31.05.2021 | Skupina A
31.05.2021 | Sk. A
4 - 2
(0:1, 0:0, 2:1, 0:0, 3:2)
Samostatné nájazdy
3:2

Thank you, Mr. Hanlon. Slovákom pomohli v minulosti Dáni i Bielorusi

Glen Hanlon počas MS v hokeji 2011 na Slovensku.
Glen Hanlon počas MS v hokeji 2011 na Slovensku. (Zdroj: Archív SME/Sportnet)
Juraj Berzedi|31. máj 2021 o 12:45

Slovákom môžu večer pomôcť Rusi.

RIGA, BRATISLAVA. Bude to zápas, ktorý môže rozhodnúť o postupe slovenských hokejistov do štvrťfinále majstrovstiev sveta v Rige.

Zverenci Craiga Ramsayho však pri tom nebudú. Alebo len na tribúnach. Dnes o 19.15 hrá Rusko proti Švédsku.

Ani jeden z týchto tímov nemá istý postup do štvrťfinále. Hoci Rusi s dvanástimi bodmi k nemu majú bližšie ako Švédi, ktorí majú v tabuľke deväť bodov. 

Navyše je to pre Švédov posledný zápas v základnej skupine. Ak ho nevyhrajú v riadnom hracom čase, budú sa tešiť nielen Rusi, ale aj Slováci.

Ak totiž Švédi nezískajú tri body, slovenská reprezentácia bude mať istý postup do štvrťfinále už pred utorkovým zápasom proti Česku.

Ešte pretým môžu postupovú zápletku v prospech Slovenska rozhodnúť aj Dáni, ktorí v pondelok popoludní o 15.15 nastúpia proti Česku. Ak vyhrajú za tri body, Slovákom už takisto postup neunikne.

Keď Slováci drukovali Dánom

Slovenskí fanúšikovia teda budú v pondelok drukovať Rusom i Dánom. Nebude to žiadna novinka. Už aj v minulosti na svetových šampionátoch rozhodovali o osude Slovenska iní.

Naposledy v roku 2017 na MS v Kolíne nad Rýnom. Bol to zápas Dánska proti Taliansku. Dáni vedeli už pred turnajom, že vypadnúť nemôžu, keďže na ďalší rok organizovali šampionát.

Dáni mali pred zápasom štyri body. Rovnako ako Slovensko, nad ktorým na turnaji vyhrali 4:3 po samostatných nájazdoch.

Slovenskí hokejisti po zápase so Švédskom na MS v hokeji 2021.
Slovenskí hokejisti po zápase so Švédskom na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR)

Taliani mali len bod, ktorý získali po prehre so Slovenskom 2:3 po predĺžení. Znamenalo to, že keby vyhrali nad Dánskom v riadnom hracom čase, zachránili by sa v elitnej kategórii na úkor Slovenska.

Po dvoch tretinách bolo stále 0:0. Taliani žili a slovenskí fanúšikovia v hľadisku boli poriadne nervózni.

„Prežívame to, akoby práve hrali slovenskí hokejisti. Verím, že Dáni strelia gól, čím nám pomôžu k záchrane,“ hovorila fanúšička v slovenskom drese.

Zigo: Padol nám kameň zo srdca

Až v 58. minúte Dáni využili presilovku a strelili gól. V aréne sa ich fanúšikovia tešili spolu so slovenskými. Onedlho si Taliani dali aj vlastný gól a Slováci mohli oslavovať.

„Bolo to víťazstvo pre Slovákov,“ smial sa v mixzóne dánsky útočník Nichlas Hardt, autor prvého gólu.

„Vedeli sme o situácii slovenského tímu, potreboval, aby sme získali nejaké body. My však ideme do každého zápasu s cieľom zvíťaziť,“ dodal.

Je smutné, že sme museli čakať na Dánov, ako dopadne ich zápas s Talianmi. Na druhej strane, je dobré, že stále sme v áčku.


Ján Laco, slovenský brankár

„Je smutné, že sme museli čakať na Dánov, ako dopadne ich zápas s Talianmi. Na druhej strane, je dobré, že stále sme v áčku,“ priznal slovenský brankár Ján Laco.

„Padol nám kameň zo srdca, ale máme pred sebou ešte ťažký duel proti Švédom,“ doplnil útočník Tomáš Zigo.

Aj keby náhodou Taliani získali tri body, Slováci mali na druhý deň ešte zápas so Švédskom a mali by všetko vo vlastných rukách. Napokon však prehrali 2:4 (vďaka, Dánsko).

Thank you, Mr. Hanlon

Slovenskí hokejisti sa museli spoliehať na pomoc iných aj na MS 2006. A viete, kde boli? V Rige. Hralo sa ešte starým formátom.

Z troch zápasov v základnej skupine prehrali Slováci až dva – s Bieloruskom 1:2 a Ruskom 3:4. V osemfinálovej skupine remizovali so Švajčiarskom 2:2 a zdolali Švédsko 5:2.

Ale aj tak nemali situáciu vo svojich rukách. Keby sa v zápase Švajčiarska proti Bielorusku zrodila remíza, oba tímy by postúpili na úkor Slovenska.

Hovorilo sa o tajnej dohode. Tá sa však nekonala. Bielorusi zvíťazili nad Švajčiarskom 2:1 a Slováci následne zmietli Ukrajinu 8:0 a postúpili do štvrťfinále.

„Thank you, Mr. Hanlon,“ ďakovali slovenskí novinári trénerovi Bieloruska Glenovi Hanlonovi. Vtedy ešte netušili, že o pár rokov bude sedieť na slovenskej striedačke.

„Dohoda? A s kým? Nie,“ rezolútne odmietol špekulácie Bielorus Andrej Skabelka.

„Som šťastný, nesmierne šťastný, že sme Slovákom pomohli. A gratulujem im k tomu, že sme im pomohli,“ dodal s úsmevom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Thank you, Mr. Hanlon. Slovákom pomohli v minulosti Dáni i Bielorusi