Skvelý triumf mladého Slováka. Vyhol sa chybám, zvýšil náročnosť, zachoval chladnú hlavu

Lukáš Václavík na JGP v Gdansku.
Lukáš Václavík na JGP v Gdansku. (Autor: International Skating Union)
Titanilla Bőd|28. sep 2024 o 21:27

Je to druhé zlato pre Slovensko v seriáli JGP.

BRATISLAVA. Mladý slovenský krasokorčuliar Lukáš Václavík dosiahol svoj najlepší výsledok v doterajšej kariére. Na podujatí juniorskej Grand Prix v Gdansku na Pohári Solidarity získal zlatú medailu.

Je to jeho prvý cenný kov z JGP a druhé slovenské zlato v tomto prestížnom seriáli po vlaňajšom triumfe Adama Hagaru v Linzi.

Klasický aj moderný

17-ročný pretekár podal veľmi vyrovnané výkony. Po krátkom programe bol tretí a predviedol druhú najlepšiu voľnú jazdu. Celkové skóre 207,78 bodu napokon znamenalo prvé miesto v celkovom poradí.

Václavík predviedol dynamický krátky program na hudbu Beethovena a kanadského hudobníka Apasheho. Získal zaň 72 bodov, o niečo menej ako jeho osobné maximum.

„Tento mladý muž ukázal, že vie byť klasický aj moderný i inovatívny. Povedal by som, že ide opačným smerom ako Ilia Malinin, ktorý bol najprv skokan a potom začal objavovať aj tú umeleckú stránku,“ povedal komentátor oficiálneho kanála Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) Ted Barton.

„Nechcem ich dvoch porovnávať, len konštatujem, že Václavík má vo svojej výbave silnú techniku a má aj celkom vysoké komponenty,“ doplnil.

Dve vyrovnané jazdy

Václavík obsadil na svojom predchádzajúcom podujatí JGP v Rige štvrté miesto. „Tam mal vo svojej jazde chyby, ktorým sa teraz vyhol. A nielen to, on ešte zvýšil náročnosť,“ okomentoval voľnú jazdu na hudbu z filmu Truman Show druhý komentátor ISU Mark Hanretty.

Mladý Slovák v Gdansku mal vo voľnej jazde dva trojité axle (raz v kombinácii s dvojitým tulupom), kým v Rige iba jeden.

Naopak, v druhej polovici jazdy namiesto kombinácie trojitého lutza s trojitým tulupom, z ktorého v Rige spadol, veľmi rozumne zaradil trojitého lutza s dvojitým tulupom a to aj ustál.

„Nemal som veľké očakávania, chcel som zajazdiť to, čo mám natrénované. Chcel som udržať miesto v prvej trojke, ale prvé miesto je krásne prekvapenie,“ povedal Václavík v rozhovore pre Medzinárodnú korčuliarsku úniu.

O tom, že vyhral, sa dozvedel od svojho brata, s ktorým si volal v zákulisí. „Rýchlo som bežal von za trénerom,“ doplnil s úsmevom.

Slovenský pretekár bol vždy známy svojou skvelou technikou skokov, no v minulosti sa mu viackrát stalo, že sa mu nepodarilo zajazdiť dve silné jazdy po sebe. Tentoraz zachoval chladnú hlavu.

Václavíkovi hralo do karát aj to, že úradujúci juniorský majster sveta, Kórejčan Minkju Seo v krátkom programe bol iba 11. a najlepšia voľná jazda ho vyniesla iba na tretie miesto.

Priebežný líder, Japonec Sena Takahaši zase spravil veľké chyby vo voľnej jazde, skočil iba dvakrát jednoduchého axla a spadol aj z trojitého lutzu, takže napokon bol rád za druhé miesto.

 „Ja som si to hlavne prišiel užiť a urobiť čo sa dá. Nebola to čistá jazda a vždy je niečo, na čom treba zapracovať,“ okomentoval svoj výkon Lukáš Václavík pre Sportnet.

Solídne umiestnenia

V Gdansku sa darilo aj 13-ročnej slovenskej reprezentantke Alice Lengyelovej, ktorá v súťaži žien skončila na šiestom mieste. Po krátkom programe bola deviata a vo voľnej jazde piata.

Vo svojej debutovej sezóne v seriáli JGP teda zaknihovala dve solídne umiestnenia, šiesta bola aj v Ostrave na Českej korčuli.

Športová dvojica Nikola Sitková, Oliver Kubačák sa umiestnila v Poľsku na 12. mieste, a tanečníci Aneta Václavíková, mladšia sestra Lukáša spolu s Ivanom Morozovom obsadili 9. miesto.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Skvelý triumf mladého Slováka. Vyhol sa chybám, zvýšil náročnosť, zachoval chladnú hlavu