Predtým na grandslame nehral, teraz zdolal favorita. Som uchvátený, vraví expert

Aslan Karatsev.
Aslan Karatsev. (Zdroj: TASR/AP - Hamish Blair)
Jana Sedláková|12. feb 2021 o 12:35

Aslan Karatsev zdolal Diega Schwartzmana.

MELBOURNE. "Aslan, nežartujem, mal byť našou tajnou zbraňou do štvorhry," hovoril o ňom jeho krajan, momentálne najlepší ruský tenista, Daniil Medvedev po tom, čo spoločne vyhrali ATP Cup.

Dvadsaťsedemročný Aslan Karatsev sa zasmial. Dobre vedel, že najväčšou zbraňou Ruska boli hlavne jeho mladší spoluhráči z elitnej desiatky Daniil Medvedev a Andrej Rubľov. Vyhrali všetky dvojhry. Do zápasu za stavu, keď ešte nebolo rozhodnuté, tak nemusel nastúpiť ani raz.

Teraz sa však nehovorí len o jeho hviezdnych krajanoch, ale aj o ňom.

"ATP Cup mi dodal veľa sebavedomia," hovoril akreditovaným médiám na Australian Open.

V Melbourne zažíva premiéru v hlavnej súťaži grandslamového turnaja. V rebríčku ATP mu patrí 114. miesto, najvyššie bol o tri pozície vyššie. Na hlavnom okruhu odohral predtým iba trinásť zápasov. Mal bilanciu tri výhry a desať prehier.

Teraz zdolal svetovú deviatku Diega Schwartzmana 6:3, 6:3, 6:3.

"Karatsev šokoval Schwartzmana," píše britské BBC.

"Ruská tajná zbraň Aslan Karatsev žiari v Austrálii," pridáva sa oficiálna webstránka ATP.

Náročný návrat po zranení

"Je to neuveriteľný pocit, najskôr som uspel v kvalifikácii, potom som šiel kolo po kole. Hrám tu výborný tenis. Prešiel som si v posledných troch rokoch náročným obdobím, som šťastný," hovoril v pozápasovom rozhovore Karatsev.

Narážal najmä na zranenia, ktorými si prechádzal v posledných rokoch. Aj tie zrejme nedovolili, aby sa dostal v rebríčku vyššie. "Mal som zranenie kolena. Dva roky som sa uzdravoval, veľa som vtedy pracoval na sebe," vysvetľoval.

Pred takmer štyrmi rokmi si nešťastne počas tréningu poranil koleno. Pol roka vôbec nemohol hrať. V dobe, keď sa zranil, bol na konci tretej svetovej stovky. Po dlhej pauze klesol ešte nižšie. 

"Ťažko som potom získaval sebadôveru. Skutočne to pre mňa nebolo ľahké," citovala Rusa webstránka ATP.

Aj v čase pred prerušením sezóny kvôli pandémii koronavírusu bol ešte v tretej svetovej stovke. 

Potom však nastal v jeho kariére zlom.

Na challengeroch na konci minulej sezóny prehral z dvadsiatich zápasov iba dva. "Samozrejme, keď vyhrávate, dodáva vám to dôveru. Cítite sa viac v pohode, keď idete na kurt," citovala Karatseva oficiálna webstránka ATP.

Na Australian Open sa musel prebojovať cez kvalifikáciu. Doposiaľ na celom turnaji stratil iba jeden set. Aj to bolo ešte v prvom kole kvalifikácie.

Teraz je iba piatym kvalifikantom za posledných 21 rokov, ktorý sa dostal na grandslame do štvrtého kola.

"Bola to dlhá cesta, je za ňou veľa práce," hovoril akreditovaným médiám na Australian Open.

Chvália ho Schwartzman, Rubľov aj Gilbert

Už teraz je však jasné, že Karatsev sa po Australian Open sa dostane premiérovo do prvej svetovej stovky. Momentálne má takmer istú 85. pozíciu. Ak by aj v ďalšom kole vypadol, šanca, že by sa ešte pred neho niekto dostal, je minimálna. 

"Robil všetko správne. Dobre sa pohyboval, skvele triafal údery, ja som zas nemal svoj deň. Naozaj si zaslúžil vyhrať," chválil Karatseva po zápase jeho súper Diego Schwartzman. 

Pred zápasom na skvelú formu Karatseva upozorňoval jeho krajan, svetová osmička, Andrej Rubľov.

"Už od minulej sezóny ukazuje skvelú formu. Proti Schwartzmanovi to bude zaujímavý zápas. Ukáže mu, ako na tom je jeho hra naozaj, kde sa možno musí zlepšiť. Myslím, že má aj šancu vyhrať," vravel akreditovaným médiám Rubľov.

"Som uchvátený. Vidieť tú inteligenciu a pokoj v jeho hre, je to niečo neuveriteľné," hodnotil na twitteri Karatseva po zápase so Schwartzmanom bývalý tenista Brad Gilbert. Ten v súčasnosti pôsobí ako expert stanice ESPN a pracoval aj ako tréner.

V súboji o štvrťfinále sa Karatsev stretne s dvadsiatym nasadeným Kanaďanom Félixom Augerom-Aliassimem. Ten v treťom kole vyradil krajana Denisa Shapovalova. 

"Hral som proti nemu už trikrát. Síce je to kvalifikant, ale už tu porazil skvelých hráčov. Bude to určite náročné. Hlavne sa teraz musím zrelaxovať a potom sa pokúsim hrať svoj najlepší tenis," vravel v pozápasovovom rozhovore Auger-Aliassime smerom k ďalšiemu zápasu.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Predtým na grandslame nehral, teraz zdolal favorita. Som uchvátený, vraví expert