Ku gólu mu blahoželal aj slovenský Fussballgott. Bénesovi sa v Augsburgu darí

Radosť Lászlóa Bénesa po góle v zápase s Herthou Berlín.
Radosť Lászlóa Bénesa po góle v zápase s Herthou Berlín. (Zdroj: TASR/DPA)
Titanilla Bőd|8. mar 2021 o 21:35

Slovenský reprezentant nastupuje za Augsburg v základnej zostave.

V drese Mönchengladbachu dostával príležitosť len sporadicky. Klub ho koncom januára poslal na hosťovanie do Augsburgu, kde má miesto v základnej zostave.

Slovenský reprezentant LÁSZLÓ BÉNES si užíva každú minútu na ihrisku a v 24. kole Bundesligy strelil aj krásny gól z voleja.

Cez víkend ste skórovali prvý raz za Augsburg a druhýkrát v Bundeslige. Podobne, ako ten prvý gól z apríla 2017, aj tento padol do siete Herthy Berlín. Vyhovuje vám tento súper?

Je pravda, že proti Herthe strieľam góly s veľkou percentuálnou úspešnosťou. Nastúpil som proti nim tuším tri-štyri razy a dvakrát z toho som strelil gól. Verím, že to bude takto pokračovať a začnem dávať góly aj iným súperom.

Augsburg sa v Berlíne rýchlo ujal vedenia, no nakoniec zápas prehral 1:2. Na sociálnej sieti ste napísali, že je ťažké prijať takúto prehru. Ako ste prežívali stretnutie?

Bol to pre nás veľmi dôležitý zápas, Hertha je za nami v tabuľke a chceli sme zvýšiť náskok. Stratili sme teda dôležité body. Po našom rýchlom úvodnom góle sme mali aj ďalšiu šancu, hlavička nášho útočníka skončila na brvne.

Neskôr sme však prestali napádať, skôr sme sa zameriavali na defenzívu, Hertha nás dostala pod veľký tlak. Za stavu 1:1 sme si povedali, že ani to nie je zlý výsledok. Boli by sme radi aj za jeden bod, ale nakoniec to domáci otočili gólom z jedenástky. 

V čase víťazného gólu Herthy ste už neboli na ihrisku, tréner Heiko Herrlich vás striedal v 73. minúte. Vydržali by ste už aj 90 minút?

Áno, som fit, kondične by som zvládol aj viac ako 90 minút. V Bundeslige je však naďalej povolených päť striedaní a tréneri to chcú maximálne využiť.

Väčšinou stiahnu z ihriska ofenzívnych hráčov a namiesto nich posielajú na trávnik buď čerstvého útočníka, alebo defenzívneho hráča, keď treba brániť výsledok. Celkovo ma však veľmi teší, že hrám týždeň čo týždeň v základnej zostave a užívam si každú chvíľu na ihrisku.

V Mönchengladbachu ste sa dostávali na ihrisko len na pár minút, v Augsburgu ste zatiaľ vždy boli v základnej zostave. Hosťovanie vám teda vychádza podľa predstáv?

Áno, po tom som túžil, zatiaľ všetko ide podľa plánov. Chcem pomôcť mužstvu hrou i gólmi. Nemôžem sa však uspokojiť, musím naďalej tvrdo pracovať.

Na akom poste nastupujete? V rozhovore pre Šport.sk ste spomínali, že zo začiatku ste nastupovali zľava, kde ste nehrali od svojich dorasteneckých rokov.

Prvé dva zápasy sme hrali na troch stopérov a vpredu boli traja útočníci, pričom ja som bol ľavé krídlo. Na tomto poste som nastúpil naposledy asi v U19 v Győri. Necítil som sa tam ideálne, menej som sa dostával do hry.

Ale nesťažoval som sa, veľmi som si vážil, že som mohol hrať a snažil som sa odviesť maximum. Som však rád, že posledné tri kolá som už nastúpil na svojom zaužívanom poste „desiatky“. Tam som sa cítil oveľa lepšie a podal som aj lepší výkon.

Prečo prišlo k zmene? Konzultovali ste to s trénerom?

Nejde o mňa, súvisí to s tým, akým systémom hráme. Ak hráme na troch stopérov, tak sú vpredu traja útočníci, a keď hráme so štvorčlennou obrannou líniou, tak je jeden útočník na hrote a ja som „desiatka“. V tomto systéme sa nám darí viac.

Za Augsburg ste nastúpili päťkrát a pozbierali ste už tri žlté karty. Čím to je?

Uvedomujem si, že niektorú z nich som dostal za hlúpy faul, neskoro som bol v súboji a podobne. V tomto sa musím zlepšovať, aby som do súboja išiel čisto. V posledných dvoch zápasoch som už nedostal žltú, takže nejaký progres tu je. 

Bénes bol zatiaľ v každom zápase za Augsburg vystriedaný.
Bénes bol zatiaľ v každom zápase za Augsburg vystriedaný. (Zdroj: TASR/DPA)

Keď ste koncom januára odchádzali na hosťovanie, zdalo sa, že idete do klubu, ktorý je na tom výkonnostne horšie. Augsburg bojuje o záchranu, kým cieľom Gladbachu je účasť v európskych pohároch. Za posledných päť kôl však Augsburg získal štyri body a Mönchengladbach jeden. Ako to vnímate?

Aj to poukazuje na to, aká silná súťaž je Bundesliga. Tu nie je žiadny slabší súper, ľahký zápas, kde by mal niektorý tím zaručené víťazstvo. V každom zápase treba vydať zo seba všetko.

Gladbachu sa teraz veľmi nedarí, ale aj to patrí k futbalu. Som si istý, že do konca sezóny sa ich výsledky zlepšia. V Augsburgu je jednoznačným cieľom záchrana a myslím si, že keď budeme takto pokračovať, tak nám vypadnutie nehrozí.

V nasledujúcom kole hostí Augsburg práve Mönchengladbach. Čo čakáte od tohto zápasu? Budete môcť nastúpiť?

Áno, môžem hrať. Samozrejme, bude to trošku iné, nastúpim proti svojmu mužstvu a kamarátom, s ktorými som pred niekoľkými mesiacmi bojoval o spoločné ciele. Teraz som v Augsburgu, takže verím, že získame body.

Slovenskú reprezentáciu čaká onedlho prvý tohtoročný zraz. Boli ste v kontakte s niekým z realizačného tímu?

Ešte pred hosťovaním som sa rozprával s asistentom Marekom Mintálom. Aj on zdôraznil, že je dôležité, aby som hrával čo najviac. Pýtal sa, či mám možnosť niekde hosťovať. Hovoril som mu, že to je môj zámer.

Pravidelná herná prax je pre mňa dôležitá aj pre blížiaci sa európsky šampionát. Je mi jasné, že ak sa chcem dostať do kádra, musím pravidelne nastupovať v klube. Neskôr sme si ešte písali, aj on sa tešil z toho, že mi to hosťovanie vyšlo.

Gratuloval vám niekto zo spoluhráčov z reprezentácie alebo z realizačného tímu po góle?

Áno, dostal som esemesku z realizačného tímu.

Na sociálnej sieti vám blahoželal aj bývalý hráč Mönchengladbachu Igor Demo a vy ste sa mu poďakovali slovami: „Ďakujem, Fussballgott.“ Demo bol vaším mentorom po príchode do Bundesligy. Aký je váš vzťah teraz?

Sme dobrí kamaráti, dodnes sme v kontakte. Nehovorím, že každý týždeň, ale dosť často si voláme. Aj on sa teší z mojich úspechov. Naozaj veľmi mi pomáhal, keď som sa aklimatizoval v Gladbachu.

On sám hral za Borussiu šesť rokov, fanúšikovia ho milovali a volali ho Fussballgott, futbalový boh. Odvtedy ho vždy takto pozdravím aj ja.



Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Ku gólu mu blahoželal aj slovenský Fussballgott. Bénesovi sa v Augsburgu darí