Borguľa bol dlho najlepší na trati, v závere sa však pripravil o medailu

Jakub Borguľa skončil na 5. mieste na MS v letnom biatlone 2023.
Jakub Borguľa skončil na 5. mieste na MS v letnom biatlone 2023. (Autor: Igor Stančík)
Sportnet|27. aug 2023 o 12:55 (aktualizované 27. aug 2023 o 13:15)

Talentovaný Slovák napokon skončil piaty.

MS v letnom biatlone 2023 - Osrblie

Stíhacie preteky na 10 km - juniori

1.

Matija Legovič 

Chorvátsko

25:49,4 min

(1)

2.

Vitalij Mandžin

Ukrajina

+ 1:00,0 min

(3)

3.

Bogdan Borovskij

Ukrajina

+ 1:01,0 min

(5)

4.

Stepan Kinaš

Ukrajina

+ 1:16,4 min 

(5)

5.

Jakub Borguľa

Slovensko 

+ 1:17,5 min

(3)

12.

Martin Cienik

Slovensko

+ 2:38,9 min

(5)

29.

Benjamín Belicaj

Slovensko

+ 4:57,8 min

(9)

30.

Matej Badáň

Slovensko

+ 5:01,1 min

(4)

32.

Bruno Melicher

Slovensko

+ 5:38,2 min

(8)

35. 

Markus Sklenárik

Slovensko

+ 5:59,5 min

(7)

OSRBLIE. Po sobotňajších rýchlostných pretekoch bol sklamaný. Štyri zaváhania na strelnici odsunuli Jakuba Borguľu až na 17. miesto.

"Keď som vyštartoval, nebežalo sa mi tak, ako som chcel. Chcel som sa divákom lepšie ukázať, no nevydalo to," povedal akreditovaným médiám.

Talentovaný mladík sa však oklepal z nevydareného výkonu a v nedeľu v stíhacích pretekoch v rámci MS v letnom biatlone v Osrblí predviedol výkon, vďaka ktorému mal dlho šancu na medailu.

Hoci štartoval až s 53-sekundovým mankom na víťaza šprintu, od prvého kola sa Borguľa posúval vpred. Prvé tri streľby zvládol bezchybne a jeho meno svietilo na tretej pozícii s nádejným náskokom.

Borguľa však následne nezvládol záverečnú streľbu a po troch chybách klesol na štvrté miesto. Na Ukrajinca Mandžina síce strácal len 5 sekúnd, no v záverečnom okruhu mu došli sily a prišiel ešte o jednu priečku.

Slovenský reprezentant mal vo všetkých kolách, až na posledné, druhý najlepší bežecký čas. "Mrzí ma to, fakt sa mi bežalo výborne. Aj vďaka fanúšikom, ktorí boli po celej trati. Strieľalo sa mi dobre, cítil som sa byť uvoľnený," povedal.

Jakub Borguľa.
Jakub Borguľa. (Autor: TASR)

Na strelnici vybielil 17 terčov v rade, posledné tri však netrafil.

"Poslednú streľbu som sa veľmi sústredil na pretekára vedľa mňa. Počul som, že mu dve nepadli, myslel som, že to v kľude odstrieľam a idem si po medailu. No tak to potom nebolo," zhodnotil so smútkom.

Borguľa vysvetlil, že je veľký rozdiel, ak sa po strelnici beží trestné kolo, alebo nie. "Po strelnici je hneď zjazd a vyvezie vás na prvý kopec. Ale keď idem do trestného, nemám vôbec takú rýchlosť a ide sa oveľa ťažšie," opísal.

Slovák opäť priznal, že na posledných pretekoch strieľal príšerne. "Bol som tu uvoľnený a hovoril som si, že viem strieľať a nechcem sa ukazovať fanúšikom v takom svetle," dodal talentovaný mladík.

MS v Osrblí boli pre neho veľký zážitok. "Na IBU Cup-e v Osrblí som ešte nepretekal a viem, že sa tu pred domácimi fanúšikmi jazdí dobre. Aj na juniorských pretekoch tu je dosť fanúšikov.

Nie je to vôbec také, vôbec vás nepovzbudzujú a len sa na vás pozerajú. Teraz prišla rodina, kamaráti a aj všetci fanúšikovia, čo na mňa kričali na trati, boli super," porovnal fanúšikov.

Pre Borguľu toto leto nie je dobrý ukazovateľ na zimu. Ukázalo mu to, že na kolieskových lyžiach nie sú súperi ďaleko pred ním. Keď porovnal minulú sezónu a túto, necítil sa vtedy tak dobre.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Borguľa bol dlho najlepší na trati, v závere sa však pripravil o medailu