Kučera nechcel, aby Mečíř zavolal Kližana: S takým človekom ťažko urobíte ideálny tím

Karol Kučera Martina Kližana nešetril.
Karol Kučera Martina Kližana nešetril. (Autor: TASR)
SITA|7. feb 2017 o 14:15

Poškodil celý tím. Správal sa ako minimálne trojnásobný majster sveta, hovorí Karol Kučera o Martinovi Kližanovi.

BRATISLAVA. Tréner slovenského daviscupového tímu tenistov Karol Kučera otvorene priznal, že odhováral kapitána Miloslava Mečířa od toho, aby v kádri na minulotýždňové bratislavské stretnutie SR - Maďarsko (1:3) figuroval Martin Kližan, podľa renkingového postavenia jasná národná jednotka.

"Za dobrotu na žobrotu - asi takto by som to v tomto prípade nazval. Úprimne mi je Miloša ľúto, niekoľkokrát som sa mu snažil povedať, že to s Kližanom nebude dobré. Miloš je dobrák a chcel všetko urovnať a upokojiť. Myslel si, že tím sa stmelí, že azda budú spoločné obedy či večere, dobré tréningy a atmosféra, keď sa bude vyhrávať. Ja by som radšej volil partiu chalanov, ktorá bola vlani v Maďarsku," povedal niekdajší šiesty muž rebríčka pre portál Tenisový svet.

Kučera konkretizoval, prečo bol za neprítomnosť Kližana v nominácii.

"Vedel som, aká s ním dokáže byť naštrbená atmosféra. Navyše, poškodil celý tím - kapitána, mňa a aj hráčov - vyhláseniami o neandertálskej zóne a o tom, že keď sa vyhrá, tak len jeho troma bodmi. Správal sa a pôsobil ako minimálne trojnásobný majster sveta. S takýmto človekom a neprispôsobivým hráčom ťažko urobíte ideálny tím a správnu zostavu alebo prípravu," povedal Kučera.

K prípadnému koncu pôsobenia olympijského víťaza zo Soulu 1988 Mečířa vo funkcii Kučera skonštatoval: "Nemyslím si, že si Miloš zaslúži takýto odchod."

"Počúvam názory, že pôsobí na lavičke mdlo. Verte mi však, že keď s ním Kližan tak komunikuje, odsadne si od neho, asi ťažko Miloš bude okolo neho obskakovať a ovievať ho. Mal určite plnú hlavu starostí a otázok, ako mu takticky niečo odporučiť, aby to vôbec akceptoval," pokračoval Karol Kučera.

Karol Kučera je bývalou šestkou svetového rebríčka.
Karol Kučera je bývalou šestkou svetového rebríčka. (Autor: TASR)

Štyridsaťdvaročný Bratislavčan Kučera funguje v projekte Národného tenisového centra ako kouč Alexa Molčana a Lukáša Kleina z nastupujúcej generácie.

"Myslím si, že toto bol odstrašujúci príklad, ako to v tíme nemá fungovať. Som rád, že som tam mal aj svojich mladých zverencov a všetko vnímali. Videli, že arogancia a silné reči nemajú u správnych športovcov miesto," vravel ďalej.

"Žiadnych päťdesiat fanúšikov sa nedá kúpiť ani im zaplatiť drinky za to, že ma prídu povzbudzovať. Fanúšika si treba jedine vybojovať a zaslúžiť.“

Andrej Martin si vo vysielaní RTVS povzdychol, že na nácvik debla - Slováci v ňom prehrali 2:3 - sa nenašiel priestor. "Napriek tomu, že sme sa snažili tri dni po sebe zaradiť štvorhru do programu prípravy, prvý raz v ére Davis Cupu si ju hráči nemohli natrénovať a vyskúšať. Kližan si na to nevedel vyčleniť čas. Ostatní boli pripravení, ale keďže mal hrať aj štvorhru, bez neho nemalo význam trénovať ju."

"Išlo o to, aby si aspoň vyskúšali zopár deblových variantov a zistili by sme, odhalili a odstránili tie najväčšie nedostatky. Nemuselo sa to riešiť tak neskoro - až v samotnom zápase. Ako napríklad postavenie hráčov, ktoré zmenili po prehratom prvom sete. Navyše, s Igorom Zelenayom by štvorhra nepripadala do úvahy, lebo ho Kližan často ako deblistu pourážal. Vyčítal mu, že je slabý v krízových stavoch a podobne. Jasné, že Igor sa cítil dotknuto," dodal Kučera.

Kližan nestačil na Fucsovicsa a prehral: fotogaléria

19.4.2017

Slováci nedokázali v domácom prostredí nadviazať na vlaňajšie júlové budapeštianske víťazstvo 3:0 na antuke.

"Prehra s Maďarskom je veľká hanba. Predovšetkým po tom, ako sme ich pred pár mesiacmi porazili 3:0 u nich. Miloš všetko stavil na Kližana. Chcel, aby sa po dlhšom čase situácia v tíme upokojila, ale nevyšlo mu to," tvrdí Kučera.

"Napriek všetkému, čo Kližan už napáchal, ho zaradil do tímu. Ak je líder príkladom, tak ho ostatní nasledujú, ale keď si obtiera ústa o každého. Hralo sa podľa neho v dome hrôzy - v Moškovej akadémii, a to s kapitánom do starého železa, s potkanom-trénerom a s neandertálcami v tíme v neandertálskej skupine. Asi ťažko bude za takých okolností atmosféra v tíme pozitívna," upozornil Kučera.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Kučera nechcel, aby Mečíř zavolal Kližana: S takým človekom ťažko urobíte ideálny tím