Grigar na MS ovládol kvalifikáciu, Slovensko si v C1 žien skomplikovalo boj o OH

Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar - ilustračná fotografia.
Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar - ilustračná fotografia. (Autor: Michal Svítok TASR)
Sportnet|27. sep 2019 o 12:27

Slovenky na šampionáte skončili.

BRATISLAVA. Ani jedna z troch Sloveniek nepostúpila z kvalifikácie súťaže kanoistiek do nedeľňajšieho semifinále na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v španielskom Seu d'Urgell.

Najbližšie k prieniku ďalej mala najmladšia zo slovenského tria Emanuela Luknárová. Tú v prvej jazde klasifikovali na 23. mieste, postupovalo dvadsať najlepších.

V oprave si vypádlovala 17. priečku, no do semifinále si vybojovalo postup iba 10 pretekárok. V prvej kvalifikácii ju od postupu delilo 1,37 sekundy, v druhej 2,82 sekundy.

Ani jedna kvalifikačná jazda nevyšla Soni Stanovskej ani Monike Škáchovej. Stanovská bola v prvej na 52., v druhej na 24. priečke, Škáchová obsadila v prvej 61. a v opravnej 23. pozíciu.

Hoci v Seu už olympijskú miestenku v C1 žien nezíska ani jedna z nich, v hre je ešte posledná možnosť na majstrovstvách Európy 2020 v Londýne. Tam si vybojuje miestenku najlepšia krajina v redukovanom poradí.

Halčin mal veľkú smolu

Medzi kajakármi stačila jedna jazda na prienik do semifinále Jakubovi Grigarovi, ktorý prešiel trať bez jediného dotyku a časom 86,93 sekundy vyhral celú prvú kvalifikáciu.

Ak Grigar výrazne nepokazí nedeľňajšie semifinále, v internej nominácii získa právo štartu na olympiáde.

Dvojici Andrej Málek, Martin Halčin sa v piatok nedarilo. Málek bol v prvej jazde na 42. mieste a Halčin na 54. priečke, v opravách ich klasifikovali na 20. resp. 11. pozícii.

Veľkú smolu mal Halčin v druhej kvalifikácii, pretože len o jeden stupienok a 19 stotín sekundy mu ušiel prienik do 40-členného semifinále.

Medzi kajakármi ešte nie je známe pridelenie osemnástich olympijských miesteniek pre jednotlivé krajiny, keďže do nedeľňajších bojov o medaily sa dostali reprezentanti z dvadsiatich krajín.

Dievčatá sa stále učia, vraví Greitl

"Dnešný deň bol obrazom výsledkov z celej sezóny. Tajne som dúfal, že dievčatá sa vzoprú a dostanú sa do semifinále s možnosťou zabojovať o olympijské miestenky. Bohužiaľ, nestalo sa tak. V niektorých prípadoch to neboli zlé jazdy, ale prišli trestné body a zaváhania, ktoré ich odsunuli mimo postupové miesta.

Preto sme zostali v C1 bez finálového zastúpenia. Dievčatá sú stále mladé, učia sa. Musíme si zanalyzovať celú sezónu, či sa nestali chyby v príprave.

V máji budúceho roka máme ešte možnosť získať olympijskú miestenku a urobíme všetko preto, aby sa to podarilo," zhodnotil športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl vystúpenie kanoistiek SR v piatkovej kvalifikácii.

Na margo kajakárov Giertl skonštatoval: "Kubo Grigar predviedol perfektnú jazdu, bol to on na tej vode. Bol uvoľnený a jeho výsledok je vynikajúci.

Škoda Maťa Halčina, ktorý obsadil prvé nepostupové miesto s odstupom dvoch desatín sekundy. To bude ešte dlho mrzieť, ale taký je šport. Čo sa týka Andreja Máleka, nebolo to zlé, ale kajakári nemôžu ´ťukať´."

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Grigar na MS ovládol kvalifikáciu, Slovensko si v C1 žien skomplikovalo boj o OH