Osobné maximum v seriáli juniorskej Grand Prix. Mladý Slovák skončil na štvrtom mieste

Lukáš Václavík s trénerom Sergejom Rozanovom na JGP v Rige.
Lukáš Václavík s trénerom Sergejom Rozanovom na JGP v Rige. (Autor: Golden Skate / Judith Dombrowski)
Titanilla Bőd|31. aug 2024 o 15:51

Lukáš Václavík začal sezónu v Rige.

BRATISLAVA. Slovenský krasokorčuliar Lukáš Václavík obsadil na podujatí juniorskej Grand Prix Riga Cup v Lotyšsku štvrté miesto.

Pre 17-ročného pretekára je to najlepší výsledok v seriáli JGP, jeho doterajším maximom bolo šieste miesto vlani v Istanbule.

Mladý Slovák dosiahol osobné maximum v krátkom programe i vo voľnej jazde.

Bezchybný krátky program

Spokojný mohol byť obzvlášť s prvou časťou súťaže. Krátky program na Beethovenovu 7. symfóniu zajazdil bez chýb, s krásnym trojitým axlom, kombináciou trojitého lutza s trojitým tulupom a trojitým flipom.

Dostal zaň 73,52 bodu, čím bol priebežne štvrtý a na tretieho strácal iba 26 stotín bodu.

VIDEO: Krátky program Lukáša Václavíka

„Neskutočný prerod,“ vravel na adresu slovenského športovca komentátor oficiálneho prenosu a bývalý tanečník na ľade Mark Hanretty.

„Lukáš má v tíme nového kouča a chce, aby táto sezóna bola akousi osobnou odplatou za nevydarenú prvú časť minulej sezóny,“ doplnil Hanretty.

„Má solídnu techniku, ale oveľa viac, v tej jazde sú zaujímavé detaily,“ dodal druhý komentátor Ted Barton.

Lukáš Václavík momentálne spolupracuje s ruským trénerom Sergejom Rozanovom, ktorý v minulosti pôsobil aj v tíme známej trénerky Eteri Tutberidzeovej i na akadémii Jevgenija Pľuščenka.

Dva pády vo voľnej jazde

Vo voľnej jazde na hudbu z filmu Truman Show sa už mladý Slovák nevyhol chybám.

Spadol z úvodného trojitého axla, bol tam aj druhý pád po kombinácii trojitého lutza s trojitým tulupom a dopad nebol ideálny ani pri ďalších skokoch.

Jeho skóre 120,49 bodu je aj tak novým osobným maximom na súťažiach ISU, no na pretekoch v Rige to bola až šiesta najlepšia voľná jazda.

„Jeho tréner vysvetlil, že keď Lukáš spraví chybu na tréningu, veľmi sa tým trápi, lebo túži po perfektnom predvedení prvkov,“ poznamenal vo svojom komentári Mark Hanretty.

Václavík dosiahol celkové skóre 194,01 bodu, čím si udržal štvrté miesto v celkovom poradí. Na bronzového medailistu Shunsukeho Nakamuru z Japonska však stratil takmer 19 bodov.

Preteky vyhral 14-ročný Japonec Sena Takahashi so skóre 229,66 bodu, na druhom mieste skončil Kórejčan Jaekeun Lee so ziskom 220,26 bodu.

Bronzový medailista z marcových majstrovstiev sveta juniorov Adam Hagara začína svoju sezónu budúci týždeň na JGP v Ostrave.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Osobné maximum v seriáli juniorskej Grand Prix. Mladý Slovák skončil na štvrtom mieste