33 mililitra kvapalnej chemickej zlúčeniny v nej hráčov nabudilo na zápas.

Jej obsah tvorí 35 % alkoholu, 15 % amoniaku a 50 % ďalších prísad ako červené farbivo, levanduľový olej a voda. Austrálsky hokejista Nathan Walker, ktorý hral päť rokov v Česku, o nej vraví, že je odporná. „Ale vôbec netuším, prečo ju tak veľmi milujem,“ tvrdí.

Amoniak, ktorý je v čpavku, je legálny doping, ktorého účinky pominú skôr, ako stihnú hráči preliezť mantinel.

Tak, ako na každú látku, aj na čpavok si treba zvyknúť. Záleží od toho, ako veľmi sa hráč nadýchne. Ak poriadne, čpavok ho nakopne, ale po zápase mu môže spôsobovať insomniu, teda stav, že nevie zaspať.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Ako ovoňať zhnité zemiaky. Dýchanie čpavku je v hokeji 'povolený doping'