Mladý Slovák trénoval u najlepších. Od kouča olympijského víťaza dostal sto dolárov

Lukáš Václavík.
Lukáš Václavík. (Zdroj: Archív L. V.)
Titanilla Bőd|22. feb 2023 o 16:30

Nádejný krasokorčuliar sa inšpiruje velikánmi.

BRATISLAVA, PREŠOV. Mal iba desať rokov, keď vystupoval na zaplnenom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v krasokorčuliarskej šou Kings On Ice. Hlavnou hviezdou podujatia bol Jevgenij Pľuščenko.

O šesť rokov neskôr Lukáš Václavík súťažil na medzinárodných pretekoch pre mládež, ktoré svojho času vyhral aj Pľuščenko.

Na Európskom olympijskom festivale mládeže, známym aj pod skratkou EYOF, bol nádejný slovenský krasokorčuliar po krátkom programe dokonca na prvom mieste.

Poučenie do budúcnosti

„Boli to moje prvé veľké preteky, na ktorých som takto reprezentoval Slovensko. Vedel som, že mám šancu byť v prvej päťke, ale nepočítal som s tým, že budem prvý. Bol som šťastný, ale aj nervózny. Už som mal čo stratiť,“ priznal Lukáš Václavík.

„Vedel som, že ak zajazdí dobre, môže byť vysoko. Ale prvé miesto trošku zaskočilo aj mňa. Veľmi sa chcel ukázať aj vo voľnej jazde a začal zmätkovať,“ dodal jeho tréner Dmytro Ignatenko.

Nervozita a pocit zodpovednosti na 16-ročného pretekára doľahli. Vo voľnej jazde sa nevyhol chybám. V celkovom hodnotení napokon obsadil 7. miesto, v zóne Kiss & Cry si zakrýval tvár.

„Hovoril som mu, že to je iba začiatok a túto skúsenosť bude môcť využiť v budúcnosti. Ak sa znovu ocitne v podobnej situácii, už sa s tým vysporiada lepšie,“ zdôrazňoval tréner.

„Beriem to ako poučenie,“ hodnotil s odstupom času už vyrovnane svoj výkon Lukáš Václavík.

Podobne to vníma aj jeho otec. „Veľmi chcel získať medailu pre Slovensko a vo voľnej jazde sa to jemne obrátilo proti nemu. Je to však extrémne dôležitá skúsenosť, aby sa mohol posunúť ďalej. Skôr či neskôr každý športovec musí prejsť cez takúto skúsenosť,“ vravel Marek Václavík.

Korčuliarska rodina

Z jeho štyroch detí sa tri venujú krasokorčuľovaniu. Syn Tadeáš súťaží medzi sólistami, dcéra Aneta robí tance na ľade s partnerom z Petrohradu. Najmladšia dcéra má iba päť rokov, ale už aj ona robí prvé kroky na ľade.

„Ak aj ona bude robiť krasokorčuľovanie, tak nás môžete vyhlásiť za najviac šialenú korčuliarsku rodinu na Slovensku,“ hovorí so smiechom Marek Václavík.

Svojim deťom chce zabezpečiť čo najlepšie podmienky, ale dbá aj na to, aby ostali rodinou.

Václavíkovci sú z Bratislavy, no od minulého leta Lukáš, Tadeáš i Anetka bývajú s mamou cez týždeň v Prešove, kde si našli kvalitného trénera a ideálne tréningové prostredie. Otec s najmladšou dcérou ostávajú v hlavnom meste.

„V Prešove sa pod vedením Dmytra Ignatenka vyskladal zaujímavý tím detí, ktoré sa tomu venujú intenzívne a majú aj rodinné zázemie. Nekonkurujú si v rámci kategórie, ale zároveň sa vedia vzájomne veľmi dobre potiahnuť,“ podčiarkol Marek Václavík.

Lukáš Václavík.
Lukáš Václavík. (Zdroj: Archív L. V.)

Finančne i logisticky náročné

Aj laici môžu tušiť, že bez jeho podnikateľských aktivít by si takýto drahý šport ako rodina nedokázali ufinancovať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Mladý Slovák trénoval u najlepších. Od kouča olympijského víťaza dostal sto dolárov