Lašák naskočil rovno do zápasu

Ján Lašák v košickom drese.
Ján Lašák v košickom drese. (Autor: TASR)
SITA|8. okt 2009 o 20:28

Reprezentačný brankár posilnil na túto sezónu Košice, včera už chytal proti Skalici. Ján Lašák sa vrátil do extraligy po desiatich rokoch. Ako junior chytal za Zvolen v sezóne 1998 - 1999.



KOŠICE. Hokejový brankár Ján Lašák mal nabitý včerajšok. Ešte v stredu neskoro večer sa s HC Košice dohodol na limitovanom transfere do konca sezóny, v noci nasadol v českých Pardubiciach do auta, prespal doma vo Zvolene a včera skoro ráno pokračoval v ceste na východ, aby stihol predpoludňajší tréning obhajcu titulu slovenskej extraligy. Trochu si zdriemol a večer už nastúpil v Steel aréne proti Skalici na svoj prvý zápas v novom drese.

"Som profesionál, a tak musím byť pripravený naskočiť do zápasu hocikedy a hocikde," povedal 30-ročný gólman. Nesťažoval sa na únavu ani na dlhší čas bez zápasov. „Najlepšie je skočiť rovnými nohami do hlbokej vody. Počas posledných dní som sa na Košice tešil viac a viac."

Lašákovi navždy zostane vizitka prvého slovenského brankára v NHL, v sezónach 2001 - 2003 odchytal šesť zápasov za Nashville Predators. Od roku 2004 chytá v Pardubiciach, no v tomto ročníku ho z tímu vytlačil legendárny Dominik Hašek. Po zime sa Lašák do českého klubu vráti, zmluvu má do roku 2012.

Teraz si ťažko hľadal miesto, nemecký Düsseldorf žiadal dlhodobý kontrakt a ponuky z Ruska padli. „Už som bol dva-tri razy zbalený a znova som si vybaľoval veci," spomínal Lašák na obdobie neistoty. „Nakoniec prišla možnosť ísť do Košíc, kde sa zranil Julo Hudáček. Som rád, že budem v mužstve, ktoré má šancu hrať o titul, než by som tápal v nejakom mančafte, čo potrebuje brankára, aby ho zachránil."

Lašák bol v auguste v širšom výbere reprezentačného trénera Jána Filca na olympijskom hokejovom lete v Poprade, no aby sa dostal aj medzi kandidátov na ZOH vo Vancouveri 2010, potrebuje pravidelne chytať.

„Janov príchod do Košíc je dobré riešenie pre obidve strany," zareagoval tréner Filc. „Skúsený brankár je nabudený, už potreboval chytať. V extralige bude v permanencii a zostane vo výhľade pre reprezentáciu."
Majster sveta z Göteborgu 2002 sa po tréningu pozdravil s Hudáčkom, poznajú sa z majstrovstiev sveta v Halifaxe 2008, kde bol košický mladík tretím brankárom Slovenska.

„Lašák v Košiciach, to je pre klub veľmi dobrá správa. Pre mňa znamená ťažkú konkurenciu," vravel 21-ročný Hudáček. „Verím, že budeme dobre vychádzať a mužstvu pomôžeme k posunu na popredné miesta tabuľky."

Hudáček si v zápase 8. kola v Liptovskom Mikuláši po zrážke s domácim útočníkom Kropáčom zranil palec ľavej ruky.„Opichaný injekciami som odchytal aj ďalšie dve stretnutia so Slovanom a vo Zvolene, ale bolesť narastala," priznal talentovaný gólman. Dnes ho čaká vyšetrenie magnetickou rezonanciou, kde sa dozvie rozsah zranenia i čas liečenia. Isté je, že si nezachytá niekoľko týždňov.

Lašákovi návrat nevyšiel

Košičania v bránke s novou posilou mohli inkasovať už v 1. min, ale Hartmann slovenského reprezentačného gólmana neprekonal. Höglundova strela zase skončila v lapačke skalického gólmana Faltera.

Košičan Gron potom zblízka mieril nad a Jendek našiel len pripraveného Lašáka. V polovici prvej tretiny Šimurda ani Faith nedostali puk za Falterov chrbát. V 17. min v presilovke ukázal Pálffy skvelý prehľad, Zálešák už zakončoval do prázdnej bránky - 0:1. V závere prvej tretiny ešte mohol vyrovnať Höglund.

Košický gólman v 27. min zlikvidoval nájazd Zálešáka. V tej istej minúte však Pálffy využil zmätky v košickej obrane a šikovne doťukol puk ležiaci pred Lašákom - 0:2.

Výborný Falter si potom poradil s pokusmi Sýkoru aj Mikuša a až tvrdá rana Hunu skončila v skalickej sieti - 1:2. Záhoráci udreli po tretí raz pri početnej výhode, Lašáka prestrelil Zálešák - 1:3. V závere druhej tretiny sa o kontaktný gól pokúšal Gron, ale jeho bekhend mieril vedľa bránky.

Skaličania sa v tretej tretine zamerali na defenzívu. V 43. min sa v presilovke pokúšal prekonať Faltra Huna, neuspel. V 50. min sa však dočkal druhého gólu v zápase. Húževka potiahol akciu, prenechal puk Hunovi a ten už nemal problém skórovať. Domáci sa potom márne pokúšali o vyrovnanie, Kledrowetzovu ranu Falter v 54. min vyrazil.

Štyridsaťtri sekúnd pred koncom dostal dvojminútový trest Gründling a Košičania odvolali brankára Lašáka. Ani z tejto situácie však nič nevyťažili. Húževkov pokus skvelý Falter zneškodnil.

HC Košice - HK 36 Skalica 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)

Góly: 32. Rudolf Huna (S. Gron), 50. Rudolf Huna (Húževka, J. Tabaček) - 17. Zálešák (Pálffy, R. Hartmann), 27. Pálffy (R. Hartmann, R. Školiak), 34. Zálešák (R. Hartmann, Pálffy).

Vylúčení: 6:10 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Šír (ČR), Lokšík - Valach, Bundil (všetci SR), 5797 divákov.

Košice: Lašák - Grman, J. Tabaček, Kledrowetz, M. Gajdoš, P. Mikuš, Deyl - Dravecký, Juraj Faith, P. Bartoš - Rudolf Huna, S. Gron, Juraj Sýkora - Höglund, Húževka, Šimurda - R. Jenčík, Mertel, M. Baláž.

Skalica: Falter - Gründling, Hranáč, Gula, M. Výborný, Škadra, R. Jendek, Beňa, Schnabel - Pálffy, Zálešák, R. Hartmann - Kutálek, R. Školiak, Šátek - T. Višňovský, Jarolín, Kocák - Lušňák, Kostourek, D. Pašek.

Povedali po zápase:

Rostislav Čada, tréner Košíc: "Štyri zápasy pod mojím vedením majú podobné scénare. Trápime sa, naša hra je kŕčovitá s malým dôrazom v obrane i útoku."

Ján Faith, tréner Skalice: "Sme veľmi radi, že sme vyhrali. Košičanom ešte hra nejde ale tri body sa rátajú. Naše víťazstvo je zaslúžené. Celý zápas sme boli lepší a v jeho závere sme sa ubránili pri presilovkách."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Lašák naskočil rovno do zápasu