02.08.2021 02:00
Deň 10
Tokio 2020
Koniec

Súperky ju v súťaži nechceli. Hubbardová v Tokiu nič nezdvihla

Laurel Hubbardová na OH 2020 / 2021 v Tokiu.
Laurel Hubbardová na OH 2020 / 2021 v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, SITA|2. aug 2021 o 17:40

Hubbardová pondelkovú súťaž nedokončila.

TOKIO. Novozélanďanka Laurel Hubbardová upútala pozornosť športového sveta ešte pred začiatkom olympijských hier. Vzpieračka sa stala prvou transgender športovkyňou pod piatimi kruhmi. Jej výkon s činkami však do sveta už nešiel.

Štyridsaťtriročná vzpieračka vo váhovej kategórii nad 87 kg totiž ani raz nemala platný pokus. A tak pri jej mene svietilo len DNF - nedokončila.

Žena, ktorá ešte pred ôsmimi rokmi fungovala ako muž, začala trh na 120 kg. Neuspela. Váhu zvýšila na 125, ale napriek smelým ambíciam platný pokus nemala.

Napriek tomu sa po celý čas usmievala a užívala si prítomnosť v Tokiu.

Hubbardová je prvým transrodovým športovcom so štartom na olympijských hrách. Do roku 2012 vystupovala ako chlap, no potom sa rozhodla pre zmenu pohlavia. Ako Gavin Hubbard bola dokonca rekordérom Nového Zélandu v kategórii do 105 kg.

"Je samozrejmé, že moju účasť na týchto hrách sprevádza aj istá dávka kontroverzie. Chcela by som sa však poďakovať Medzinárodnému olympijskému výboru, pretože si myslím, že jeho predstavitelia potvrdili oddanosť princípom olympizmu. Ukázali, že šport je pre všetkých ľudí. Je inkluzívny. Je prístupný," povedala po pondelkovej súťaži.

Vo svojej reči tiež poďakovala Medzinárodnej federácii vzpierania a japonským organizátorom za prípravu hier počas mimoriadnych okolností pandémie Covid-19.

Hubbardová, voči ktorej protestovali súperky a upozorňovali na jej zvýhodnenie, napokon karty v bojoch o medaily nezamiešala.

Zlato napokon získala Číňanka Li Wen-wen, ktorá v trhu, nadhode aj dvojboji stanovila nové olympijské rekordy (140 kg + 180 kg, 320 kg).

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Vzpieranie»Súperky ju v súťaži nechceli. Hubbardová v Tokiu nič nezdvihla